Igazgatók nélkül indul a tanév

2013.08.21. 19:01 Módosítva: 2013.08.21. 19:01
Ha strandolt, ha síelt, vagy éppen egész nap dolgozott, ha hírfüggő, de lemaradt, vagy éppen azt se tudta, hova kapja a fejét az egész napi hírcunamiban, ez itt a Napi napi, az Index naponta jelentkező hírösszefoglalója. Minden egy helyen, ha csak egyet kattint, ez legyen.

95 ISKOLÁBAN NEM LESZ ISKOLAIGAZGATÓ SZEPTEMBERBEN

Hoffmann Rózsa 428 iskolaigazgatót nevezett ma ki, 95 iskola viszont igazgató nélkül kezdi meg a szeptemberben kezdődő tanévet. Az igazgatói pályázatokról idén már maga az államtitkár döntött, a pályázatok elfogadását vagy elutasítását nem kellett indokolnia. 95 iskolában csak szeptember végére lehet igazgató, ez azonban teljesen felboríthatja a tanévet. Van, ahol tanárokat kell átirányítani vagy új szaktanárt keresni, ami év közben szinte lehetetlen.

GÁZTÁMADÁS SZÍRIÁBAN, EZREK HALHATTAK MEG

Szíriai ellenzéki aktivisták szerint a kormány vegyi fegyvert vetett be Damaszkusz közelében, ezernél több áldozata lehet a gáztámadásnak. A kormány mindent tagad. Szarinból, tabunból, mustárgázból és VX-ből is komoly készleteik lehetnek, mindegyik borzasztó károsodást okozhat. Ha bebizonyosodik, hogy tényleg vegyi fegyvert használtak, kemény vita kezdődhet az ENSZ Biztonsági Tanácsában egy esetleges katonai beavatkozásról.

ELFOGLALTA AZ ASTORIÁT, ELVITTÉK A RENDŐRÖK

Őrizetbe vették Kásler Árpádot, a Haza Nem Eladó Mozgalom vezetőjét. A mozgalom néhány száz szimpatizánsa be nem jelentett demonstrációt tartott kedden az Astoriánál, megbénítva a forgalmat több órára. Transzparenseiken „a devizahitelesek kizsákmányolása” és „az ország kirablása ellen” tiltakoztak.

ELMARADT A SZEGEDI TŰZIJÁTÉK, EGYMÁSRA MUTOGATNAK A PÁRTOK

Komoly vita alakult ki Szegeden az augusztus 20-i tűzijáték lemondása miatt. A szocialista vezetésű önkormányzat a szegedi járási hivatal fideszes vezetőjére mutogat, ő viszont azt állítja: a tűzijáték lemondásához nekik semmi közük, arról a rendezvényeket irányító operatív törzs döntött, amelyben ráadásul ott ült a szegedi városháza kabinetirodájának embere is. Lehet, hogy a tűzijátékot szombaton bepótolják, és az is, hogy mégsem.

35 ÉV BÖRTÖN A WIKILEAKS-SZIVÁROGTATÓNAK

A katonai bíróság 35 év börtönre ítélte a 25 éves Bradley Manninget, aki több mint 700 ezer titkos dokumentumot szivárogtatott ki a Wikileaksen. A katonai bíróság a 25 éves katonát még júliusban 20 vádpontban, köztük a kémkedés elleni törvény hat rendbeli megsértésében találta bűnösnek.

VARGA TÁRGYALNA A DUNAFERR MEGVÁSÁRLÁSÁRÓL

Tárgyalásokat kezdeményezett a magyar kormány képviseletében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Dunaferr Zrt. megvásárlásáról. A cég menedzsmentjét meglepte a magyar kormány vételi ajánlata. Elmondták, a cégvezetés és a miniszter közötti, hétfő délelőtti tárgyaláson még egyáltalán nem volt téma az állam vásárlási szándéka. Sőt, Varga pontosan azt, hogy „a Dunaferr visszaállamosítása nem merült fel”.

81,4 SZÁZALÉKON ÁLL AZ ÁLLAMADÓSSÁG

A GDP 81,4 százalékára nőtt az államháztartás adóssága a második negyedév végén, az adósság tavaly év végi szintje még csak 79,2 százalék volt, az első negyedév végén viszont már 82,4 százalék, derült ki az MNB közleményéből. Több lett a hitelünk, mint amennyit törlesztettünk, ezt a hatást viszont ellensúlyozta a forint erősödése, amely 315 milliárd forinttal csökkentette az állományt.

