Mai találós kérdésünk: mennyivel növeli a 9 az 58-at?

2013.12.18. 19:01

VARGA BEMONDTA: MÁR JÖVŐRE DÖNTHETNEK A 9%-OS SZJA-RÓL

Az egykulcsos adó 9 százalékra csökkentése 500 milliárd forintot venne ki a költségvetésből, az újabb lépés jövő ősszel, a 2015-ös adócsomag tárgyalásakor kerülhet napirendre – mondta Varga Mihály nemzetgadasági miniszter a Figyelőnek. Arra a kérdésre, hogy mivel lehet pótolni az adócsökkentés miatt kieső költségvetési bevételeket, a miniszter azt mondta, a gyorsuló gazdasági növekedésből lesz annyi többlet, ami elég.

Ez azonban kétséges, ehhez ugyanis legalább 5 százalékos GDP-bővülés kellene, viszont a kormány csak 2 százalékkal számol. 

A LEGFRISEBB: KIESETT A NŐI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT A SZERBIAI VILÁGBAJNOKSÁGRÓL

A magyar női kézilabdázók Brazília ellen drámai meccset vívott a vb negyeddöntőjében, és végül kétszeri hosszabbítás után 33-31-es vereséggel esett ki.

MAGABIZTOSAN VEZET A FIDESZ

A válaszadók 58 százaléka a Fideszt tartotta a jövő tavaszi választások esélyesének a Medián legfrisebb felmérésében, amiből az is kiderült, hogy az ellenzéki szavazók 27 százaléka is kormánypárti győzelemre számít. A Mediánnál a teljes népesség körében a kormánypárt 37%-on áll, az Ipsosnál csak 26-on. Utóbbi felmérése szerint a Fidesz 1,2 millió elszánt szavazóval indíthatja a választási kampányt, az MSZP-nek 700 ezer stabil támogatója van.

A MÉRNÖKKAMARA FIDESZES ELNÖKE REMÉNYKEDIK

Barsiné Pataky Etelka lát még esélyt az állami fennhatóság elkerülésére, azt mondta, személyes kapcsolatait is beveti, hogy módosítsák a kormányrendeletet, és kamarai szinten is egyeztetnek a kormányzattal. Az uniós forrásokat kezelő apparátus túlkapásának tartja Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke azt a kormányhatározatot, amely kizárólag azokat a mérnököket engedné a komolyabb uniós beruházások közelébe, akik egy állami szervezetbe tömörülnének. A váratlan ötlet hátteréről a kamara a mai napig nem kapott pontos tájékoztatást, de Barsiné szerint a következő hetekben változhat még a kormányzati álláspont. Mindezt az Indexnek mondta el.

RÁSZÁLLNAK A CSALÓ ALAPÍTVÁNYOKRA

Vagyonnyilatkozatot kell tenniük januártól az olyan alapítványok vezetőinek, amelyek évi 50 milliónál több állami támogatást kapnak – ezt az emberi erőforrások minisztériumának helyettes államtitkára mondta el az Indexnek. Az államtitkárt a Gyermekrák Alapítvány gyanús  ügyeivel  kapcsolatban kérdeztük.

NAPI RÉMHÍREK

Kiderült, a XVI. kerületi kapitányság rendőr törzsőrmestere ölt meg kedd délelőtt az Eger melletti Andornaktályán egy 72 éves férfit, kutyasétáltatás közben agyonverte. Közben a januári nagykanizsai gyilkosságot elkövető H. Ferenc egy 2005-ös gyilkosságot is magára vállalt. Egy gyilkossági ügyben pedig már bírósági ítélet is született: a pécsi valutaváltó két gyilkosát egyaránt életfogytiglanra ítélték első fokon.

KOVÁCS KATALIN SZÜLNI FOG

A háromszoros olimpiai bajnok, 31-szeres világbajnok kajakos, Kovács Katalin kihagyja a jövő évet, mert június elejére várja első gyermekét. Arra nem adott egyértelmű választ, hogy a gyermek pályafutása befejezését is jelenti-e egyben. Kovács korábban azt mondta: a riói játékokon még indulni szeretne.

SZÉN-MONOXID ÖLTE MEG A FIATAL ATLÉTÁT

Otthon, a fürdőszobában kapott szén-monoxid-mérgezést a 13 éves Kun Zita. Az egri atlétát vasárnap szállították kórházba életveszélyes állapotban. Mélyaltatásba helyezték, de hiába, már nem tudták megmenteni az életét. Az Egri Városi Sportiskola atlétája több számban is versenyzett, leginkább a gátfutást és a távolugrást (560 centiméter volt a legjobbja) kedvelte. Utóbbiban már felnőttek között is indult. Több országos korosztályos bajnoki címet szerzett, négypróbában és magasugrásban is ért el sikereket, nemzetközi gyerekversenyeken is győzött.

SÜRGŐSEN, TÖBB ŰRSÉTÁVAL KELL JAVÍTANI AZ ŰRÁLLOMÁS HŰTŐRENDSZERÉT

A Nemzetközi Űrállomás múlt héten meghibásodott hűtőrendszere miatt sürgősen űrsétákat kell tennie a legénységnek, hogy kijavítsák a hibát, közölte a NASA. Több űrsétára is szükség lesz, ráadásul ezek nem is ígérkeznek rövidnek, az asztronauták alkalmanként két-három órát töltenek majd odakint a javításokkal. Az első űrsétát szombatra ütemezik, két amerikai űrhajóssal. A következő hétfőn lesz, a harmadik pedig karácsonykor. A 450 tonnás ISS-nek két fő hűtőrendszere van, ezek elsősorban az elektromos berendezések túlmelegedését akadályozzák meg. A múlt heti meghibásodás után a legénység óvatosságból csökkentette azoknak a berendezések teljesítményét, amelyek működtetése nem kulcsfontosságú.