Titkok és inkorrektségek az Indexen

2015.02.27. 19:27

POLITIKAILAG INKORREKT A MAGYAR EMBER ORBÁN SZERINT

A miniszterelnök évértékelője egyértelműen a nap híre: volt benne harcra buzdítás, a szocialisták kemény szapulása és szembenézés a veszprémi vereséggel, illetve egy fideszes belső vitával.

A beszéd értékelését és főbb témáit itt találja.

De elolvashatja percről percre tudósításunkat is.

Az ellenzék és mindenki más is reagált a beszédre, ezeket itt gyűjtöttük össze.

És végül megnéztük azt is, mennyi a valóság Orbán állításai mögött.

A ROMÁN ELNÖK IS BESZÓLT ORBÁNNAK PUTYIN MIATT

Nem tetszik a román elnöknek a magyar kormány oroszbarát politikája – derült ki Klaus Iohannis interjújából, amelyet a német ARD-nek adott. Az elnök szerint eltúlzott, ahogy a magyar kormány viselkedik európai partnereivel az oroszbarátságot szem előtt tartva.

MÉG TITKOSABB LESZ PAKS 2 

Nem elég, hogy 15-ről 30 évre nő a paksi beruházással összefüggő dokumentumok titkosítása, a képviselők arról is döntenének, hogy a titkosítás az eddiginél is több adatra kiterjedjen. A törvényalkotási bizottság elé került javaslat értelmében nem csak a megvalósítással, beruházással kapcsolatos üzleti, műszaki adatok és szerződések lesznek titkosak. A titkosítást kitejesztik már az eredeti, oroszokkal kötött "egyezmény előkészítésével, megkötésével kapcsolatos üzleti és műszaki adatokra is, valamint azezekkel összefüggő döntések megalapozását szolgáló adatokra".

A VASÁRNAPI BEZÁRÁS ELLEN FOGTAK ÖSSZE AZ ÉJJEL-NAPPALIK 

Érdekvédelmi szervezetet hoztak létre a Manna és a Roni ABC-k tulajdonosai az éjjel-nappali boltosoknak, hogy együtt lobbizzanak a kormánynál, hogy március 15. után is nyitva lehessenek éjszakánként. Papp András, a Manna tulajdonosa pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, a szervezethez már csatlakozott 11 tulajdonos, aki éjjel-nappali boltokat vagy trafikokat üzemeltet, de még várják a tagok jelentkezését. A boltosok szerint elbocsátások és bezárások lesznek, ha nem változik meg a jogszabály. 

TÖMEGÉVEL JÖHETNEK A BUDA-CASH-PEREK 

Elképzelhető, hogy többen be fogják perelni a Buda-Casht, esetleg annak vezető tisztségviselőit magánemberként – vagy akár az MNB-t is, amely felügyeletként jónak minősítette az óriási csalókat. A BC vezetője, Tölgyesi Péter ügyvédje közöltr, hogy védence a rendőrség hétfő esti razziája előtt meghallgatást kért a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetőitől, amelyen feltárta a cégcsoport 100 milliárd forinttal „köszönő viszonyban” álló hiányát. Ez azért furcsa, mert Windisch László az MNB alelnöke épp ma a Portfoliónak ennek az ellenkezőjét mondta. A felügyelet szigorítana a vizsgálatokon. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint jól szervezett kör állt a cégcsoport mögött.  

GIGACSALÁS A MAGYAR FOCIBAN A SPORTORVOSIKKAL

264-szer használták fel azokat a hamis sportorvosi igazolásokat, amelyeket egy 44 éves salgótarjáni férfi készített összesen 26 társának. 2009-tőlhárom éven keresztül megyei futballmérkőzéseken használták a papírokat. A vádlott a klubokkal megbeszélte, hogy a játékosoknak nem kell megjelenniük a vizsgálaton, és ezért ezer-háromezer forintot kért, összesen 424 500 forint bevétele volt.