Egy szív szerinti gyermek

O5A9772
2020.03.21. 15:52

Azt mondják, a családunkat nem mi választjuk. Mi van akkor, ha valaki mégis választ magának gyereket? Mi történik egy babával, ha a szülei lemondanak róla, mert valamilyen fogyatékossággal született? Valóban terhet és egy életen át tartó küzdelmet jelent egy Down-szindrómás gyerek? Ezek és ehhez hasonló ezeregy kérdés járt a fejemben, amikor négy évvel ezelőtt megismertem Jásper Évát, aki eldöntötte, hogy örökbe fogadja a Down-szindrómás Tamást. Azóta követem az életüket fotósként.

Jásper Éva egyedülálló, 43 éves nőként döntött az örökbefogadás mellett, és néhány hónap alatt lett Tamás édesanyja. A most hároméves kisfiúról a vér szerinti szülei lemondtak, mert Down-szindrómával és szívrendellenességgel született. Könnyen lehet, hogy az örökbefogadási nyilatkozat benyújtásakor Éva volt az egyedüli ember az országban, aki egyedülállóként, kimondottan Down-szindrómával született gyereket szeretett volna. 

„20 éves voltam, amikor az egyetem alatt egy lakóotthonban dolgoztam értelmi fogyatékos emberekkel. Egy művészeti táborba mentünk velük, ahol megismerkedtem egy négy éves Down-szindrómás kislánnyal. Azonnal megszerettem. Akkor megfogadtam, ha egyszer örökbe fogadok, csak Down-szindrómás gyerek jöhet szóba.”

(Fotó: Rostás Bianka)

Legtöbben, akik az örökbefogadás mellett döntenek, egészséges, fehérbőrű csecsemőt szeretnének a családjukba, ám rájuk átlagosan 3-4, de van hogy 6-7 évet kell várni. A fogyatékossággal, tartós betegséggel, fejlődési nehézséggel, speciális ellátási igénnyel élő gyerekekről viszont életadó szüleik nagyobb eséllyel mondanak le, nagyobb eséllyel maradnak az állami rendszerben örökbefogadók nélkül, mint egészséges társaik. Így viszont hamarabb is családba kerülhetnek, ha van, aki őket választja.

Magyarországon a KSH adatai szerint az elmúlt tíz évben átlagosan 21 ezer gyerek élt az állami gondoskodásban, ebből egyre nagyobb azoknak a száma, akiket csecsemő- és gyermekotthonok helyett nevelőszülőknél helyeznek el. Az örökbefogadható gyerekek száma nagyjából kétezer fő körül mozog, közülük minden harmadik él valamilyen fogyatékossággal a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.

A KSH 2018-as Szociális statisztikai évkönyv című kiadványa szerint 2018-ban 1000 engedélyezett örökbefogadásból 15 esetben talált családra fogyatékos gyerek. Az elmúlt tíz évben az engedélyezett örökbefogadások 1,2 százalékánál volt fogyatékossággal élő gyerek az érintett.

Március 21. a Down-szindróma világnapja, az elfogadásért, az esélyegyenlőségért, integrációért.