Stadionépítőset játszottak

2005.02.22. 16:06
Eredményt hirdettek a Budapesti Olimpiai Központ hasznosítására kiírt előpályázaton. Senki nem győzött, senki nem vesztett, a pályázatnak nem is ez volt a célja, hanem hogy felmérje, mit építenének a magánbefektetők, ha rajtuk múlna. Egy biztos: aki arra számított, hogy választ kapunk arra a kérdésre, hogy hol, ki és mit épít a Puskás-stadion környékén, annak csalódnia kellett.
Tavaly júliusban mondta egy Gyurcsány Ferenc nevű sportminiszter, hogy 2005 első napjaiban születik meg a végső döntés arról, hogy a Puskás Ferenc Stadion és környékén "hol, ki és mit épít". A "Hat pályamű a Puskás Ferenc Stadion jövőjéért!" című keddi sajtótájékoztatón viszont pont ezekre a kérdésekre nem kaptunk választ, noha az új évből ötvenhárom nap telt el.

Jólesően pogácsáztak


A bírálóbizottság
Tekintse meg képeinket!
Pedig megszokhattuk már, hogy makettekben és látványrajzokban felvesszük a versenyt a világ legfejlettebb államaival is. Sőt, itt az új varázsige a ppp (Private-Public Partnership), vagyis a magántőke által elkészített létesítményekhez az állam szolgáltatásvásárlási garanciát nyújt. A Papp László sportaréna is ebben konstrukcióban épült és legkevésbé sportesemények megrendezésére alkalmas. (A beruházás tempóját jól példázza, hogy a semmiről szóló, fél egyre beígért sajtótájékoztatót jó negyed órás késéssel kezdték, miközben a főszereplők jólesően pogácsáztak a terem végében.)

"Ez nem olyan pályázat volt, ami kötelezettségekkel járna, hanem irányt szab és a ppp-pályázat alapja lehet" - mondta Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal elnöke, címzetes államtitkár. Tizennégyen vásárolták meg a pályázati dokumentációt (ez, ugye, tiszta haszon) és hatan el is készítették a pályaműveket. Hát, klasszak, bár ha valaki megtervezi a hetes metrót vagy a tizedik budapesti Duna-hidat, legfeljebb megveregetik a vállát, hogy egyszer biztos jól jön ez, de nem hívnak össze miatta sajtótájékoztatót.

A pályaművek egyébként meglehetősen elnagyoltak, bár kétségtelenül jól mutatnak.

Hamiskás mosoly


Ábrahám Attila
Klikk a képre!
"Az állam nem gondolkozhat a magánbefektető helyett, ezért hasznos volt a pályázat" - mondta Poczkodi Balázs jogász. Csakhogy azt bármelyik felsőtagozatos általános iskolás megmondta volna a bírálóbizottságnak, hogy a befektetőnek nem az ifjúsági asztalitenisz-bajnokság megrendezéséből lesz pénze. Nem véletlen, hogy az egyetlen bíráló megjegyzés Török Ottótól, az Olimpiai Központ vezetőjétől hangzott el: "A pályázatok jelentős része nem sportorientált." (Lásd Papp László sportaréna.) Vagyis jó eséllyel épülnek plázák, műkörömstúdiók, hitpaloták, koncerttermek a stadion környezetében.

Vagy még azok sem. Az Index kérdésére, hogy mikor derül ki, hogy "hol, ki és mit épít", Ábrahám Attila határozottan rávágta: "Nyár előtt lezárulhat a koncepció vitája." (És?) Hasonló mélységű választ kaptunk arra a kérdésre is, hogy mikor épülhet fel az új Puskás-stadion. "Nem az utolsó ütemben - válaszolta hamiskás mosollyal Görözdi György miniszteri biztos. - Nagyban függ a labdarúgó Eb-pályázattól is."

Vagyis akkor még jó ideig nem kell attól tartani, hogy a közelben lakók nyugalmát megzavarják a munkagépek. Különben is, 2006, választás, új kormány, új látványterv, 2010, választás, új kormány, új látványterv, 2014...