Ritka ennyi bukás egy napon

2014.09.16. 19:15 Módosítva: 2014.09.16. 19:21

NAGYOT BUKOTT A GYERMEKRÁK ALAPÍTVÁNY

Támogatóinak kétharmadát elvesztette az év elején botrányokba keveredő Gyermekrák Alapítvány, derült ki a felajánlásokról készített toplistából. Idén a hetedik helyre csúszott vissza, és a tavalyi 221,8 millió forinthoz képest már csak 70,3 millió forintot kapott a felajánlásokból. Az alapítványt a korábbi években több mint hatvanezer ember támogatta az adója egy százalékával, de idén már csak 21 ezer adózó adta nekik az egy százalékát.

1-3

UKRÁN MAFFIA OSZTJA A MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁGOT

Elképesztő maffia épült a kettős állampolgárságra, óvatos becslések szerint is tízezrével kaphattak állampolgárságot hamisított papírokkal ukránok, oroszok, szerbek. Több ukrán banda és magyar ügyvédi iroda is ráállt a hatalmas bizniszre, tízezres nagyságrendben osztottak már szét magyar útlevelet. A kormány elismerte a csalásokat, de szerinte kevsebb esetről lehet csak szó.

STRASBOURG MEGBÜNTETTE AZ ÁLLAMOT

Megsértette a magyar állam a parlamentben molinózó képviselők szólásszabadsághoz való jogát, amikor fizetésük átmeneti csökkentésével megbüntette őket az akciójukért – így határozott a strasbourgi bíróság. A „Fidesz: Loptok, csaltok, hazudtok” és az „Itt trafikmaffia működik” feliratú molinót kifeszítő PM-esek, illetve a „Földrablás helyett földosztás” feliratú táblával tiltakozó LMP-sek ügyében hozták a döntést. Az államnak fejenként 3000 ezer euró nem vagyoni kártérítést kell fizetnie a hét képviselőnek, illetve a fizetésük büntetésként elvett részét is vissza kell nekik fizetni.

FELÉLEDT A VÁD A CSEPELI FIDESZES ELLEN

Hosszú szünet után újraindult Borbély Lénárd büntetőügye, rágalmazási büntetőügy vádlottja lett a Fidesz csepeli polgármesterjelöltje. Az októberi önkormányzati választásnak vádlottként nekifutó Borbélynak kedden kellett volna bíróság elé állnia, jóllehet az eljárás már 2008 óta húzódik. Borbély azt állította, hogy a helyi szocialisták 36 milliót fizettek a helyi SZDSZ-nek a támogató szavazataiért.

ADÓEMELÉST HOZHAT A PAKSI BŐVÍTÉS

400-500 milliárd forintnyi mozgásteret kell teremteni a költségvetésben Paks II. miatt, ha be akarjuk tartani az adósságszabályokat, állapította meg elemzésében a  Költségvetési Felelősségi Intézet. Az intézet szerint a paksi beruházás befektetői szemléletben nem térül meg a jelenlegi áramárak mellett.

GÁZÁREMELÉS JÖN, DE CSÖKKENTÉS IS JÖHET

Kis mértékű lakossági gázáremelés lesz október 1-jétől. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) Magyar Közlönyben megjelent rendelete szerint a lakosság által fizetendő tarifa egyik eleme, az úgynevezett "elosztási forgalmi díj" a különböző szolgáltatóknál más-más mértékben, de emelkedik, 5-13 százalékkal. Viszont    hamarosan megjelenhet egy olyan rendelet is, amely ezzel együtt csökkenti a szolgáltatók kereskedelmi ágának magáért a gáztermékért járó ellenértéket.  

RONALDO TÉNYLEG VISSZATÉRHET A MANCHESTER UNITEDHEZ

A portugál sokszor elmondta, imádja volt klubját, állítólag kicsit kényelmetlen neki most a Realnál, ráadásul az életkora, az eredményei, a sérülékenysége is elősegítheti a várhatóan bombasztikus átigazolást.

ALONSO ÉS VETTEL ROBBANTHATJA A PIACOT

Alakul a Forma-1 legszenzációsabb pilótacseréje, az Alonso-Vettel váltás. A SkySports Italia úgy tudja, hogy jövőre a világbajnok otthagyja a Red Bullt, és a Ferrarihoz igazol, míg a spanyol az olaszoktól szerződik a német helyére. Több ok is a csere mellett szól, elemzés itt.

KÉT ÚJ NEMZET SZÍNÉSZE KELL

Sztankay István és Avar István halálával két hely is megüresedett a nemzet színészei között: a jelöltnek legalább 62 évesnek kell lennie és legalább 40 évet vagy 20 évadot el kellett töltenie a Nemzeti Színház színpadán, évadonként legalább egy szerepben. A titulus mellett a Nemzet Színésze cím halálig tartó havi nettó 630 ezer forintos juttatással jár, Blaskó Péter az egyik legnagyobb esélyes.

RTL: A KORMÁNY OTT TOL KI VELÜNK, AHOL CSAK TUD

A reklámadó miatt kiröhögik külföldi kollégái Dirk Gerkenst, mert ilyennel még sehol nem találkoztak. Az RTL és a TV2 ezentúl nem számíthatnak a terjesztési díjból származó bevételekre sem. A csatorna ősze ettől eltekintve pompásan alakul.