Szövetségesből rivális

2004.08.02. 12:51
Gyurcsány Ferenc politikai pályafutásának legújabb szakasza Medgyessy Péter stratégiai tanácsadójaként indult, sportminiszterként és megyei MSZP-elnökként folytatódott. Pártkarrierje még a jövő zenéje, kormányzati tisztségétől azonban valószínűleg búcsúznia kell a Medgyessy Péter riválisává előlépett egykori tanácsadónak.
A milliárdos Gyurcsány Ferenc nevét a kormányváltás idején még kevesen ismerték, pedig feleségével, Dobrev Klárával a választási kampányban Medgyessy Péter stratégiai tanácsadójaként dolgozott.

A miniszterelnök 2003. május 7-én nevezete ki Jánosi György helyére a sportminisztériumba.

Annak ellenére, hogy egyetlen miniszter sem kezdte még kormánybeli tevékenységét üzletei ügyeinek látványos felfüggesztésével, Gyurcsányt ingatlanbizniszei miatt az ellenzék azonnal támadni kezdte. Két hónappal kinevezése után egy KEHI-jelentés nyomán vált politikai üggyé a balatonöszödi kormányüdölő 1994-es lízingszerződése. Az egész nyáron át húzódó ügy után tovább nehezítette az új miniszter helyzetét, amikor kiderült, hogy a képviselői klub is az ő üzleti érdekeltségei közé tartozik.

Az ingatlanügyek miatt az MSZP néhány képviselője, köztük Szili Katalin és Jánosi György nyíltan támadta a minisztert, de Gyurcsány szembekerült Kovács László pártelnökkel is. Szili Katalin MSZP-alelnök kijelentette, hogy véget kell vetni a párt erkölcsi amortizációjának, és az MSZP-nek meg kell szabadulnia régi nomenklatúrájától.

Gyurcsánynak 2003 őszén a párt főbb fórumain is komoly harcot kellett vívnia a támadások lecsillapításért. Ennek következtében végül Szili Katalin támogató szavazata mentette meg Gyurcsányt attól, hogy egy fideszes parlamenti interpelláció nyomán leszavazzák válaszát.

Gyurcsány Ferenc miniszteri kinevezését követően még semmilyen formális tisztséget nem viselt az MSZP-ben, de idén januárban pártkarrier építésébe kezdett. Több elméleti megnyilvánulás után a Győr-Moson-Sopron megyei MSZP elnöki posztját szerezte meg. Ebben a tisztségében először a szegedi országos választmányi ülésen vett részt. Gyurcsány Ferenc közismerten jó kapcsolatot ápol minisztertársával, Hiller Istvánnal, akit jelenleg Kovács László egyik esélyes utódjelöltjének tartanak.

Sportminiszteri kinevezését követően is közismert volt, hogy Gyurcsány elsősorban gazdaságpolitikai kérdésekben érzi otthon magát és ad tanácsot a kormányfőnek. Miután július közepén felmerült, hogy Medgyessy Péter Gyurcsány felmentését tervezi, az indokok között szerepelt az is, hogy keveset törődőtt a vezetésére bízott szakminisztériummal. Gyurcsány nevéhez köthető egyébként az új sporttörvény kidolgozása, személyes közreműködésével jutott Baumgartner Zsolt állami támogatáshoz a Forma-1-es szerepléséhez.

A sportminiszter felesége jelenleg Baráth Etele helyetteseként dolgozik a Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások Hivatalában.