Tényleg a péntek 23. az új péntek 13.?

2015.01.23. 19:32

TÖBB SEBBŐL VÉRZIK BUDAPEST SZÍVE

Indokolatlan feltételt támasztottak a Nagy Belvárosi Rehabilitáció kivitelezőjével szemben, így csak egy cég jelentkezett, ők viszont drágán dolgoztak. Röviden emiatt nyomozott az EU csalás elleni szerve, az OLAF, és emiatt vizsgálódik jelenleg is az Európai Bizottság az V. kerületi és a Fővárosi Önkormányzatnál. Milliárdos bírságok jöhetnek.

MEGHALT A SZAÚDI KIRÁLY

A kilencvenegy éves meghalt Abdallah bin Abdel-Aziz, Szaúd-Arábia uralkodója. Az óvatos reformer Abdullah 2005 óta állt az olajban gazdag szunnita vezetésű ország élén. Abdullahot öccse, a 79 éves Szalman bin Abdel-Aziz herceg követi a trónon.

NEM MUTYI A MUTYI, MEG IS SZAVAZTA A PARLAMENT 

Nem érdekes, ha milliókkal károsították is meg a fogyasztókat, nem lehet megbüntetni azokat a cégeket, amelyek kartelleztek a 2012–2013 között kiírt állami hulladéktendereken. A Napi.hu cikke szerint többek közt ezt szavazta meg észrevétlenül az Országgyűlés akkor, amikor tavaly decemberben egy salátatörvényre és benne Dankó Béla fideszes képviselő egyéni módosítójára igent mondott. Bár a cégek közti áregyeztetés a legtöbbször nehezen bizonyítható, a legsúlyosabb, a fogyasztókat megkárosító ügyek közé tartozik, amelyet a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is szigorúan büntet. Már ha engedik neki. Ahogyan ugyanis korábban a dinnyekartell esetében, a kormány a hulladékkartell felett is szemet huny.

NEM LESZ NÉPSZAVAZÁS A VASÁRNAPI BOLTBEZÁRÁSRÓL

Elutasította a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) Gaskó Istvánnak és Demján Sándornak a vasárnapi pihenőnappal kapcsolatos népszavazási kezdeményezését, mivel az Összefogás Párt elnöke már benyújtott egy azonos tárgyú kérdést, és abban még nem született jogerős döntés. Gaskó István, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája elnöke és Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége ügyvezető elnöke január 20-án nyújtotta be három kérdésének aláírásgyűjtő ívét.

FEDERER KIESETT AZ AUSOPENEN

Az olasz Andreas Seppi megverte. A világranglistán negyvenhatodik olasz eddig tízszer meccselt a svájciVAL, korábban egyszer sem verte meg. Federer 2001 óta nem esett ki ilyen korán az ausztrál GS-tornán.

MAGYAR PUBLIKÁCIÓ A ROSETTA-KÜLDETÉSBŐL

A Rosetta szonda Philae egységének landolása a 67P/Csurjumov-Geraszimenkó üstökösön nagy tudományos eredmény volt, az egység azóta is szállítja az üstökös környékén mérhető változásokról az adatokat. A Rosetta Plasma Consortium és a magyar MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont kutatói, Szegő Károly és Németh Zoltán az elsők között követték nyomon ezt a változást, erről most közöltek eredményeket.

43 SZÁZALÉKOS FIZETÉSEMELÉST KAPOTT AZ APPLE-VEZÉR

Az Apple szerint a cég vezérigazgatója, Tim Cook tavaly februárban 43 százalékos fizetésemelést kapott; a korábbi 1,4 millió dolláros éves fizetéséhez képest 2 millió dollárra növelték az alapbérét. A juttatásokkal együtt tavaly több mint 9,2 millió dollárt keresett, azaz csaknem megduplázta a korábbi keresetét. A cégen belül más vezetőknek is megemelték az alapfizetését, legalább 14 százalékkal. Az Apple azután szavazta meg a fizetésemeléseket, miután független elemzőkkel értékeltették a vállalat teljesítményét. A részvényárfolyamok alapján az Apple értékét novemberben 700 milliárd dollárra becsülték.