Gyuri, idézzük fel a mámorító éjszakát!

2005.10.28. 11:54
Az MDF elnöksége csalódott hangvételű, de megbocsátó nyílt levélben próbál a frigyet felrúgni készülő Gémesi György lelkére beszélni.

A tisztéről nyáron lemondott MDF-alelnök szakítani készül Dávid Ibolyával. Gémesi György az elmúlt napokban már nyíltan beszélt arról, hogy a párt szövetségi politikája miatt másfelé kacsintgat. A hosszabb ideje bizonytalankodó gödöllői polgármester bevallotta: máris tárgyalásokat kezdett a Fidesszel és a KDNP-vel.

Nem értik, hogy miért?

Gémesi színvallása a magyar politikai élet nyílt levelezésében szokatlan stílusú írás közzétételére késztette az MDF elnökségét. A pártvezetés pénteki levelében "Gyuri" érzelmeire apellál, de nem rejti véka alá csalódottságát sem, amit a férfi korábban tett ígéretei és mostani szakításközeli állapot okozott. "Idézzük fel együtt 2004. júniusát, az EP-választások mámorító éjszakáját", amely a levél szerint visszaadta "a hitet, a bizakodást a Tagságnak", "amikor Te jelentetted be az összesereglett újságírók és az ott lévő tagság előtt, hogy a cél 2006-ban a 10 százalék".

"Elnökünk mellett a Te személyed mellett nyilvánult meg a legnagyobb bizalom a Tagság részéről. S tudod miért? Mert hittek benne, hogy az "i"-re a pontot együtt fogjuk feltenni. És most, amikor itt állunk a siker megismétlésének a küszöbén, valami történik, egy fájdalmas iszony veszi kezdetét. Nézik a televíziót, olvassák az újságot és nem értik. Nem értik, hogy mi történik? Nem értik, hogy miért?"

Te magad is oroszlánrészt vállaltál

A kisebbik ellenzéki párt vezetése nem feledkezik meg a harmadik félhez, a Fideszhez való viszony felemlegetéséről sem. A levél szerint korábban ő is kivette a részét "a politikai irány kimunkálásában". "Még elnökhelyettesként - Te magad is oroszlánrészt vállaltál. Tudtuk, hogy az az út, amelyet közösen választottunk, keserves lesz. Hiszen puszta létünk is lidérces álmokat okoz partnereinknek. Az önálló létünk szinte elviselhetetlen. De emlékezz, mi ezt a jövőt ígértük a Tagságnak, és Ők hittek nekünk. Vajon mit gondol az a sok száz küldött, akik több ezer barátunk nevében Rád adták a szavazatukat? Mit mondanak az otthon maradottaknak, akik nem lehettek ott Gödöllőn?"

Az érzelemgazdag levél végén az elnökség félretéve az ellentéteket, kijelenti: "Kedves Gyuri! Szeretettel és barátsággal várunk a következő elnökségi ülésünkre, melyre a meghívót időben küldjük, ahogyan eddig is tettük. Beszéljük meg közösen a vállalt feladatainkat."