A bombák napja

2013.07.17. 19:01
Ha egész hétvégén strandolt, ha most éledezik a péntek este kezdődött kocsmatúrák után, ha leugrott a telekre, a Balatonhoz vagy ha hírfüggő, és azt se tudta hova kapja a fejét az egész hétvégi hírcunamiban, ez itt a Napi napi különkiadása, az Index kétnapos hétvégi hírösszefoglalója. Minden egy helyen, ha csak egyet kattint, ez legyen.

ÚJABB MENTŐCSOMAGOT KAPHATNAK A DEVIZAHITELESEK

A kormány a jövő héten dönt arról, hogy milyen újabb kedvezménnyel segít a svájci frank, a japán jen és az euróhiteleseken. Reggel a devizaváltásoknál alkalmazott vételi és az eladási árrés szűkítéséről vagy visszamenőleges eltörléséről szóltak a találgatások, de egy délutáni hír szerint az ügyfelek árfolyamveszteségét, vagy az árfolyamveszteség egy részét venné le az adósok válláról a kabinet. Az összes devizahiteles árfolyamvesztesége számításaink szerint most 1075 milliárd forint, az elképzelés szerint ezt teríthetik szét a bankok, az adósok és a költségvetés között. De az is elképzelhető, hogy csak a nem fizető adósok kapnak majd mentőövet.

DURVÁN ÁTVERIK AZ ANGLIÁBAN DOLGOZNI AKARÓKAT

Kiderült, tömegesen fordulnak elő olyan esetek, mint a múlt héten bemutatott Jánosé, aki jól fizető alagútépítés helyett bagóért szedett szemetet, rendezett szállás helyett pedig mocskos sufni fogadta. A debreceni MagnumOne közvetítőn keresztül Angliába érkezők állandó munka és rendezett szállás helyett egy-egy piszkos ágyat és havi pár nap munkát kaptak. Éppen annyit dolgozhatnak, hogy a szállás díjat ki tudják fizetni.

17 MILLIÁRDOS VESZTESÉGET HOZOTT ÖSSZE AZ ÁLLAMI MFB TAVALY

A fejlesztési bank elnök-vezérigazgatója, Baranyay László elmondta, hogy a vállalat eredménye az értékvesztések, céltartalékok és a bankadó nélkül 24,5 milliárd forint plusz lehetett volna. A Takarékbankban szerzett kisebbségi tulajdonukról annyit mondott az elnök, hogy ott minden esetben direkt kormányzati döntés születik, ők csak végrehajtók, ezért egyelőre nem is gondolkoznak stratégiai célokon a társaságnál.

HIÁNYCIKK LETT A VIZSGABIZTOS

Másfél hónapot kell várnia Budapesten annak, akik autóvezetésből akarnak vizsgázni. Hat fővárosi vizsgabiztost küldtek el ugyanis a közelmúltban állásukból, miután egy új rendelet szerint koruk miatt már nem dolgozhatnak. Évente 80-100 ezer ember vizsgázik le. Nagyon sok közöttük a diák, akik az iskolaszünet idejére tervezték be a jogosítvány megszerzését. A XVIII. kerületben egy tanuló motorvezető gázolt halálra egy idős asszonyt. Hogy ilyenkor az őt autóval kísérő oktató vagy a tanulóvezető a hibás, az a körülményektől függ.

CSAK A BAJ VAN A VILLAMOSOKKAL

Átépítik a Lánchíd budai villamosalagútját, mert a BKK most megvásárolni tervezett új villamosai nem fognak beférni. Egy szusszal átépítik a födém felett a Clark Ádám teret is, ahonnan eltűnhet a körforgalom. Kedd éjszaka pedig a Mechwart téri villamosmegállóban akadt sürgős légkalapálnivalója a BKV-nak.

BOMBA PESTEN ÉS FEHÉRVÁRON

Az I. kerületi Pala utcában egy 50 kilós légibombát, a fehérvári Mancz János óvoda kertjében pedig egy száz kilós tüzérségi lövedéket találtak. Budán már visszamehettek a környéken lakók, Fehérváron holnap lesz néhány órás kitelepítés, de ez sokakat érint, több mint 10 ezer embernek kell elhagynia otthonát.

OROSZORSZÁG BEINTETT AZ APPLE-NEK

Az Apple addig keménykedett a 180 millió előfizetővel a világ legnagyobb mobilos piacai közé számító Oroszországgal, míg a három legnagyobb szolgáltató egy mozdulattal kivágta az összes iPhone-modellt a kínálatából. Helyettük az egyre trendibbnek számító Samsung-modellek, és a Windows Phone-nal futó Nokiák árasztják el a piacot. A kisebb szolgáltatók, és főleg a szürkeimportőrök örülnek. További részletek az orosz Apple-rajongók sanyarú sorsáról itt.

4 ÓRA ALATT SYDNEYBE

A brit kormány egy zsák pénzt borított a Reaction Engines cégre, hogy minél hamarabb elkészüljön a Skylon nevű repülőgép, ami félig űrsikló, fel tud szállni a sztatoszférába, és akár műholdakat pályára állítani. Vagy 30 ezer km/h végsebességgel pár óra alatt szó szerint a Föld túlsó feléig elérni. Hogy mitől megy ilyen gyorsan, itt elolvashatja.

A VÍZIVÁS SERKENTI A GONDOLKODÁST

Egészen pontosan 14 százalékkal, per fél liter víz. Brit kutatók tudományos alapossággal megállapították, hogy szomjasan nem fog az agy, kollégáik pedig azt is kitalálták, hogyan lehetne hasznosítani a túlzásba vitt agyserkentés melléktermékét. Ráadásul úgy, hogy azzal energiát spórolunk. Csodálatos dolog a tudomány!

VÁDEMELÉSI JAVASLAT ECCLESTONE ELLEN NÉMETORSZÁGBAN

A müncheni ügyészség vesztegetéssel és hűtlen kezelésre való felbujtással vádolta meg a Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló Bernie Ecclestone-t. A müncheni tartományi bíróság szóvivője szerdán közölte, hogy a vádiratot eljuttatták a brit üzletemberhez. Az eljárás első lépéseként a bíróságnak döntenie kell arról, hogy elfogadja-e a vádindítványt. Amennyiben elkezdődik a per, Ecclestone akár tíz év börtönbüntetést is kaphat.