Ahol a víznek csak a nyomait látjuk

2024.09.28. 18:43

Ankarában, a Cermodern Múzeumban nyílik Radisics Milán fotókiállítása Lábnyomunk – Az Ember hatása a Földre címmel szeptember 28-án. A Magyar Nemzeti Múzeumban 2022-ben már bemutatkozott tárlat most kiegészült törökországi absztrakt tájképekkel. A magyar–török kulturális évad keretein belül megvalósult kiállítást október 13-ig tekintheti meg a közönség az ankarai múzeumban.

A kiállítás a water.shapes.earth hosszú távú fotó- és multimédiás projekt törökországi fejezetét mutatja be, amely a föld vízi útjainak evolúcióját kutatja.

A többszörösen díjazott, hosszú távú projekt bemutatja, honnan ered a víz, hogyan alakítja a tájat, milyen interakcióban van az emberekkel, majd a végén mi vár ránk, ha elsivatagosodik a föld.

A képek remélhetőleg inspirálják a nézőt, de egyben provokálnak, késztetnek bennünket, hogy nézzünk tükörbe, és vegyük észre a saját pusztító magatartásunkat.

A légi perspektíva új fénybe helyezi a táját. Az absztrakció határán mozgó, festményszerű, de mégis dokumentarista képek újraértékelésre késztetnek. Át kell, hogy értékeljük a hozzáállásunkat a bolygóhoz, mert amit ma természetes adottságnak tekintünk, nem biztos, hogy holnap is adott lesz.

A fotós, Radisics Milán 2024 nyarán körbeutazta az Anatóliai-fennsíkot és dokumentálta azokat a tájakat, amelyeken pár millió évvel ezelőtt tenger uralkodott, ma pedig annak maradványait, nyomait látjuk csak. A terület több száz kilométeres síkság, de nem akármilyen.

A fennsík Törökországnak nemcsak a történelmét őrzi, hanem a geológiai múltját is felfedi előttünk, mert a terep szerkezetileg összetett. A végtelen legelő, a gazdag mezőgazdasági földek mellett számtalan vulkáni kúp és sós tó található az ezerméteres magasságokban, és rengeteg érdekes kőzet bújt a felszínre, megmutatva a föld igazi arcát. Télen a hideg és a hó uralja a tájat, nyáron pedig a 40 fokos meleg.

Valaha a víz formálta a tájat, ma már a hiánya alakítja az emberek életét.

Radisics Milán Törökországban készült képeit itthon is láthatják az érdeklődők a csákvári FotoKozma Fesztiválon, az Esterházy-kastély parkjában található, ingyenesen látogatható kültéri kiállításon, további tizenhat alkotás mellett.