Ilyen volt az első kétharmad nélküli nap

2015.02.23. 19:41 Módosítva: 2015.02.23. 19:45

RENDKÍVÜLI FIDESZ-ELNÖKSÉGI VESZPRÉM UTÁN

Hétfőn dél körül Orbán Viktor pártelnök vezetésével összeült a Fidesz elnöksége. A ülésről egyelőre nem szivárogtak ki információk, de mivel rendkívüli ülésről van szó, biztos, hogy Navracsics Tibor 2014-ben még nagy többséggel megnyert körzetének elvesztéséről, illetve a Fidesz-vereség általánosabb hatásairól eshetett szó.

HALÁLRA KÉSELTEK EGY NAV-ELLENŐRT

Késsel támadtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal két munkatársára, miközben azok munkájukat végezték Budapesten a XX. kerületi Géza utcában, az egyikük életét már nem tudták megmenteni a mentők, a másik dolgozó már túl van a közvetlen életveszélyen. A rendőröket egy névtelen bejelentő hívta ki, egy járőr fogta el a késelőt.

BRÜSSZEL MEGVÉTÓZHATJA A PAKSI BŐVÍTÉST

Megvétózhatják vagy nagy bírságokkal ellehetetleníthetik a Paks 2 projektet a brüsszeli hatóságoka Financial Times szerint. A lap azt írja, hogy bár az Európai Bizottság annak idején nem ellenezte a 12 milliárd eurós orosz-magyar megaprojektről szóló szerződést, az Euratom és az európai versenyjogi bizottság még nem okézta le a megállapodást, és lehet, hogy nem is fogja. Illés Zoltán volt környezetvédelmi államtitkár szerint sem biztos, hogy megépülhet a Paks 2.

ÚJABB HADÜZENET A HÁLAPÉNZ ELLEN

Az egészségügyi államtitkárságnak március végéig kell elkészítenie javaslatát a kormánynak egy újabb béremelésről az egészségügyben, mondta Zombor Gábor egészségügyi államtitkár a kormányszóvivői találkozón. A rezidenseknek adott 100-200 ezer forintos ösztöndíjakat szeretnék megtartani a bérekben, ezért megemelnék a többi orvos fizetését is. Ehhez azonban mindenkinek alá kellene írnia egy szerződést arról, hogy itthon marad, és nem fogad el hálapénzt.

FOGYUNK, FOGYUNK, CSAK LASSABBAN

A Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai szerint tavaly több gyerek született, és kevesebben haltak meg, mint 2013-ban. A házasságkötések száma is emelkedett. A halálozások száma hét hónapban kevesebb, öt hónapban viszont több volt, mint 2013 hasonló időszakában. Főleg a májusi emelkedés (6,2%) volt jelentős, míg júniusban 6,4 százalékos visszaesést tapasztaltak.

VALAMI NEM STIMMEL AZ ALONSO-BALESETTEL

A német és a spanyol sajtó is azt feltételezi, hogy nem egyszerű balesetben sérült meg Fernando Alonso vasárnap, a barcelonai teszten. A Marca és az Auto Motor und Sport is Sebastian Vettel véleményéből indul ki, aki állítja, hogy a spanyol lassan ment, és igen furcsán hagyta el a pályát. Részletek itt.

nandocrash
Fotó: Mark Thompson

ARAB KIBERKÉMEKET LEPLEZTEK LE

A Kaspersky Lab globális kutató- és elemzőcsapata feltárta egy arab kémcsoport működését. A Desert Falcons egy olyan kiberkémekből álló csapat, amely elsősorban a Közel-Kelet nagy befolyású szervezeteit célozza, de független személyek is vannak az áldozataik között.

A MAC OSX A LEGSEBEZHETŐBB OPRENDSZER

Közzétették a különféle szoftverekben és operációs rendszerekben talált sérülékenységek, biztonsági rések 2014-es összesített statisztikáját. Az operációs rendszerek szégyen-toplistáján az Apple-féle OSX, az iOS, és a Linux szerepel a dobogón, messze megelőzve a különféle Windows-verziókat. Ez erősen szembemegy a közhiedelemmel, ami szerint a Windows biztonsági szempontból lyukas, mint az ementáli sajt, bezzeg az Apple szoftverei milyen jók, a Linux pedig maga a tökély.