A kátyúk bosszantják leginkább a budapestieket

2004.10.27. 09:08
Rossz tömegközlekedés, kátyús utak, kutyapiszok, ezek a legégetőbb fővárosi problémák, amelyet a városházának meg kellene oldania a budapestiek szerint, derül ki a Szonda Ipsos közvélemény-kutatásából, amelyet a Népszabadság ismertetett. A lap szerint egy most vasárnapi választáson a budapestiek 36 százaléka szavazna bizalmat Demszky Gábornak, míg 48 százalékuk nem.
A tömegközlekedés, a köztisztaság - ezen belül a kutyapiszok -, valamint az utak állapota - a budapestiek kapásból és elsősorban e három problémát említik a fővárosi önkormányzat sürgősen megoldandó problémái között. A Szonda Ipsos a Népszabadság megbízásából készült felméréséből kiderül: a panaszok csaknem nyolcvan százaléka vonatkozott a kátyúkkal tarkított budapesti utakra, és úgy általában a közlekedésre. Az adatok szerint ugyanakkor az olyan mindennapos gondok, mint a parkolás, a közbiztonság vagy a parkosítás a panaszlista alján szerepeltek.

Kevéssé tartják sürgetőnek a fővárosiak a lakásfelújítást és otthonhoz jutást, a hajléktalanok helyzetét, vagy épp a csatornázást. A megkérdezettek alig harmada tudott válaszolni arra a kérdésre, mit tart a városháza legnagyobb sikerének. A budapestiek 15 százaléka szerint egyáltalán nincs ilyen siker. A megkérdezettek leggyakrabban a 4-es metrót említették, ezt követte általánosságban az "építkezések, beruházások, fejlesztések, épületek renoválása, útfelújítás" kategória.

A városlakók körében kialakult, meglehetősen lesújtó Budapest-kép hatással van Demszky Gábor főpolgármester megítélésére is. Az SZDSZ-es politikusról a budapestiek több mint ötödének romlott, további kilenc százalékuknak pedig sokkal rosszabb lett a véleménye. A többség (58 százalék) ugyanakkor nem változtatta meg álláspontját a főpolgármesterről.

A megkérdezettek többsége, 51 százaléka úgy tartja: Budapest első embere "csak a kötelező teendőt, reprezentatív funkcióit látja el", 12 százalék szerint viszont "a magánéletét, szabadidejét is feláldozva dolgozik a városért". Egy most vasárnapi választáson Demszkyre a megkérdezettek 36 százaléka szavazna, 48 százalék nem.