Krimi a VII. kerületben, minimálhorror a moziban

2013.07.22. 19:02
Ha egész hétvégén strandolt, ha most éledezik a péntek este kezdődött kocsmatúrák után, ha leugrott a telekre, a Balatonhoz vagy ha hírfüggő, és azt se tudta hova kapja a fejét az egész hétvégi hírcunamiban, ez itt a Napi napi különkiadása, az Index kétnapos hétvégi hírösszefoglalója. Minden egy helyen, ha csak egyet kattint, ez legyen.

CSÁNYI MEGINT RÉSZVÉNYEKET ADOTT EL

Nyitáskor 2,4 százalékos mínuszban állt, majd két hullámban tovább szakadt hétfőn az OTP-részvények árfolyama a budapesti tőzsdén – de végül elfogytak az eladók, és a részvény is magához tért. A kereskedés első órájában jött a hír, hogy Csányi Sándor vezérigazgató cége, a Bontitás 2002 Zrt. újabb 650 ezer darab részvényt értékesített, így már csak ötszázezer részvény maradt a birtokában.

KIRÚGTÁK AZ ÁAK VEZETŐIT

Kirúgták Bakó Attilát, az Állami Autópályakezelő Zrt. (ÁAK) vezérigazgatóját és Horváth Róbert üzemeltetési igazgatót, tudta meg az Index. A hírt az ÁAK hivatalosan is megerősítette, elmondták, a vezetők péntektől nem dolgoznak a cégnél, munkaviszonyukról a tulajdonos, MFB döntött. Lapunk úgy tudja, a két vezető menesztése mögött az e-útdíj-rendszer körüli botrányok húzódnak.

AUTÓS ÜLDÖZÉS, LÖVÖLDÖZÉS ERZSÉBETVÁROSBAN

Budapest legsűrűbben lakott kerületében filmbe illő jelenet után fogtak el a rendőrök egy kábítószerügy miatt körözött férfit. A Peterdy utcában az illető autóval igyekezett elmenekülni, a rendőrök kilőtték az egyik kerekét, mire kiszállt és gyalog próbált kereket oldani. A rendőrök végül utolérték és a földre teperték.

SCHMUCK 13 HAVI NYUGDÍJAT KÖVETEL

A saját, negédes szóhasználatában szépkorúaknak nevezett nyugdíjasok érdekében 15 pontos követeléscsomagot fogalmazott meg a Magyar Szociáldemokraták Pártja (MSZDP) nevében Schmuck Andor, egyben közel 42 napos (ezer órás) ultimátumot adva a demokratikus ellenzék pártjainak a reagálásra. A rendkívül bőkezű csomagnak a gyógyszerár-támogatás 100 százalékos emelése, a nyugdíjasok után járó családi adókedvezmény, a nyugdíjak adó- és járulékmentessége és a nyugdíjasok elleni támadások szigorúbb büntetőjogi megítélése is a része.

A T-SYSTEMS ÉPÍTHETI KI A BUBI-T

A T-Systems Magyarország nettó 899 millió forintos ajánlattal nyerte el a fővárosi bérbiciklirendszer kiépítéséről szóló tendert, míg ellenfele 937,5 millióért vállalta volna ugyanezt. A német cég műholdas nyomkövetőt szerel majd az egyébként Schwinn Csepel által gyártott kerékpárokba. Ha a döntés jogerőre emelkedik, a nyertesnek nyolc hónapja lesz kiépíteni az első körben 1100 bicikliből és 1500 dokkolóállomásból álló hálózatot.

TeleBike 2

KUTYAHARAPÁS HELYETT A GAZDA ÜTÖTT

Miután kutyája nem volt hajlandó ismét megharapni egy korábban megtámadott férfit, az állat gazdája maga ütötte meg az illetőt Kazincbarcikán. Az áldozat és a kutyás támadó már másodszor találkoztak: először az eb is harciasabb kedvében volt, többször is megharapta a férfit, aki hazament az irataiért, hogy orvoshoz menjen és feljelentést tegyen. Ezt akarta megakadályozni a kutya gazdája, de mivel az állat addigra lecsillapodott, maga vette kézbe az eseményeket.

