A mi természetünk, a mi jövőnk

2024.09.07. 11:08

A mi természetünk környezetvédelmi fotópályázat ünnepélyes díjátadója mellett megnyílt a FotoKozma nemzetközi kültéri fotófesztivál Csákváron, ahol idén tizenhat kültéri kiállítás kap helyet.

Az Our Nature Photo Award (A mi természetünk) fotópályázat egy olyan nemzetközi fotóverseny, amely a világ leginspirálóbb természet- és dokumentarista, környezetvédelmi fotóit mutatja be. A díj fókuszában érintetlen természeti kincseink, az emberi tevékenység bolygónkra gyakorolt hatása, a természettel való kapcsolatunk és a jövő kihívásai állnak. A megállító erejű, elgondolkodtató képek hatást gyakorolnak a nézőre, és remélhetőleg cselekvésre ösztönzik őket a jelenben, felhívják a figyelmet a fenntarthatóság fontosságára, valamint a környezetvédelem sürgető kérdéseire.

Az idei pályázatra 2000 fotó érkezett a világ 41 országából, összesen 187 fotóstól. A nemzetközi zsűri névtelenül bírálta el a pályaműveket, kiemelt figyelmet fordítva a pályázat idei témájára, amely a „Természet jövője” mottót viselte. A beküldött művek egyszerre mutatják be a természet csodáit, az emberi tevékenység következményeit, valamint a reményteli megoldásokat. A Vértes Kozma Alapítvány által szervezett és a Kék Bolygó Alapítvány szakmai partnerségével létrejött fotópályázat fővédnöke Áder János korábbi köztársasági elnök, aki személyesen nyitotta meg az idei eseményt.

Kategóriák és döntősök

A zsűri három fő kategóriában értékelte a pályaműveket:

  • Természet kategória: 14 döntős alkotás
  • Lábnyomaink kategória: 11 döntős alkotás
  • Megoldások kategória: 10 döntős alkotás

Emellett 9 magyar fotós művét is kiválasztották a kiállításra, így a hazai alkotók is kiemelt figyelmet kapnak. A zsűri a döntősök közül választotta ki a három kategóriagyőztest, valamint az összesített győztes fotót, amely elnyerte „A mi természetünk – Az év fotója” címet.

A kategóriagyőztesek és az összesített győztes művek alkotói az Arany Róka Trófeával térhettek haza, ami a Kék Bolygó Alapítvány díja. A csákvári FotoKozma Fesztiválon kültéri kiállítás formájában bemutatkozott kollekció később egy vándorkiállítás részeként járja majd a világot, további nézőket és érdeklődőket megszólítva.

Az év története

Az idei pályázatra 52 történet érkezett 21 különböző országból. Az Év története” címet elnyerő alkotás különösen nagy figyelmet kap, mivel nemcsak a képi megvalósítást, hanem a mögöttes mondanivalót is kiemelten díjazza a zsűri. A kiválasztott művek, köztük a győztes sorozattal, szintén bemutatásra kerültek a fesztiválon.

Az Our Nature Photo Award azon túl, hogy egy fotóverseny, egyben egy olyan kezdeményezés is, ahol a kiállítók fotóikon keresztül fel tudják hívni a figyelmet bolygónk megóvásának fontosságára. A kiállított képek nemcsak megállítják a szemlélőt, hanem el is gondolkodtathatják a természet jövőjéről, és arról, hogy mit tehetünk a környezetünk megóvása érdekében, akár mi, egymagunk.