A Fidesz újra kijátssza a Gyurcsány-kártyát

2004.01.28. 12:36
A Gyurcsány-cégek étvágyáról tartott sajtótájékoztatót szerdán Szijjártó Péter. A fideszes képviselő később visszavont állítása szerint a sportminiszter érdekeltségébe tartozó Perfekt Rt. 200 milliós megbízást kapott a földművelésügyi tárcától, az adóhivataltól és a foglalkoztatási hivataltól. Gyurcsány Ferenc viszont délután bejelentette, beperli az őt már korábban is rendszeresen támadó Szijjártót. A Perfekten ugyanis a megbízás idején már túladott a miniszter.
Nem csökken a sportminiszter és az érdekeltségi körébe tartozó cégek "étvágya" a kormányváltás óta sem, az érintett társaságok több állami megbízást is kaptak - mondta Szijjártó Péter fideszes képviselő sajtótájékoztatóján, és hozzátette: ismert ennek az érdekeltségi körnek a "rajongása" az olyan ügyletek iránt, amelyekben közpénzek koncentrálódnak - közölte az ellenzéki politikus. A sajtótájékoztatót követően Gyurcsány Ferenc sajtófőnöke az Indexnek elmondta, hogy a miniszter beperli a képviselőt. Szigetvári Viktor elmondta, hogy Gyurcsány azért döntött a per mellett, mert véget akar vetni annak, hogy miniszterekről egyértelmű valótlanságokat állítsanak. A miniszter már 2002-ben megvált a cégtől.

Uniós felkészítés

Szijjártó Péter sajtótájékoztatóján a Perfekt Rt.-ről beszélt, amely - mint mondta - megbízásokat kapott a földművelésügyi tárcától, az adóhivataltól és a foglalkoztatási hivataltól. A földművelésügyi minisztériumtól a Perfekt Rt. több mint 200 millió forintos megbízást kapott a mezőgazdaságban dolgozók uniós felkészítésére, miközben ez a feladat a falugazdászok munkaköri leírásában is szerepel - mondta a képviselő.

Szijjártó Péter közölte, hogy a Fidesz mindent megtesz annak érdekében, hogy beszámoljon a Gyurcsány Ferenchez és a "hozzá hasonló üvegzsebesek akcióiról". A Fidesz írásban kéri fel a minisztériumok vezetőit, hogy adjanak tájékoztatást, milyen állami megbízásokban részesültek a kormányváltás óta Gyurcsány Ferenc cégei, illetve az érdekeltségi körébe tartozó társaságok - mondta a politikus.

Szijjártó Péter néhány órával a sajtótájékoztatót követően maga is módosította az elhangzottakat. Bejelentette, hogy állításai nem Gyurcsány jelenlegi, hanem volt érdekeltségeire vonatkoztak.

A "Perfekt-ügy" megjárta már a parlamentet is

Lengyel Zoltán fideszes képviselő tavaly októberben már szóba hozta a Perfekt Rt. megbízását a parlament plenáris ülésén. Akkor Lengyel Zoltán arról kérdezte a földművelési minisztert nem tartja-e kínosnak, hogy olyan cég nyert egy közbeszerzési pályázaton, amely Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe tartozik, illetve a földművelési miniszter korábbi munkahelye az Agrárkamara is részt vesz a projektben. A miniszter akkor jelezte, hogy a legelőnyösebb ajánlatot fogadták el, és ebben nem játszott szerepet korábbi munkahelye. A miniszter ugyan arról nem tett említést válaszában, de a céget még a pályázat kiírása előtt eladta a későbbi sportminiszter, Gyurcsány Ferenc.