Mintha minden a fényről szólna

2014.04.09. 19:15

BAJNAI SE IDE, SE ODA NEM ÜL BE

Felveszi a mandátumát, de át is adja valakinek - Szigetvári Viktor, Pápa Levente vagy Szelényi Zsuzsanna a legvalószínűbb utód. Bajnai Gordon szerda délután egy újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen jelentette ezt be. Az Együtt-PM európai parlamenti listáját is ő fogja vezetni, de a magyar törvényhozáshoz hasonlóan az EP-be sem kíván beülni a volt miniszterelnök. Az Együtt-PM vezetősége a vereség után teljes tisztújítást fog tartani júniusban. Az Együtthoz hasolóan a szövetséges PM vezetői is vállalják a felelőséget, május 25-ei hatállyal lemond a teljes elnökség.

MESTERHÁZY ÁLLÁSOKKAL KOMPENZÁLJA AZ ELÉGEDETLENKEDŐKET

Frakciószakértői állásokkal engesztelné ki Mesterházy Attila azokat a szocialistákat, akik abban bíztak, hogy listán bejutnak a parlamentbe, de végül kint rekedtek. Ha nem kárpótolják a csalódott párttagokat, akkor annak az MSZP ihatja meg a levét, de saját pozícióját is be tudja ezzel biztosítani a pártelnök.

FOLYTATÓDIK AZ EMLÉKMŰBALHÉ

Miután tegnap civilek és az Összefogás politikusai nekiláttak lebontani a megszállási emlékmű építésének megkezdését jelző kordont, szerdán délben megjelent egy tucat munkás, és elkezdte azt újraépíteni. Közben az MSZP helyi népszavazást kezdeményez az V. kerületben azért, hogy az önkormányzat vonja vissza a Szabadság térre tervezett emlékmű felállításához adott tulajdonosi hozzájárulást.

RENDSZERVÁLTÁS A MAZSIHISZBEN

Lemond Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) ügyvezető igazgatója. A szervezetet évtizedek óta de facto vezető Zoltai az okokról részletesebben ma este beszél a hírcsatornán. 

A NASA MINDENT TAGAD

Az amerikai űrkutatási hivatal cáfolja, hogy a Curiosity Mars-járó egyik fényképén látható fura fényjelenség egy idegen eredetű fényforrás lenne. Persze emiatt az ilyesmire hajlamosak százszor erősebben kezdtek hinni a dologban. Bővebben itt.

NRB 449790582EDR F0310000NCAM00262M
Fotó: NASA / JPL-Caltech

KIDERÜLT, MENNYIT KERESETT ROGÁN A PARLAMENTBEN

Bruttó 126 millió forintot és 4,5 millió forint szállás-költségtérítést kapott Rogán Antal 1998 és 2013 között a parlamenttől. Ez nagyságrendileg megegyezik azzal, amit korábban mi becsültünk.

JEGELIK A DEVIZAHITELES MENTŐCSOMAGOT

Bár kormánypárti politikusok május végére várják az ítéletet, várhatóan csak ősszel egészíti ki tavaly decemberi jogegységi határozatát a Kúria. A törvényhozás csak ezután dönthet a devizahitelesek megsegítéséről.  Mint ismeretes, az Európai Bíróság április 30-án hozza nyilvánosságra ítéletét Kásler Árpád és az OTP ügyében, kifejtve álláspontját a törlesztési és a középárfolyam különbözeteként használt árfolyamrésről. A Kúria erre alapozva hozhat jogegységi döntést az ennél még fontosabb kérdésben, az egyoldalú kamatemelések ügyében is.

SEBEZHETŐ VOLT AZ ERSTE NETBANKJA

Az összes magyar bank közül utoljára telepítették a hét elején felfedezett súlyos biztonsági rés javítócsomagját, több mint 24 órán át aktív volt a sérülékenység a rendszerben. A bank szerint nem szivárogtak ki érzékeny adatok.

MÉLYSÉGI BARLANGREKORD MAGYARORSZÁGON

A kutatók 2010 óta dolgoznak a Bükkben, már 275 méter mélyen járnak a csak engedéllyel látogatható Bányász-barlangban. A felfedezés a Szinva-patak miatt Miskolc vízellátását is érinti, ezért tudományosan és gazdaságilag is fontos lehet.

KÁLMÁN OLGA VS. SCHIFFER ANDRÁS

Az atv Egyenes beszéd című műsorának volt vendége Schiffer András az LMP képviseletében, a műsorban szóba került a Szabadság téri német megszállás emlékműve is, és innentől sajtótörténelmet írt a beszélgetés. Schiffer nem úgy táncolt, ahogy Kálmán fütyült, nem azt válaszolta, amit a riporter elvárt volna. Az interjú teljes hosszában itt

BUDAPEST A VILÁG LEGJOBB VÁROSAI KÖZÖTT

A TripAdvisor, a világ legnépszerűbb utazási portálja összeállította az éves listáját, amiben Budapest is helyet kapott. Az utazók szerint a főváros világ 21. legjobb helyszíne, amit mindenképp érdemes megnéznie a turistáknak.