Norbi, te ki butus!

2014.09.19. 18:58

SKÓCIA AZ EGYSÉGRE SZAVAZOTT

55-45-re győztek az uniópártiak a Skócia függetlenségéről rendezett népszavazáson, így egységes marad az Egyesült Királyság. A részvétel 84,5 százalékos volt. A skót referendumot túlélő David Cameron brit miniszterelnök plusz jogköröket ígérhet a skótoknak, ez azonban saját pártján belül is feldühíthet többeket.

BOKROS LAJOS NÉPSZERŰBB, MINT FALUS FERENC

Legalábbis a Nézőpont friss felmérése szerint. Tarlós Istvánt a választási hajlandósággal bírók fele támogatja, a közös baloldali jelölt Falus Ferenc viszont 11 százalékos támogatottságával a harmadik helyre szorul a 14 százalékot elérő Bokros Lajos mögé. Az LMP-s Csárdi Antal és a jobbikos Staudt Gábor 7-7 százalékot érne el a kutatás alapján, egyéb jelöltre pedig a megkérdezettek 2 százaléka szavazna.

NAVRACSICS MEGY, SZIJJÁRTÓ JÖN

Navracsics Tibor pénteken hivatalosan is értesítette Áder Jánost és Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy lemond miniszteri megbízatásáról. Az új külügyminiszter papírforma szerint Szijjártó Péter lesz, akit a külügyi bizottság szombaton hallgat meg, az esküt pedig már szerdán leteheti.

CLINTON BESZÓLT ORBÁN VIKTORNAK

Bill Clinton volt amerikai elnök volt a Comedy Central amerikai tévécsatorna Daily Show című műsorának csütörtöki vendége, ahol a régi világrend széteséséről és a kialakuló új struktúrákról beszélve Orbán Viktorra is kitért, nem éppen pozitív kontextusban: „Ott van a magyar miniszterelnök. A magyarok rengeteggel tartoznak Amerikának. Ő (Orbán) szereti a tekintélyelvű kapitalizmust, de ezzel valójában csak azt mondja, hogy soha nem akar kiszállni a hatalomból. Maradni akar örökre, és pénzt."

ÍGY NEM MEHET TŐZSDÉRE A NORBI UPDATE 

Az MNB mai határozatában kötelezte a Norbi Update-et a részvényértékesítési tájékoztatójának kiegészítésére. Amíg ez tart, azzal védik a befektetőket, hogy felfüggesztik a részvények értékesítését Az MNB azt mondja, hogy a tájékoztató engedélyezése és a mostani elsődleges értékesítés között eltelt időben több olyan információ derült ki, amik miatt ki kell egészíteni a tájékoztatót. Az egyik probléma, hogy  az Update védjegyet a tőzsdére lépő cégbe apportálják ugyan, de ez az apport nem lesz végleges. Schobert ugyanis nem tett kötelező érvényű nyilatkozatot arról, hogy az apportot végrehajtja.

TŐZSDÉRE MENT AZ ALIBABA 

A történelem harmadik legnagyobb tőzsdei részvénykibocsátását csinálta meg az Alibaba, amivel 21,8 milliárd dollárt kerestek. A cég gyakorlatilag dominálja Kína online kereskedelmi piacát, és az elemzők még hazai pályán is növekedést várnak, bár az Amazont és az Ebayt is megszorongathatják a világpiacon. A legnagyobb kockázatot viszont a kínai kormány jelenti, amely egy rosszabb pillanatában lenullázhatja a céget. 

2100-RA TÖBB MINT 11 MILLIÁRDAN SZÍVJUK A LEVEGŐT A FÖLDÖN

A Washington Egyetem és az ENSZ közös kutatása szerint az évszázad végére 11 milliárdra nőhet a Föld lakossága, ha nem változik a népességszaporulat üteme. Ez 2 milliárddal több a korábbi becsléseknél. A Science-ben megjelent tanulmány a leginkább naprakész adatokat nyújtja a Föld népességének várható bővüléséről, ráadásul egy új előrejelzési modellt használtak hozzá.

PEST 2020-BAN NÉGY EB-MECCSET RENDEZHET

Az UEFA  kihirdette a 13 rendező város nevét. A döntő Londoné, de ami ennél sokkal fontosabb: egy nyolcaddöntő és három csoportmeccs lesz az addigra megépülő Puskás Ferenc Stadionban.

FOLYTATÓDIK A RÁDIÓTILTÁSOS BOHÓZAT

Visszavonta a Nemzetközi Automobil Szövetség azoknak a rádiós tiltásoknak a legnagyobb részét, melyet még a múlt héten jelentettek be az F1-re, és amelyeket a hét elejére pontosítottak véglegesen. A döntés hátterében a csapatfőnökök szinte egyhangú kérése áll, így az idei szezon további futamain csak a pilóták teljesítményére vonatkozó üzeneteket tiltják, minden más legkorábban jövőre lép életbe, hogy legyen elég idejük felkészülni a csapatoknak.

BÓBUSZ TREKK: A NAPIRAJZOT IS MEGIHLETTE A SKÓT NÉPSZAVAZÁS

A teljes képért kattintson!
A teljes képért kattintson!