Hétfőn tetőzött a nyár

2013.07.29. 19:01

TÖBB MELEGREKORD IS MEGDŐLT HÉTFŐN

Budapesten, Baján Kiskunhalason, Fülöpházán is rekordmeleg volt az év legmelegebb napján, bár a 40,9 celsius fokos abszolút rekord nem dőlt meg. Az egész ország szenvedett, a legjobban a nagyvárosokban, valamint Csávolyon, ahol a 40 fok volt. Sok enyhet a majdnem 29 fokos Balaton  sem ad. Este a hidegfront érkezésekor porviharral érhet véget a forróság.

ISMÉT ITT VANNAK A HÖLGYPARKOLÓK!

Van aki udvarias gezstusnak, más szexista megnyilvánulásnak tartja, hogy ezúttal egy soproni áruházban jelöltek ki extraszéles parkolóhelyeket a női vezetőknek. De mi lesz a rosszul vezető férfiakkal? A kalapos sofőrökkel? Vagy a valóban extra helyet igénylő kisgyerekesekkel?

2
Fotó: corvinusradio.hu

MÁRCIUS VÉGÉN MÁR UTAZHATUNK A 4-ES METRÓN

Addig még az összes szerelvénynek meg kell érkeznie és le kell vizsgáznia, az alagutakat és a megállókat teljesen be kell fejezni, a mozgólépcsőket üzembe kell állítani. A vonal nem lesz gazdaságos, de egyelőre bővül, viszont 2020-ra a csepeli és ráckevei HÉV bejön az Astoriáig, és fel kell újítani a 3-as metrót is.

A LEGFRISSEBB: SIKEREK A VIZES VÉBÉN

Hosszú Katinka fantasztikus úszással, két testhossz előnnyel nyert 200 méteres vegyesúszáson a barcelonai vizes világbajnokságon. A női pólóválogatott Hollandia ellen nyert 11-7-re, ezzel elődöntős.

FERENC PÁPÁNAK NINCS BAJA A MELEGEKKEL

Ha nem szexelnek. A katolikus egyházfő első külföldi útjáról, Brazíliából hazafelé tartva nyilatkozott újságíróknak. „Ha egy meleg Istent keresi, ki vagyok én, hogy megítéljem őt?” – magyarázta, miért gondolja úgy, hogy a melegeket a társadalomnak teljes mértékben el kell fogadnia. Utóbb kiderült, hogy a pápa mire gondolt: a homoszexuális beállítottság a Vatikán szerint önmagában nem bűn, de a homoszexuális cselekedet már igrn.

HEKKEREK ÁT TUDJÁK VERNI A GPS-T

A globális műholdas helyzetmeghatározó rendszer, a GPS sebezhető, a vevőkészülékek hamis szignállal átverhetők, és egy 3000 dollárból összerakható kütyü, egy laptop és egy antenna elég ahhoz, hogy óceánjáró hajókat vagy repülőgépeket térítsen el valaki – mutatták be egy kísérletben amerikai kutatók. Az éles tesztben egy 60 méteres jacht fedélzeti rendszerét verték át, úgy hogy a kapitány és a legénység nem vette észre, hogy eltérítették a hajót.

KÉT HÉT MÚLVA VÉGLEG TÖRLESZTJÜK AZ IMF-HITELT

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter július 25-én levélben jelezte Mr. Reza Moghadam, a Nemzetközi Valutaalap igazgatója felé, hogy Magyarország még annak esedékessége előtt, 2013. augusztus 12-ig vissza kívánja fizetni 2008-ban felvett IMF hitelét. Számítások szerint az IMF-hitel forrásköltsége átlagosan 2,5 százalékot tett ki az elmúlt években. Ezt készül most a magyar állam piacról szerzett deviza- (illetve forint-) alapú forrásokkal kiváltani, ami jóval drágább lesz a Valutaalap hitelénél.

MEGINT ZUHANT AZ OTP

Öt százalék feletti mínuszban is járt az árfolyam arra a híre, hogy a bank egyik igazgatósági tagja is jó sok részvényét eladta. Pénteken Braun Péter értékesített 200 ezer részvényt 4555 forintos átlagáron, múlt héten pedig Csányi Sándor vezérigazgató eladásai kavarták fel az állóvizet. A forint is gyengült hétfőn, az euró ára 299 forint fölött is járt.

HARMADÁVAL KEVESEBB LAKÁS ÉPÜLT AZ ELSŐ FÉLÉVBEN

Elkeserítő adatokat közölt a KSH hétfőn: az év első félévében a lakásépítések száma 30 százalékot, a kiadott lakásépítési engedélyek száma 40 százalékot zuhant az egy évvel korábbihoz képest. A visszaesés valamennyi régióra jellemző, csak a fővárosban nőtt a használatba vett lakások száma néhány nagyobb beruházás befejezésének köszönhetően.

A FÖLDRENGÉSEK MIATT IS VÁLTOZIK A KLÍMA

Svájci és német kutatók igazolták, hogy a Föld felmelegedéséhez is hozzájárulhatnak a nagy erejű földrengések, mivel üvegházhatású gázokat szabadíthatnak fel. Tanulmányukban kimutatták, hogy az 1945-ös, 8,1-es erősségű pakisztáni földrengés után is annyi metángáz került a levegőbe, amennyi tíz nagy tartályhajó rakományának felelne meg.

VÉGRE KIDERÜLT, HOGY KI AZ IGAZI HANNIBAL LECTER

Thomas Harris író először 1981-ben írt a kannibál pszichiáterről, Dr. Hannibal Lecterről. A pszichiáter alakja négy további regényében jelent meg, öt filmet és egy tévésorozatot kapott. Azt viszont nem volt hajlandó elárulni, kiről mintázta Lecter alakját. Most viszont elmondta, hogy a minta egy bizonyos Dr. Salazar, egy mexikói börtönorvos volt, aki megenni ugyan nem ette meg, viszont apróra darabolta áldozatait.

Hannibal Lecter

A FRANCIA MÁSODOSZTÁLYBA IGAZOLT A MAGYAR GÓLKIRÁLY

Eldőlt, hogy hazatér, és a Lens csapatában folytatja karrierjét a Debrecen kétszeres magyar gólkirálya, Adamo Coulibaly, aki a Lens-hez igazolt. Erről a francia futballcsapat vezető hírben számolt be honlapján. Mivel a 32 éves csatár szerződése a debrecenieknél lejárt, így ingyen vihették az előző két szezon NB I.-es gólkirályát, akit két évre szerződtették.

TÍZEZERREL KEVESEBBEN AZ NB I. NYITÓFORDULÓJÁBAN

Míg tavaly az NB I. első fordulóját 30 774-en nézték meg a stadionokban, a 2013/14-es, hét végi nyitómeccseken mindössze 20 074 néző látta. A hivatalos adatok szerint a legtöbben a Pécs–Ferencváros-meccsen voltak, 5400-an.