Egy honvágyból, átmenetiségből és bűvöletből fakadó, se veled, se nélküled szerelem

2020.08.25. 23:34

Mindegy, hogy zenéről, irodalomról, filmről vagy épp fotózásról beszélünk, a szakítás elég gyakori inspirációja és témája a művészetnek. Karolina Gembara lengyel fotós "When We Lie Down, Grasses Grow From Us"című könyve is egy szakítástörténet, csak egy kicsit kevésbé a hagyományos értelemben, ugyanis nem két ember elszakadásáról, hanem az otthontól való elválásról mesél.  

Gembara a Wrocławi Egyetem nemzetközi tanulmányok és újságírás szakán szerzett diplomát, mielőtt fotózást kezdett volna tanulni a Varsói Egyetemen. Két évvel később aztán elköltözött India második legnagyobb metropoliszába, a 16 milliós Delhibe hogy ott folytassa a fényképezést.

Hét évig élt ebben a városban, a könyve – amegyből az alábbi képeket válogattuk – pedig ennek a hétéves, se veled, se nélküled kapcsolatnak állít eméket.

A fotós Delhi iránt érzett szerelme a bűvölet, a honvágy és az átmenetiség érzéséből született meg, ahogy ő maga fogalmaz:

Az ezekben az években készült képek a nagyvárosban vágyott vigaszról és a minket minden egyes nap kísérő magányról szólnak.

A keletkezéstörténetet ismerve az ember azt várná, hogy megismerheti Delhit a képekből, vagy legalábbis bepillantást nyerhet abba, milyen is ez a város, de a könyvben megjelent fotók valójában nem ezt az egy konkrét helyet mutatják be, hanem valami sokkal általánosabb nagyvárosi tapasztalatról szólnak.