Gyurcsány: magánüzlet és közpolitika összeegyeztethetetlen

2003.05.06. 13:35
Gyurcsány Ferenc szerint a magánüzlet és a közpolitika nem fér meg egymás mellett, ezért szerdán sajtótájékoztatón ismerteti, mi lesz gazdasági érdekeltségeinek sorsa - közölte a sportminiszter-jelölt azon a sajtótájékoztatón, ahol Medgyessy Péter bemutatta kormánya új tagjait.
Lévai Katalintól, az esélyegyenlőségért felelős minisztertől Medgyessy Péter azt várja, hogy teremtsen esélyt a nőknek, a gyermekeknek, illetve a romáknak. Lévai Katalin úgy vélte az új minisztereket bemutató sajtótájékoztatón, hogy a terület méltó helyre kerül azzal, hogy önálló minisztérium létesül. Lévai Katalin szavai szerint a döntéssel olyan politikai szándék vált nyilvánvalóvá, ami eddig is ismert volt; kinevezésével és a poszttal sokkal erőteljesebben tud majd megjelenni az esélyegyenlőség a kormányzati munkában.

Gyurcsány Ferenc
Gyurcsány Ferenc az ifjúság központú kormányzás megteremtését nevezte céljának, illetve azt, hogy tevékenysége révén ne csupán sportminiszternek, hanem ifjúsági tárcavezetőnek is hívják majd őt. Gyurcsány jelezte, hogy szerdán sajtótájékoztatón mutatja be az összes olyan gazdasági társaságot, melyben közvetve, vagy közvetlenül érdekelt, ekkor tárja a nyilvánosság elé azt is, milyen változásokat tart szükségesnek e cégek irányításában.

"A magánüzlet és a közpolitika nem fér meg egymással" - jelentette ki a miniszterelnöki főtanácsadó, aki megismételte Medgyessy Péter bejelentését, miszerint nem lesz a jövőben a kormányfő tanácsadója. Az Indexnek arra a felvetésére, hogy nemrég azt nyilatkozta, nem tervez politikai pályára lépni úgy reagált: nem tervezte, hogy politikai pályára lépjen, ám a sors, de még inkább a miniszterelnök megváltoztatta ezt az álláspontját.

Gyurcsány 1992-ben alapította az Altus Befektetési Rt.-t, amelynek iparvállalatokban vannak különböző nagyságú részesedései. Gyurcsányt a Magyar Hírlap kiadványa a száz leggazdagabb magyar ember közé sorolja. A lap számításai szerint vagyona körülbelül három és félmilliárd forint.

Hiller István, a kulturális miniszteri poszt várományosa közölte: nem tudja és nem is akarja különválasztani a magyarságot és az európaiságot, a kettőnek együtt kell megjelennie a magyar nemzeti kultúra képviseletében. A leendő tárcavezető szerint a magyar kultúrára izgalmas és sokszínű feladatkör vár az uniós csatlakozással. Hiller István arra fog törekedni, hogy ahol nincs helye a politikának a kultúrában, ott ne is jelenjen meg.

Juhász Endre, EU_integrációért felelős miniszter-jelölt azt hangoztatta, hogy alapvető változást hoz az integráció az ország számára, mert a jövőben mindez nem csupán külpolitika lesz, az ország ügyeit érintő kérdések 20-30 százalékában ugyanis Brüsszelben születik majd döntés. Juhász Endre legfontosabb feladatának az uniós csatlakozásig rendelkezésre álló mintegy 3 milliárd eurónyi támogatás megfelelő felhasználását tartja.

Apró, Altus, milliárdok
Gyurcsány Ferenc Pápán született. Fiatalkorát szegény környezetben töltötte. 1989-ben a ranglétra több lépcsőjének végigjárása után a KISZ Központi Bizottsága társadalompolitikai területért felelős titkára lett. A KISZ megszűnése után annak utódjánál a Demisz-nél alelnök lett. A rövid kitérő azzal ért véget, hogy Gyurcsány Ferenc kilépett és Új Nemzedék néven új ifjúsági szervezetet hozott létre, amely hamarosan megszűnt.
Anyósa, Apró Piroska, a Kádár-korszak egy befolyásos politikusának Apró Antalnak a lánya, aki Horn Gyula miniszterelnöksége alatt a kormányfő kabinetfőnöke volt. Felesége, (Gyurcsánynak a mostani nem az első házassága) Dobrev Klára Medgyessy Péter kabinetfőnöke volt a választási kampány idején.

Gyurcsány a rendszerváltozás után az üzleti életre koncentrált. Alacsony hatékonysággal működő, rosszul gazdálkodó cégeket vásárolt, amiket aztán "gatyába rázott", ezután pedig vagy maga üzemeltette őket, vagy az ily módon értékesebbé váló vállalkozásokat eladta. Gyurcsány Ferenc cégei közül elsősorban a családi hitelből indított Altus cégcsoportot szokták kiemelni. Történetében az első nagyobb feladat az volt, amikor megbízták az Ezermester Úttörő és Ifjúsági Kereskedelmi Vállalat végelszámolásával. A cég privatizálta később az egykori Hungalu Rt-t, valamint a Perfekt Pénzügyi Szakoktató és Kiadó Vállalatot is, amelynek első tanévnyitóján Medgyessy Péter (akkor a Horn-kormány pénzügyminisztere) mondott beszédet. A Perfekt sikeresnek bizonyult, de Gyurcsány egyre erősebb politikai szerepvállalása miatt az idei választások után végül is túladott a vállalkozásbeli részesedésén.
Gyurcsány, aki a Magyar Hírlap leggazdagabb magyarokat ismertető százas listáján az ötvenedik 3,5 milliárd forintos becsült vagyonnal, Peugeot 607-essel jár. Az autó egy második kerületi családi házból gördül ki reggelenként. A miniszterelnök főtanácsadója itt lakik előző, valamint jelenlegi házasságából származó négy gyermekével és feleségével.