Alibaba és a kiemelt áfacsalók

2013.11.12. 18:57

LEÁLLÍTOTT NAV-ELLENŐRZÉSEKRŐL, NAGYPOLITIKAI BEFOLYÁSRÓL BESZÉL AZ ADÓELLENŐR

Elnéző az adóhivatal Horváth András volt adóellenőr szerint a kiemelt adózókkal, akik a legnagyobb Magyarországon működő cégek. Tíz- és százmilliárdos áfacsalások vannak a rendszerben, mégsem fejeződnek be az adóhatóság vizsgálatai, és a megállapítás is kevés. Az LMP és Ángyán József volt államtitkár vizsgálóbizottságot szeretnének a pénteki NAV-botrány miatt. (lásd még a Bónuszt a cikk végén)

JANUÁR 20-IG LEHET KÉRNI AZ INGYENPÉNZT, FEBRUÁRTÓL RÉSZLEGES INGYENESSÉGET KAPHAT A KÉSZPÉNZFELVÉTEL

Mindenkinek nyilatkozaton kell megjelölnie azt a számlát, amelyről havonta kétszer, összesen 150 ezer forintig vehetne fel pénzt díjmentesen. Aki elmulasztja a január 20-i határidőt, az március 1-jétől vehet fel ingyen készpénzt, mivel a határidő „folyamatos lesz”. Nyilatkozni személyesen vagy netbankon keresztül lehet majd. A Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) november 25-ig rendeletet kell hozni, amely szabályozza a nyilatkozat formáját. A bankoknak módosítaniuk kell az ügyfeleikkel kötött szerződést.

NOVEMBER MÁSODIK FELÉBEN DÖNT A KÚRIA A DEVIZAHITELES-ÜGYBEN

Hétfőn összeült a Kúria jogegységi tanácsa, de elhalasztotta a döntést a devizahiteles szerződésekben születő ítéletekkel kapcsolatban – válaszolta kérdésünkre a Kúria. Korábbi jelzésekből akár arra lehetett volna számítani, hogy már hétfőn döntés is születhet a jogegységi határozat ügyében. A Kúria jelezte, hogy még novemberben megszületik az eredmény. Hogy pontosan mikor, azt nem árulták el. A határozat csak azokat a szerződéseket érinti, amelyekkel kapcsolatban a szerződések megállapítását kérik a bíróságtól.

AZ ALSTOMMAL MINDIG TÖRTÉNIK VALAMI

Most éppen meghibásodott az egyik, kettes metrón futó szerelvény. Most a rendszer vészféket jelzett. Később kiiktatták a fékeket és egy másik szerelvény eltolta a lerobbant vonatot a Déli kihúzóvágányára.

1265 MILLÁRD FORINTOT KÖLTÖTTEK EGYETLEN NAP ALATT

35 milliárd jüant, vagyis 1265 milliárd forintot költöttek az Alibaba kínai online webáruház júzerei november 11-én. Ez óriási rekord az online kereskedelem történetében; az amerikai Cyber Monday, ami a karácsonyi szezon előtt az online vásárlás legforgalmasabb napjának számít, tavaly az összes webes boltban összesen hozott 2 milliárd dolláros (440 milliárd forintos) forgalmat. November 11-et a kínai popkultúrában a szinglik napjaként tartják számon, amit féktelen partizással ünnepelnek. Az Alibaba, az ország (és egy ideje már a világ) legnagyobb online kereskedőcége erre az alkalomra építette a maga akciókkal és árengedményekkel kísért online bevásárlónapját.

ÓRIÁSI NAPERŐMŰ ÉPÜLT JAPÁNBAN

Az okostelefongyártó Kyocera Kagosimában megépítette Japán legnagyobb naperőművét. Az erőműben 290 ezer napelemet telepítenek, 314 hektáron, ami nagyjából háromszorosa Vatikánváros területének. A 70 megawatt teljesítményű létesítmény 22 ezer háztartáshoz elég energiát képes előállítani. Az ország azóta próbál kilábalni az energiaválságból, hogy a 2011-es fukusimai katasztrófa után leállították az atomerőműveiket. 2012-ben a japán kormány programmá emelte, hogy az összes energiaforrásukat megújulóra cserélik.

LEFOTÓZTÁK A LEZUHANÓ MŰHOLDAT

Mint kiderült, kép is készült a hétfőre a Föld légkörébe becsapódó európai GOCE műholdról. A légkörben izzó eszközt a Falkland-szigeteken kapta le helyi idő szerint 21:20 perckor egy Bill Chater nevű férfi, aki a képet feltöltötte a Twitterre. Elmondása szerint a GOCE fényes füstcsíkot húzva tűnt fel az égen, először kettévált, aztán további darabok hullottak le róla. Az 1,1 tonnás GOCE a Föld gravitációs mezejének tulajdonságait figyelte. 2009 márciusában jutott fel az űrbe, idén október végén fogyott ki belőle az üzemanyag.

BÖRÖCZ UTÁN GAZSÓT IS FÉLREÁLLÍTHATJÁK

Helycserés támadás zajlik a közmédiában: Gazsó L. Ferenc, az MTVA tartalom-előállításért felelős vezérigazgató-helyettese lehet az MTI új vezérigazgatója, miután az előző vezetőt, Galambos Istvánt áthívták a közmédiába. 

EGERVÁRI VISSZAUTASÍTJA SZALAI ÁLLÍTÁSAIT

A lemondott szövetségi kapitány sajnálja, hogy az MLSZ-ben külföldi kapitányban gondolkodnak, mert szerinte a hazai fociról a legtöbb információval magyar kollégái rendelkeznek. A bilit kiborító, jelenleg sérült, műtétre váró Szalai több állításával sem szakmailag, sem morálisan nem ért egyet.

MEGVAN A MCLAREN ÚJ PILÓTÁJA

A 21 éves Kevin Magnussen lesz Jenson Button csapattársa jövőre, az istálló eldöntötte, lecseréli Sergio Perezt, aki nem felelt meg első szezonjában a McLarennél, nem tudta megverni Buttont rendszeresen, inkább ütközéseivel keltette fel a figyelmet, ezért küldik el.

EGERSZEGI ÉS DARNYI A HÍRESSÉGEK CSARNOKÁBAN

Az elsők között Egerszegi Krisztina és Darnyi Tamás kerül be a Százhalombattán 60 millió forintért kialakított Magyar Úszó Hírességek Csarnokába. Az egyéniben ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi és a négyszeres aranyérmes Darnyi mellett Hargitay András háromszoros világbajnokot, az edzők közül Kiss Lászlót, a válogatott jelenlegi szövetségi kapitányát választották ki.

BÓNUSZ: SZARVAS: LEFOLYTATTÁK

nav.gif
Fotó: Szarvas