Kínában olyan tavi hokipályát építettek, hogy Kanadában is megirigyelnék

2022.01.29. 21:48 Módosítva: 2022.01.29. 21:48
Ansan városa Kína északkeleti részén, az észak-koreai határtól nem messze fekszik. A gyárvárosban akkor indul be az élet, amikor beköszönt a farkasordító hideg, a befagyott tavakon hatalmas hokimeccseket rendeznek. Saját építésű pályákon.

Méghogy Kínában nincs tradíciója a jégkorongnak? Erről alighanem elfelejtettek szólni Csu Cecsunnak és barátainak, akik évtizedek óta szerveznek maguknak amatőr bajnokságot Ansan város egyik tavának jegén. Noha Kanadában hatalmas kultusza van a tavi hokinak, a kültéri pályáknak pedig külön szlenges rövidítésük is van (ODR), még a juharlevelesek is elismerően csettinthetnek arra, amit néhány közép- és időskorú kínai férfi „letesz a jégre" ilyenkor. Merthogy ők a saját felszerelésükön, néhány korongon és két kapunk kívül mást is visznek magukkal. Sőt, felépítenek egy komplett pályát, nem is akárhogyan. Először Csu vezetésével megállapítják a középső bedobópontot, majd ahhoz igazítva kijelölik a pálya végpontjait, valamint a palánk helyét. Utóbbit 180 és 240 centis fadeszkákból építik meg, aztán jön a felszín elegyengetése, végül az egészet elárasztják vízzel, és hagyják, hogy a mínusz 20 Celsius-fok befejezze a munkát.

Fedett csarnok hiányában ez az egyetlen módja a szervezett jégkorongnak a városban, a több évtizedes gyökerekkel rendelkező baráti kör pedig csak úgy képes akár csak hobbiszinten is űzni a sportot, ha megteremti magának a feltételeket. De már maga az építkezés is szerves része a programnak, már-már rituálé.

Kínában jelenleg egyetlen profi hokicsapat található, a Kunlun Red Star, amely Európa legerősebb bajnokságában, az orosz bázisú KHL-ben vitézkedik. Nem meglepő módon a pekingi olimpián induló kínai válogatott (amely a világranglistán nincs benne a legjobb 30-ban, és a nemzetközi szövetség külön engedélye kellett ahhoz, hogy részt vegyen a játékokon) szinte teljes egészében erre az együttesre épül, az alapemberek közül azonban csak egy játékos született Kínában. A többiek mind honosított észak-amerikaiak és oroszok, előbbiek között azért találunk kínai származású játékosokat, mint például Brandon Yip, Spencer Foo, vagy Tyler Wong, előbbi kettő még az NHL-ben is játszott. A hokirajongóknak akár Jake Chelios neve is ismerősen csenghet, aki a legendás Chris Chelios fia.

Már az komoly meglepetés lenne, ha nem utolsóként végezne a házigazda, márpedig azt a helyezést akár Csu Cecsunékkal is elérnék.