Támogatja a Fidesz a BKV új vezérjelöltjét

2006.12.19. 14:06
Támogatja a fővárosi Fidesz-frakció a BKV új vezérigazgató-jelöltjét - mondta Tarlós István. Mindez azt jelenti, hogy szerdán várhatóan meneszti Aba Botondot a Fővárosi Közgyűlés. A Fidesz nem támogatja viszont, hogy a jövőben a gazdasági bizottság és ne a közgyűlés szavazzon a közüzemi cégek vezetőiről. Tarlós szerint olyan döntésekre készül a koalíció, amelyek szinte azt eredményezik, hogy nem is Demszky lesz a főpolgármester, minthogy a gazdasági bizottság elnöke óriási hatalomra tehet szert.

A fideszes képviselőcsoport vezetője Antal Attilával, a poszt várományosával folytatott megbeszélését követően a távirati irodának elmondta: már a választási kampányban is felvetette, hogy erőteljes átalakításra szorul a cég. Egy külső szakember pedig alkalmasabb egy ilyen feladatra, mint egy belső - tette hozzá.

Támogatják az új vezérjelöltet

Tarlós István közölte, hogy egyelőre az átalakítás szükségessége és a jelölt szakmai múltja, a Nógrád Volánnál végzett eredményes munkája alapján voksolnak az új cégvezetőre. A városvezetés koncepcióját ugyanis nem ismerték meg a BKV átalakításáról. Példaként említette, hogy legutóbb a tarifaemelések során csupán annyi volt a városvezetés koncepciója, hogy "a lakosság terheket kap a nyakába".

Tarlós szerint emiatt több lesz a bliccelő és az autóval közlekedő, miközben a cég bevételei csökkennek, ám költségei nőnek majd. Ezt "nem tartjuk egy értelmes koncepciónak" - jegyezte meg. Tarlós István hozzátette: Antal Attila szavaiból kiderült, hogy meg akarja szűntetni a BKV-nál a párhuzamosságokat, ki akarja építeni az agglomerációs kapcsolatokat, és ez is költségcsökkentő hatású lehet.

Tarlós az Indexnek elmondta, szakmai ügyként kezelik a BKV-vezér kinevezését, tehát ez olyan kérdés, amelyben a Fidesz-frakció egyeztetett álláspontot képvisel majd. Így a fideszesek jelentős része meg fogja szavazni az előterjesztést Antalról, feltéve, hogy a Fővárosi Közgyűlés (és nem egy szakbizottság) dönt a kinevezésről.

Ha a bizottság dönt, akkor a Fidesz nem szavazza meg az előterjesztést

A frakcióvezető ismeretei szerint Aba Botond jó szakember ugyan, "de egy meglehetősen konfliktuskerülő ember hírében áll". Antal Attiláról az látszik, hogy racionálisan kezeli a problémákat - mondta. Tarlós István elfogadhatatlannak tartja azt, hogy az ilyen fontos ügyeket mint a közüzemek vezetőinek a kinevezése, szakbizottsági szintre akarja bízni a városvezetés. Ezt a javaslatot szerdán nem is szavazzák meg.

Tarlós minderről az Indexnek elmondta: a gazdasági bizottság a jövőben olyan feladatköröket kaphat, ha a közgyűlés megszavazza a koalíciós előterjesztést, amelyek eredményeként már szinte nem is Demszky Gábor lesz a főpolgármester, hanem a bizottsági elnök, Somlyódy Csaba. Ha megtörténik a hatáskörök átadása a bizottságnak, az ellenzék semmilyen felelősséget nem vállal az ott születendő döntésekért, és nem szavazza meg az előterjesztéseket. (A Fővárosi Közgyűlésben minimális az MSZP-SZDSZ koalíció többsége, mindössze egyetlen fő, de a bizottságokban a koalíció kényelmesebb többséget alakított ki magának, részben az MDF kulcspozíciókba juttatásával - erről a múlt héten az Index is beszámolt.)

Demszky felelőssége

Nehezményezi Tarlós István azt is, hogy az egész BKV-problematika miatt szó sem esik Demszky Gábor felelősségéről, "aki közben ráadásul úgy viselkedik, mint egy előkelő idegen". Jelzi ezt, hogy "állítólag Hagyó Miklós, az új főpolgármester-helyettes találta ki, hogy most kell leváltani a BKV-vezért". A frakció választ vár a városvezetéstől arra is, hogy mennyi juttatást kell fizetni Aba Botondnak, ha most, s nem mandátuma végén, jövő májusban távozik posztjáról. "Demszky úrnak ezekre a kérdésekre illene választ adnia" - jegyezte meg.

Tarlós az Indexnek megemlítette, hogy a "zuhanyhíradó szerint" Aba Botondnak akár soktízmilliós is lehet a végkielégítése, ha idő előtt mentik fel posztjáról.

Tarlós szerint természetesen Demszkynek nem jogi, hanem politikai felelőssége van a BKV-ügyekben, ám a főpolgármester politikai felelőssége sokkal nagyobb, mint Aba Botond szakmai felelőssége. Tarlós szerint Aba Botond túlzottan is meg akart felelni az elvárásoknak, ez okozta a bukását, és Demszky Gábornak a politikai felelőssége éppen az, hogy feltehetőleg siettette a hibás döntések meghozatalát.