ÚJ ARCULATOT KAPOTT A JEGYBANK

Bemutatták a Magyar Nemzeti Bank új arculatát és logóját. A jegybankot az MNB 1924-es megalakulásakor használt, tölgyfa és olajfa ággal keretezett magyar címer megújított változata jelképezi a jövőben. A 2010-ben 51,8 millióért létrehozott, hét „pálcikából” álló emblémát és az arculatot azért kellett lecserélni, mert az egy felmérés szerint nem közvetíti a jegybanki értékeket.

A FERENCVÁROS SZERINT POLITIKAI PROVOKÁCIÓ A CSATÁRYZÁS

A Ferencváros szombaton az MTK-val futballozott az NB I. negyedik fordulójában, a nézőtéren egy molinót feszítettek ki, amelyen a külföldön háborús bűnösként elítélt, és a múlt héten elhunyt Csatáry Lászlóra emlékeztek. Emiatt zsidó szervezetek tiltakoztak, és a Magyar Labdarúgó Szövetség is tárgyalni fogja a kérdést. Az FTC szerdán közleményben határolódott el a molinótól, amire nem volt engedélye azoknak, akik kifeszítették.

VITATJÁK A LA MANCHE-ÁTÚSZÓ CSÚCSBEÁLLÍTÁSÁT

10 óra és 47 perc alatt átúszta a La Manche-csatornát Mányoki Attila. Szerinte ezzel 25 éves magyar csúcsot állított be az angliai Dover és a franciaországi Tardinghen közötti 47,23 kilométeres távon. Az Indexet azonban a csúcstartó férje arról tájékoztatta, hogy Szlavitsek Gizella 1988-ban elért magyar csúcsát nem állíthatták be, hiszen az 10.45 volt.

ZUCKERBERG MINDENKIHEZ ELVINNÉ A NETET

A Facebook alapítója, Mark Zuckerberg internet.org címen indított kampányt, amihez a Facebook mellett nagy cégek is csatlakoztak, többek közt a Nokia, a Qualcomm és a Samsung. A projekt célja, hogy az internet mindenkihez eljusson – ugyanis még ma is több mint 4,5 milliárd ember él világháló nélkül.

MÁTÓL TÚLHASZNÁLJUK A FÖLD ERŐFORRÁSAIT

A Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint idén augusztus 20-ára esett a Föld-túlhasználat napja, vagyis becslések szerint e hét keddre élt fel annyi erőforrást idén az emberiség, amennyiből év végéig ki kellett volna húznunk. 1993-ban a túlhasználat napja még október 21-re esett, 2003-ban szeptember 22-re, tehát az elmúlt húsz évben kerek két hónapot esett vissza az emberiség. Jelenleg a Föld lakói másfélszeresen használjuk túl az erőforrásokat, az újratermelődést és a fenntarthatóságot veszélyeztetve. Magyarországon átlagos, másfélszeres a túlhasználat, de Amerika négyszeresen használja túl országa erőforrásait.

ELŐJÖTT AZ ERDŐBŐL EGY ELSZIGETELT INDIÁN TÖRZS

Egy elszigeteltségben élő indián törzs kapcsolatot próbált teremteni egy perui falu lakóival. A mashco-piro törzs több mint száz tagja jelent meg hirtelen a Las Piedras folyónál lévő Monte Salvado település mellett, és három napig ott maradtak. Banánt, kötelet és machetét kértek a helyi lakosoktól. Az esetről videó is készült, a felvételen férfiakat, nőket és gyerekeket is látni, sokuknál íjak és egyéb fegyverek is vannak. A helyzet feszült volt, a településen élő 100-150 ember féltette az életét. A hatóságok nem biztosak abban, mi okozta a feszültséget a törzs tagjaiban; azt valószínűsítik, hogy az illegális fakivágás és a drogkereskedők behatolása területükre hozta ki őket a sodrukból.

NEM ORBÁN VIKTORRÓL SZÓL AZ ISTVÁN, A KIRÁLY

Alföldi Róbert elgondolkodtató, okos, de iszonyatosan vontatott, unalmas és erőtlen előadást rendezett Szörényi Levente és Bródy János rockoperájából, az István, a királyból Szegeden. Érthető szimbólumokről, releváns kérdésfelvetésekről, de sajnos Tompos Kátya kivételével erőtlen és hamis torkú színészekről szólt az előadás, amit nagyon sokan néztek, csak a tűzijáték érdekelte jobban az embereket.