Ezt a napot nem fogja elfelejteni

2014.04.25. 22:08

A JOBBIKÉ A KULTURÁLIS BIZOTTSÁG

A pénteki egyeztetésen eldőlt, hogy a nemzetbizottsági helyett a parlament kulturális bizottságának elnökét adhatja a Jobbik (ide tartoznak az oktatási ügyek is). MSZP-s politikus vezeti majd a nemzetbizottsági mellett a költségvetési bizottságot is. A Jobbik adhatja a vállalkozásfejlesztési bizottság fejét is, míg az LMP a fenntartható fejlődés bizottság vezetését szerezte meg. A többi 10 bizottság élére a Fidesz delegálhatja az elnököt.

TÖBBEN DOLGOZNAK, KEVESEBB A MUNKANÉLKÜLI

Az első negyedévben 4 millió 78 ezer foglalkoztatt volt az országban. Ez a 2013-as első negyedévhez képest 261 ezres javulás. A foglalkoztatási ráta a 15-64 éves korosztályban 60,9 százalékra emelkedett, a 15-74-ben pedig 53,6-ra. Mindkettő új csúcsot jelent. A javulás hátterében továbbra is a közfoglalkoztatás áll: január-februárban 170 ezerrel volt több közmunkás, mint egy évvel korábban. A munkanélküliség is rég nem látott szintre csökkent: a KSH számai szerint 370 ezren vannak munka nélkül. Ez a tavalyinál 139 ezerrel kisebb szám. A munkanélküliségi ráta ezzel 3,5 százalékponttal 8,3 százalékra esett. 

 

KIÉGETT AZ EGRI VÁR RAKTÁRA

A Dobó István Vármúzeum egyik különálló raktárhelyiségében hagyományőrző felszereléseket tároltak, ez gyulladt ki pénteken. Egy helyiség teljesen kiégett, de az épület szerkezetileg ép maradt. Sajtóértesülések szerint a kár jelentős.

64 MILLIÁRDOT KERESETT AZ OTP

Éves közgyűlést tartott az OTP. A legnagyobb hazai bank csoportszintű adózás utáni nyeresége 64 milliárd forint volt tavaly. A bank ennek a kétharmadát osztalékként odaadja a részvényeseknek. A részvényenkénti osztalék (amit csak júniustól fizet a cég) 147 forint lesz. Az OTP-csoport valójában ennél több pénzt keresett 2013-ban, de a bankadó, a tranzakciós illeték, az ukrán leánybanki veszteségek és az emlékezetes GVH-bírság 82 milliárd forintot felzabáltak a nyereségből.

AZ OMBUDSMAN SZERINT A FŐVÁROS TÚL KEMÉNY A HAJLÉKTALANOKKAL

Székely László a Kúriához fordult, mert szerinte a Fővárosi Közgyűlésindokolatlanul széles körben jelölte ki azokat a budapesti közterületeket, ahol „jogszerűtlennek minősül az életvitelszerű tartózkodás", azaz ahonnan kitiltották a hajléktalanokat. A fővárosi zónarendelet miatt Budapest jelentős része az életvitelszerű tartózkodás szempontjából tiltott zónába tartozik, amit az alapjogi biztos túlzásnak és jogkorlátozónak tart.

TAJTIVAL HENCEG A BARCELONA

Mindkét neves katalán sportlap, a Sport és az El Mundo Deportivo is külön cikkben foglalkozik a 16 éves Tajti Mátyás Barcelonába szerződésével, pedig meglehetősen ritka, hogy bárkit kiemeljenek a gyakran 30-40 fős évfolyamokba érkező tehetségek közül.

MEGHALT TITO VILANOVA

Csupán 45 éves volt a Barcelona volt edzője, Tito Vilanova, aki tavalyelőtt vette át a csapatot Pep Guardiolától, de nem tudott végig maradni, mert rákbetegsége miatt kezeltetnie kellett magát. 

40 ÉVES A BŰVÖS KOCKA, RUBIK-KIÁLLÍTÁS NYÍLIK SZOMBATON AMERIKÁBAN

Rubik Ernő 1974-ben alkotta meg a bűvös kocka prototípusát, éppen negyven éve. Az idén hetvenéves mérnök-feltaláló és játékai tiszteletére szombaton évekig tartó utazókiállítás nyílik New Jersey-ben. A kiállítást volt alkalmunk megnézni, és hosszú interjút is készíthettünk a nyilvánosságot kerülő Rubikkal.

MAGYAR SZÁRMAZÁSÚ IGAZGATÓ A MOZILLÁNÁL

Andreas Gal magyar származású mérnök lett a Firefox új technológiai igazgatója (CTO). Gal indította el a Firefox OS projektet. Brendan Eich-et váltja, a Javascript kifejlesztőjét, a Mozilla társalapítóját, akit 2005-ben neveztek ki CTO-nak, aztán pár hete lemondott 11 napos vezérigazgatósága után, amikor kiderült, hogy melegellenes szervezetet támogatott még 2008-ban. Gal saját blogjában azt írja, hogy célja a webprogramozás elterjesztése a mobileszközökön.