Diáktüntetést szerveznek a tandíj ellen

2006.07.12. 14:24
Ősszel tüntetni fognak az egyetemisták, ha az Országgyűlés elfogadja a tandíj bevezetését – jelentette be a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke. A szervezet szerint Hiller István elismerte, hogy mindenféle előkészítés nélkül akarják bevezetni a fejlesztési részhozzájárulást.

Ha a felsőoktatási törvényt a Parlament úgy fogadja el, hogy az államilag támogatott hallgatókat bármilyen tandíjjellegű hozzájárulást kell fizetniük, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) megkezdi egy őszi demonstráció előkészítését - jelentette be Ekler Gergely a szervezet elnöke.

Az Országgyűlés már tárgyalja

A demonstráció nem cél, hanem eszköz, hogy együttműködésre és együttgondolkodásra sarkallják az Oktatási és Kulturális Minisztériumot – hangsúlyozta a HÖOK elnöke.

Az Országgyűlés már tárgyalja Hiller István oktatási és kulturális miniszter törvénymódosító javaslatát, amelynek értelmében 2007-től az államilag finanszírozott képzésre járóknak is kellene fejlesztési részhozzájárulást (fer) fizetniük.

A fer az alapképzésben 105 ezer forint, a mesterképzésben 150 ezer forint lenne tanévenként, de ettől az egyetemek plusz/mínusz 50 százalékkal eltérhetnek. A pénz az egyetemeknél maradna, s a legjobban tanulóknak nem kellene fizetni, ők tanulmányi ösztöndíjat is kapnának.

A HÖOK kezdettől elutasította a tandíj bevezetését. A szervezet álláspontja az volt, hogy amíg a felsőoktatás rossz, pazarló finanszírozásán nem változtatnak, semmi értelmét nem látják a hallgatói hozzájárulásnak.

A szervezet képviselői két héttel ezelőtt tárgyaltak Hiller István miniszterrel. Ott az az egyezség született, hogy a tárca június 10-ig ismerteti a felsőoktatási reform további menetét.

A tárca elemez

A tárca a határidőre el is küldte a HÖOK-nak a menetrendet, amelyben főként elemzések elkészítését vállalta a szakok piacképességéről, az egyetemi fejlesztések és az integráció tapasztalatairól, a hallgatók élet- és munkakörülményeiről, valamint és a munkaerőpiac diplomások iránti igényeiről. Konkrét ígéret az volt, hogy a tárca szeptember 30-áig kidolgozza a hallgatói térítések, juttatások, és a hallgatói hitel egységes rendszerét , illetve felállít egy Felsőoktatási Minőségirányító Testületet.

A HÖOK helyesnek és támogatandónak tartja az oktatási tárca elképzeléseit. A szervezet szerint azonban a tárca elismerte, hogy a szükséges hatástanulmányok elkészítéséhez legalább egy év kellene. A HÖOK szerint ezzel Hiller István mindenféle előkészítés nélkül, sőt saját koncepciójával is ellentétes elveket követve terjesztette a tandíj bevezetéséről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlés elé.

A minisztérium későbbre ígért választ. Hiller István a HÖOK elnökének címzett levelében azt írta: "a magyar felsőoktatás átfogó, koncepcionális modernizálását szükségesnek tartom és végig is kívánom vinni".