Az ügyészség nyomoz Nomentana-ügyben

2006.02.06. 16:19
A Fidesz közleményben jelentette be, hogy az ügyészség eljárást kezdett ismeretlen tettes ellen Gyurcsány Ferenc cégének 1993 és 1995 közötti működése ügyében közokirathamisítás gyanújával. Gyurcsány a döntés megalapozottságában bízik, Polt szerint alapesetben az ügy elévült.

Ügyészségi hatáskörbe vonta három fideszes képviselő feljelentése nyomán megindult nyomozást Gyurcsány Ferenc Nomentana Kft. nevű cége ügyében a Legfőbb Ügyészség, közölte a Fidesz sajtóirodája hétfőn.

Gyurcsány Ferenc cégének 1993 és 1995 közötti működésével kapcsolatban először a fővárosi V. kerületi rendőrkapitányság indított nyomozást egy magánszemély feljelentése alapján, de az ügyészség átvette az ügyet.

Múlt héten szerdán a Deutsch-Für Tamás, Répássy Róbert és Szijjártó Péter is feljelentést tettek a Legfőbb Ügyészségnél "Gyurcsány fantomcége" ügyében. Az ügyészség február 3-án, pénteken rendelt el nyomozást, az eljárás lefolytatásával a Központi Nyomozó Főügyészséget (KNYF) bízta meg.

Alapesetben elévült

A KNYF vezetője, Keresztes Imre az MTI-nek elmondta, az eljárás jelenlegi szakaszában az ügynek nincs gyanúsítottja, a nyomozó hatóság soron kívül beszerzi a szükséges iratokat és megvizsgálja azokat, többek között az elévülés szempontjából is. A nyomozás határideje 60 nap múlva jár le.

Polt Péter szerint az ügyészség hamar a végére jár az ügynek, mivel nincs szükség szakértők bevonására, vagy bármi olyan nyomozati cselekményre, ami elhúzná az eljárást. Az okirat-hamisítás elévülésének ideje 3 év, ezért alapesetben az ilyen ügyeket el kell utasítani, közölte a parlamentben hétfőn interpellált legfőbb ügyész az Indexszel. Hozzátette, feltehetően a feljelentés bonyolultabb összefüggésekre utalhat, ezért rendelhették el a nyomozást.

Arra az "összeesküvéselméletre", miszerint az ügyészség azért halogatja a Gyurcsány-ügyeket, hogy a Fidesz többször tudja a kormányfőt a nyilvánosság elé citálni - például a parlamentben, Polt azt válaszolta, az ügyészség számára mindegy, hogy miniszterelnökről, vagy nem miniszterelnökről van szó, a határidők nem változnak. Polt Péter bírálta a büntetőeljárási törvény 2003. júliusa óta hatályos rendelkezését, amely megszüntette a feljelentéskiegészítés intézményét, ami nehéz helyzetbe hozza a hatóságokat, mert sokszor releváns információk nélkül kell pro, vagy kontra döntést hozni.

"Nem ismerjük az indokokat, amik alapján a nyomozást elrendelték, de reméljük, meglapozott döntés született" - közölte az Indexszel László Boglár, Gyurcsány Ferenc szóvivője.

Nem létezett a cég?

A Nomentanáról a Magyar Nemzet közölt cikksorozatot az elmúlt hetekben. A Gyurcsány Ferenc tulajdonában álló Nomentana Kft. az írások szerint jogi értelemben nem létezett 1993 és 1995 között, ugyanis a cégbíróság elutasította a cég bejegyzését.

A fideszes képviselők szerint fennáll a gyanúja annak, hogy a jelenlegi miniszterelnök több jogsértést követett el, azzal pedig, hogy a törvényben előírt elszámolási mérleget és adóbevallásokat nem készítette el, megfoszthatta a magyar államot az adóbevételtől.

Deutsch-Für Tamás a cikksorozat miatt már kereste levélben Polt Pétert, és 7 kérdést intézett a legfőbb ügyészhez, többek között azt firtatta, hogy "nem tartja-e indokoltnak a Legfobb Ügyész Úr - figyelemmel az ügyészség törvényességi felügyeleti jogkörére - vizsgálatot indítani az érintett hatóságoknál az események tisztázása érdekében?"

Polt akkor azt válaszolta, hogy az ügyészség gyakorlata szerint önmagában újságcikkek alapján nem lehet ügyészségi eljárást folytatni, de azt is bejelentette, hogy az ügyben tett interpelláció nyomán az ügyészség munkatársai már napok óta megkezdték az adatok begyujtését.