Áder nem engedett az erőszaknak

2013.06.28. 19:03
Ha strandolt, ha síelt, vagy éppen egész nap dolgozott, ha hírfüggő, de lemaradt vagy éppen azt se tudta hova kapja a fejét az egész napi hírcunamiban, ez itt a Napi napi, az Index naponta jelentkező összefoglalója. Minden egy helyen, ha csak egyet kattint, ez legyen.

ÁDER ALÁÍRTA A FIDESZ FÖLDTÖRVÉNYÉT

A köztársasági elnök aláírta a múlt héten az ellenzéki pártok tiltakozása és botrányos körülmények között elfogadott földtörvényt. Áder szerint a törvény alkotmányossága sem tartalmi, sem formai szempontból nem vonható kétségbe. Szerinte nem hivatkozhatnak házszabálysértésre azok, akik erőszakos fellépéssel akadályozták meg pénteken az ülés levezetését. Az ellenzéki pártok szerint ugyanakkor a törvény parlamenti szavazása érvénytelen volt, mert a Jobbik kérése ellenére nem tartottak név szerinti szavazást. Később Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője nyílt levélben fordult Áderhez, kérve a törvény aláírását, aminek az elnök most eleget is tett. A földtörvény elleni tiltakozásul Ángyán kilépett a kormánypárti frakcióból.

ORBÁN VIKTOR SZERINT ORBÁN VIKTOR A LEGNAGYOBB KIRÁLY

Orbán Viktor csütörtökön az Európai Tanács ülésén vett részt, ami után saját kormányzását dicsérte. Szerinte „ritkán adatik meg, hogy valaki egy olyan országot képviseljen, ami ilyen kiugró sikereket érjen el". A miniszterelnök a nemzetközileg is elismert eredmények közé sorolta, hogy a Bizottság véget vetett a túlzottdeficit-eljárásnak, az Európa Tanács pedig elutasította Magyarország demokratikus deficitjének monitorozását. Orbán még azt is hozzátette, hogy „körülnéztem az asztalnál, hogy van e olyan ország, ahol ennyire jó a reálgazdaság, de ilyet nem láttam".

EGY KICSIT ENGED A MÁV A VONATJEGY ÁRÁBÓL

A vasúttársaság július elsejétől három százalékos kedvezményt ad minden olyan internetes, mobiltelefonos vásárlójának, aki az otthoni nyomtatás vagy digitális bemutatás lehetőségét választja. Az otthoni nyomtatással a belföldi, egy útra szóló menetjegyeket, pót- és helyjegyeket, élőállat- és kerékpárjegyeket lehet megvásárolni - a bérleteket és a nemzetközi menetjegyeket nem.

ÁTHÁRÍTJA AZ ÚTDÍJAT A WABERER'S

 
Bár a cég korábban megállapodott a kormánnyal, hogy kompenzációt kap a július 1-től élő, teherautókra kivetett útdíjból, a Waberer's partnereivel közölte, áthárítja az útdíjat. Az emelés pontos mértékét még nem határozta meg. A drágább fuvardíj idővel a fogyasztói árakban is megjelenik majd.

KÍNA ENYHÜL, A DALAI LÁMA KÉPÉT MÁR KI LEHET AKARSZTANI

Enyhülhet Kínának a dalai Lámával szembeni ellenségessége. Egyes kolostorokat visszaengednének a vezetőhöz, ha a szerzetesek a dalai lámát csupán vallási vezetőnek tekintik, és nem politikainak. Az engedményekről a szerzeteseket telefonon tájékoztatták. Több tartományi vezető ezt azonban tagadta. A kínai hozzáállás azután változhatott meg, hogy 120 tibeti szerzetes öngyilkossága után a kormány belátta, csökkenteni kell a hívőkre nehezedő nyomást.

SOK BÉNÁZÁS UTÁN VAN PÁRTJA BAJNAINAK

Együtt – a Korszakváltók Pártja néven bejegyezte Bajnai Gordon pártját a Fővárosi Törvényszék, amely a kért hiánypótlást is megfelelőnek találta. Korábban azért nem vették az Együtt 2014 Választói Szövetség Pártot nyilvántartásba, mert Bajnaiék nem megfelelő nevet választottak: az "Együtt 2014" elemet tartalmazó névvel korábban már több szervezet is nyújtott be nyilvántartási kérelmet, köztük az MSZP-szövetséges Schmuck Andor formációjának egyik vezetője.

HALÁL A VÉRSZÍVÓKRA

Péntek reggeltől negyvenhatezer hektáron irtanak szúnyogot földi-kémiai, ötvenezer hektáron légi-kémiai és tízezer hektáron biológiai módszerekkel.

MÉREGDRÁGA SZÁLLODA LESZ EGY KÍNAI KŐBÁNYÁBÓL

Luxushotelt építenek egy elhagyott kínai kőbányába. Az 528 millió dolláros beruházással egy 19 emeletes épületet húznak a bánya völgyébe. A Songjiang Shimao Hotel egy nagyobb beruházás és rendezési terv egyik eleme, a végső cél egy élménypark a területen. A hotelt egy brit cég, az Atkin tervezte, a létesítményt környezetbarát módon építik meg, természetes energiaforrással. A 19 emeletből kettőt a víz alá terveznek, akváriumszerű falakkal. A tervek szerint a hotel 2015-ben nyílik meg, egy éjszaka ára 300 dollár körül lesz benne.

EGY ŰRTÁVCSŐ BEFEJEZTE A PÁLYAFUTÁSÁT, EGY MÁSIK CSAK MOST KEZDI

A Kepler űrtávcső után a COROT űrteleszkóp programjának is vége szakadt , az eszköz számítógépének meghibásodása miatt. A két, űrben keringő szerkezet meghibásodásával a kutatók 2017-ig csak földi távcsövekre hagyatkozhatnak az exobolygók megfigyelésében. A COROT űrtávcsövet az Európai Űrügynökség indította útjára 2006-ban, a távcső a csillagok fényessége alapján következtetett bolygók jelenlétére.

A NASA viszont hajnalban sikeresen bocsátott fel egy olyan űrtávcsövet, amely a Nap légkörének alsó rétegét tanulmányozza majd, ahol a Földet rendszeresen érintő napszelek és sugárzások keletkeznek. Az IRIS nevű berendezés nagyfelbontású képeket készít a Nap légkörének a felszín és a korona között lévő, eddig alig ismert rétegéről.

TÖBB TUCAT CSONTVÁZ ÉS ÉKSZER EGY 1200 ÉVES PERUI SÍRBAN

Limától északra 1200 éves, királyi sírt tártak fel helyi régészek, a sírban ékszereket, gazdagon díszített kerámiákat és 63 mumifikált holttestet találtak. Találtak olyan csontvázakat is, amelyekről feltételezhető, hogy feláldozták őket. A felfedezés segíthet többet megtudni a wari birodalomról, amely az inka kultúra előtt, a hetedik és tizedik század között virágzott az Andokban. A régészek hónapokon át titokban tárták fel a sírokat, mert féltek attól, hogy sírrablók kifoszthatják azokat.