Funk: Nem cukorka, nem drog

2004.01.26. 17:18
Regresszív tudatállapot idézhette elő a zászlóégetéssel vádolt M. Giorgio Richard viselkedését - nyilatkozta a Nyírő Gyula kórház addiktológiai osztályának vezetője, aki szerint cukorka formájában leginkább az LSD-t terjesztik, ami nem okoz agressziót.
Nem cukorka, illetve drog, hanem úgynevezett regresszív tudatállapot idézhette elő M. Giorgio Richard viselkedését, aki részt vett egy izraeli zászló elégetésében a Tilos Rádió előtti tüntetésen - mondta az MTI érdeklődésére a Nyírő Gyula kórház addiktológiai osztályának vezetője hétfőn.

Nem látta rajta

"A regresszív állapot azt jelenti, hogy az egyébként fejlett, harmonikus és jól integrált személyiség lejjebb megy egy szinttel vagy kettővel és szocializálatlanná válik." A televízióban bemutatott felvételek alapján "nem láttam rajta, hogy drogok befolyásolták volna a mozgását, arcát, mert koordináltan cselekedett, abszolút összhangban volt az ott kialakult hangulattal" - mondta Funk Sándor.

M. Giorgio Richard pénteken, az ügyészségi kihallgatáson és hétfőn a bíróságon is azt vallotta, hogy egy ismeretlen személy kábítószert tartalmazó cukorkával kínálta meg a Tilos Rádió elleni tüntetésen. Ezért került olyan állapotba, hogy nem tudott akaratának megfelelően viselkedni, és nem emlékszik semmire, csak később, a televízióban látta, hogy mi is történt.

Ilyen mértékű tudatbeszűkülést nem

Funk Sándor kiemelte: regresszív tudatállapot alakulhat ki tüntetéseken vagy stadionokban egy futballmeccset követően, de akár egy érettségi találkozón is. A kábítószeres befolyásoltságról elmondta: "agresszivitást kokain, angyalpor és speed okozhat, valamint az alkohol (...), de olyan mértékű tudatbeszűkülést nem, hogy az illető ne tudja, mi történik".

Hangsúlyozta: tudatzavart, vagy tudatszűkűlt állapotot nyugtató típusú drog okozhatna, mint a heroin vagy valamilyen nyugtatószer, esetleg a szipózás, "de ezt észre lehetett volna venni, mert ezek a mozgást mindenképpen befolyásolják, lelassítják, álmos tekintetet, egyfajta érdektelenséget okoznak".

Speed lehetne, de az tabletta

A főorvos elmondta, hogy míg cukorka formájában leginkább az LSD-t terjesztik, ami nem okoz agressziót, a kokaint és az angyalport viszont inkább orrba szippantják, mert szájon át lassan szívódik fel és "nem is nagyon hat". Véleménye szerint a speed, cukorka formájában elképzelhető volna, bár mindenki por vagy tabletta formában szedi, így terjedt el, ez az értékesítés kialakult formája.

Az LSD-t két napig, a többi drogot általában 3-4 napig lehet kimutatni, csak a marihuána hatóanyaga azonosítható a szervezetben több hét letelte után is, az viszont nem okozhat ilyen tüneteket - mondta a főorvos.

Futó Barnabás, M. Giorgio Richard védője pénteken azt közölte: hivatalos orvosi szakvélemény nem született arról, hogy M. Giorgio Richard valóban fogyasztott-e kábítószert, vagy más, a központi idegrendszert befolyásoló szert, mivel három napig őrizetben volt, ahol nem vizsgálták meg.