SZERDÁN SZABADULHAT SNOWDEN A TRANZITBÓL

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egy hónapja a moszkvai reptéren veszteglő egykori munkatársának oroszországi ügyvédje szerint a hét közepén Edward Snowden megkaphatja az engedélyeket, hogy belépjen Oroszország területére. A PRISM-ügyet kiszivárogtató férfi fél a dél-amerikai úttól, ahol tárt karokkal várják, ezért inkább Oroszországban marad egy ideig. Ideiglenes menedékkérelmének elbírálása három hónapig is eltarthat.

MÉGSEM KERÜL BÖRTÖNBE A MEGERŐSZAKOLT NORVÉG NŐ

Bár a végkifejlet nem nevezhető happy end-nek, de megoldódott annak a 24 éves norvég belsőépítésznek az ügye, akit Dubajban erőszakolt meg egy helyi kollégája. A nő feljelentést tett, de házasságon kívüli nemi kapcsolat gyanúja miatt letartóztatták és eljárás indult ellene. A nemzetközi botrány és a norvég kormány nyomása miatt a helyi hatóság végül ejtette az ügyet, és a nő szabadon távozhat.

ALACSONY A JÚNIUSI HIÁNY

Júniusban 162,3 milliárd forint lett az államháztartás központi alrendszerének hiánya, derült ki a részletes hétfői adatokból. Az év hatodik hónapjában keményen fizettek a bankok, az áfabevételek és a lakossági is több pénzt fizetett, mint tavaly ilyenkor. Az első fél év alatt az éves pénzforgalmi hiányelőirányzat 82 százaléka.

A SZATURNUSZ ÉS A MERKÚR MELLŐL FOTÓZTÁK A FÖLDET

Az amerikai űrkutatási hivatal két űrszondája múlt héten képeket készített a Földről. A Szaturnuszt és holdjait vizsgáló Cassini közép-európai idő szerint péntek este, a Merkúr körüli pályán mozgó Messenger pedig pénteken és szombaton is fotózott. A képeket hétfőn publikálta a NASA, a felvételek látványosan szemléltetik, mennyire kis pontot jelent Földünk a világegyetemhez viszonyítva.

ÚJABB MAGYAR 8000 MÉTER FELETT

A nagyváradi Varga Csaba négy napig nem adott életjelet, de elérte a 8035 m magas Gasherbrum II. csúcsát. Már kezdtek érte aggódni, amikor hétfő délután kiderült, útban van visszafelé az alaptáborba csúcshódításról. Kalandjáról itt tudhat meg többet, itt pedig az elmúlt napok másik sikeres 8000-es expedíciójáról olvashat.

750 MILLIÓ SIM-KÁRTYA LEHETNE HEKKEREK KÖNNYŰ ÁLDOZATA

Egy német kutatómérnök szerint a ma használt SIM-kártyák közt számos olyan van, amit a hekkerek távolról megtámadhatnak. A hiba oka egy elavult rejtjelezési módszer, amit sok gyártó már kivont a forgalomból. A most forgalomban levő SIM-kártyák közül nagyjából 750 milliónál található meg a biztonsági rés, ezek a kártyák főleg a fejlődő országokban vannak.

TENGERALATTJÁRÓ-TEMETŐT TALÁLTAK ANGLIA PARTJAINÁL

Brit régészek a legnagyobb eddig ismert első világháborús tengeralattjáró-temetőt találták meg Anglia délkeleti partjainál, a szárazföldhöz aránylag közel, mindössze 15 méteres mélységben. A 41 német és 3 brit felségjelzésű tengeralattjáró többségét a háborúban eltűntnek nyilvánították, a hadtörténelem nem tud az első világháborúban errefelé történt nagyobb vízi csatáról, ahol a németek ilyen komoly veszteséget szenvedtek volna el. A történészek egyelőre csak találgatni tudnak, mi történhetett a hajókkal és a legénységükkel.

MINIMÁLHORROR VERTE AGYON A BLOCKBUSTEREKET

A Tűzgyűrű és A magányos lovas után újabb nagy költségvetésű szuperprodukció bukott a kasszáknál. Ezúttal a  R.I.P.D. - Szellemzsaruk című akciófilm hasalt el, a 130 millió dollárba kerülő produkció csak 12 milliót keresett a nyitóhétvégéjén Amerikában. Ezzel szemben a The Conjuring (A szellemidézés) című horror 41,5 millió dollárt hozott úgy, hogy mindössze 13 millióból készült.