Hárommilliárdot akar a főváros a kórházreformért

2007.04.17. 14:38
Demszky Horváth Ágnest támogatja az egészségügyi miniszteri posztra, a szocialista Horváth Csabát pedig felkérte, hogy vállalja el az egészségügyi terület felügyeletét is, az oktatás, illetve a gyermek- és ifjúságpolitika mellett.

Demszky Gábor főpolgármester támogatja az egészségügyi reformot, de lassítani akarja a folyamatot. A főpolgármester ezt akkor mondta, mikor bejelentette, hogy Horváth Ágnest támogatja jelöltként az egészségügyi miniszteri posztra.

Demszky elmondta azt is, hogy a főváros 3-3,5 milliárd forintot szeretne kapni az államtól azért, hogy átszervezi a kórházait. A legtöbb bezárás a fővárost érinti, itt szűnik meg például az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) is. A "Lipótmező" kiváltása a fővárosnak és a SOTE-nek, az orvosi egyetemnek lesz a feladata, erről is meg akarnak állapodni az állammal.

Az ügyivőknek kell jelölniük

Horváth Ágnes, az egészségügyi tárca jelenlegi államtitkára, akinek miniszteri esélyeit ronthatja esetleg Kóka János egy másik jelöltje, elmondta, hogy a fővárosnak április 27-éig pályáznia kell az állami támogatásokért. A tárca várja az önkormányzatok beadványait - tette hozzá Horváth, aki megköszönte Demszky támogatását miniszterséghez, de hangsúlyozta: a jelölésről az SZDSZ ügyvivői testületének kell majd állást foglalnia.

Demszky bejelentette azt is, hogy az eddig az oktatásért, ifjúsági és gyermekvédelmi ügyekért felelős főpolgármester-helyettes, a szocialista Horváth Csaba április közepétől átvette az egészségügy felügyeletét is a Városházán.

Nem a takarékoskodás a cél

Horváth Csaba szerint a most zajló reform célja a fővárosban nem a takarékoskodás, hanem a magasabb minőségű szolgáltatás biztosítása. Horváth a Schöpf-Merei kórházról kijelentette: támogatják, hogy a menedzsment, illetve az ottani orvosok összefogva privatizálják az intézményt. Az új üzemeltető így saját költségére, kockázatára végezhetné ott a szolgáltatást. Ehhez várják a pénzügyi garanciákat.

Az észak-budai régió új kórházi komplexuma a János Kórházból, a Margit Kórházból és a Budai Gyermekkórházból állna. Ennek az integrációnak az a legfontosabb feladata, hogy "teremtse meg az átjárást a kórházak kapacitásparaméterei között", például a János Kórházból tudjanak telepíteni sebészeti ágyakat a Margit Kórházba - mondta a főpolgármester-helyettes.

Összevonnák a János kórházat a Kútvölgyivel

Az Index kérdésére Horváth megerősítette: arra kérik az államot (pontosabban az állami egyetemet, a SOTE-t), hogy adják a Kútvölgyi Kórházat a fővárosnak, hogy a többletfeladatokra felkészíthessék a János Kórházat. Ez távlatilag azt jelenti, hogy a Kútvölgyit összeolvasztanák a János kórházzal.