Ukrajnai vonatút a háború előtt

Julie Poly (valódi nevén Julija Poljascsenko) a luhanszki régió Sztahanov nevű városában született. Az Ukrán Állami Vasúti Közlekedési Akadémián szerzett diplomát Harkivban, majd az első év után gyakornokként dolgozott. Eközben fotóművészetet tanult Sztahanovban, Harkivban, Kijevben és Milánóban. Munkái ukrán és világszerte ismert kiadványokban szerepelnek, köztük a Vogue, a Dazed & Confused és az i-D magazinban. A fotós jelenleg Kijevben él és dolgozik.

A vonat úgy néz ki, mint egy egyszerű fémszerkezet, de belül tele van élettel. Úgy tűnik, ez csak egy utazás egyik pontból a másikba, de az ukrán vasutak kocsijaiban külön világ van, és mindenki, aki odaér, tudja, milyen törvények érvényesek ott. A projekt a sztereotip embertípusokat és a személyes tapasztalataimat tükrözi. Ily módon minden néző bennfentesnek érezheti magát a kocsi életében

– írja Julie Poly.

Julie Poly majdnem két évig dolgozott az Ukrzaliznicja-projekten. Dokumentarista fotók és megrendezett képek egyaránt szerepelnek benne – csendéletek és autódíszek – hősök, akik az ukrán vasút tipikus utasait képviselték. A szerző ezt a megközelítést „áldokumentaristának” nevezi, mivel a fotók ihletői valós személyek és helyzetek voltak. Katonák, üzletasszonyok, meztelen felsőtestű fiúk és versenyre induló lányok – utazásaink során mindannyian láthattuk őket a vonatok fülkéiben.

A kalauzok tapasztalatainak birtokában a művész újraalkotta az ukrán vonatok kocsijaiban előforduló legjellemzőbb helyzeteket.

A könyvben szereplő képek között több erotikus fotó van az ukrán vonatokon való utazás sajátosságai és a művész felfogása miatt. „Úgy gondolom, hogy Ukrajnában vonattal utazni meglehetősen erotikus folyamat. Szinte sehol a világon nem találni olyan kocsikat, amelyekben félmeztelenül utaznak együtt az emberek” – mondja Julie Poly. Nem mindenki tudja saját tapasztalatból vagy megfigyelésből, hogy az utasok általában kényelmesebb ruhát öltenek, papucsot cserélnek, vagy mezítláb fekszenek a felső ágyakon, szűk rekeszben vacsoráznak és isznak. Az utazás idején a magánélet és a személyes határok fogalmát figyelmen kívül hagyva utaznak – erre összpontosított a szerző projektje.

Az Ukrzaliznicja című könyvet 2018 szeptemberében egy fotósorozat kiállítása előzte meg a kijevi pályaudvaron. A kiállításon 22 fotót mutattak be. A könyv 13 történetből áll, vonatirányok szerint elosztva. Minden történetnek megvan a maga hőse, őket Julie Poly, valamint Vjen Brikalyin, Nasztya Gutnyik, Alyona Ivanova, Sztasz Soulkiper és Olena Polyvjan stylistok választották.

Julie Poly ukrán fotós „Ukrzaliznicja” című könyvéből válogattunk a Nagyképen.