Tizenöt év, két hét, egy nap

2015.02.12. 19:50

KÉTHETENTE SZAVAZNA A PARLAMENT

Kövér László házelnök demokrácia-deluxe javaslata szerint a parlament ugyan hetente összeülne, de csak minden második héten tartanának szavazásokat, és az ellenzék sem interpellálhatná a kormányt minden héten.

MEGINT EGY ESÉLY AZ UKRAJNAI TŰZSZÜNETRE

A lényegről a minszki francia-német-orosz-ukrán csúcson nem sikerült megállapodni, de arról, hogy vasárnaptól a felek beszüntetik a harcot, igen.

MECCS NÉLKÜL ESTÜNK HÁROM HELYET A VILÁGRANGLISTÁN

A magyar futballválogatott a 48. a FIFA legfrissebb világranglistáján, melyet változatlanul a világbajnok német csapat vezet Argentína és Kolumbia előtt. A magyarokkal azonos Európa-bajnoki selejtezőcsoportban szereplő csapatok közül a románok a 16., a görögök a 24., az északírek az 51., a finnek a 73., a feröeriek a 105. helyen állnak. Közben az is kiderült, hogy az uruguayi Sergio Markarián lesz a görög válogatott új szövetségi kapitánya.

15 ÉVES HIBÁT JAVÍTOTT A MICROSOFT

A Microsoft nemrég javított egy 15 éves hibát, amivel néhány esetben a támadók teljesen átvehették az irányítást egy számítógép felett, ha az bármelyik verziójú Windowst futtatta. A kritikus sebezhetőség javítatlan maradt a Windows Server 2003-ban. A hiba javítása több mint 12 hónapjába került a Microsoftnak. A sebezhetőség minden olyan felhasználót érint, aki használta a Active Directory szolgáltatást. Ezek jellemzően kormányok, cégek: a Active Directory egy adatbázisrendszer, amivel különböző jogosultságokat lehet kiosztani a hálózati mappákra, felhasználóknak, amikor a helyi hálózaton dolgoznak. 

VÍZRE SZÁLLT VISSZA A SPACEX RAKÉTÁJA

Szerdán Floridából elindították a Nap kozmikus sugárzásának vizsgálatára készített amerikai műholdat, a DSCOVR-t, ugyanakkor a műholdat pályára állító rakéta fejlesztője, a SpaceX a múltkori sikertelen kísérlet után a kedvezőtlen időjárás miatt ezúttal meg sem próbálta a rakéta első fokozatát épségben visszairányítani egy tengeri platformra. A fokozat viszont rendben leszállt, ha nem is a platformra, de a vízfelszínre.

SZAKGIMNÁZIUM LESZ A SZAKKÖZÉPISKOLÁKBÓL AZ NGM TERVEI SZERINT 

A tervek szerinta mostani szakközépiskolákat szakgimnáziumoknak hívják a 2016-17-es tanévtől, jelezve, hogy az intézmény érettségit ad, felsőfokú oktatásra készít fel, de nem általában, hanem egy-egy szakirányban ad többlet tudást - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára csütörtöki sajtótájékoztatóján, amiről az MTI tudósított. A szakgimnáziumokban az NGM elképzelése szerint a negyedik év végén következne az érettségi, majd egy év rátanulással technikusi minősítést kaphatna a tanuló.

JOBBAN FOGUNK ÉLNI, MINT TAVALY

Magyarországon 2,6 százalékos fizetésemelés és inflációval korrigálva 2,3 százalékos reálbér-növekedés várható a Hay Group előrejelzése szerint, így ebben az európai élbolyba kerülhetünk. A számok javulhatnak, ha alacsony marad az üzemanyag ára, és így több pénz marad az emberek zsebében. A legjobban a bolgár dolgozók járhatnak, akiknek 4,6 százalékkal emelkedik a reálbére, de a top háromban van Románia és Litvánia is, a lengyelek pedig éppen hogy lecsúszhatnak 2,7 százalékos emelkedésükkel.