Horn: A karhatalmistáknak nagyon fontos szerepük volt

2007.07.05. 11:20
Hetvenötödik születésnapja alkalmából interjút készített Horn Gyula volt miniszterelnökkel a német Die Welt. Beszélt 1956-os szerepvállalásáról, az MSZMP-ről és Kádár Jánosról is.

"Minden körülményt figyelembe kell venni, amikor valaki egy nagy történelmi eseményt értékelni akar" - mondta Horn Gyula volt miniszterelnök a Die Welt című német konzervatív napilap csütörtöki számában megjelent születésnapi interjújában.

Sokan nem lennének itt

A volt miniszterelnök és külügyminiszter az 1956-os szerepvállalása és a tavaly októberi budapesti eseményekkel párhuzamot vonva kifejtette, hogy a karhatalmistáknak "nagyon fontos szerepük volt, sokan ma nem lennének itt, ha mi csődöt mondtunk volna". A politikus kifejtette, hogy a karhatalmisták "közönséges bűnözőkkel" szemben léptek fel, "ennek nem volt köze a szocializmushoz, s ez nem mellékes, hanem olyan feladat volt, amelyet minden körülmények között meg kellett oldani. Ez éppúgy érvényes ma, mint volt akkor. Láttuk tavaly októberben, amikor is köztereken romboltak és gyújtogattak, hogy mi történhet különben".

Megismételte, hogy sohasem rejtette véka alá 1956-os tevékenységét, "s 1994-ben engem és pártomat, a Magyar Szocialista Pártot, az MSZP-t ennek ellenére nagy többséggel választották meg." Horn, aki az interjúban "nagyon nyitott szocialistaként" határozta meg magát, elismerte, hogy 1956-ban aggódtak a rendszerért, amely 1956 előtt a Rákosi-éra bűnei ellenére is lehetőséget adott a szegényeknek, a fiataloknak a felemelkedésre: "ez végtelenül nagy érdem."

Horn bírálta azokat, akik manapság Horthy Miklóst úgymond ismét az egekbe emelik, "hisz olyan diktatúra fűződik a nevéhez, amely nem engedélyezte a demokratikus intézményeket, s a társadalom többsége számára nyomorúságot jelentett. Akkor Európa egyik legszegényebb országa voltunk".

Nem hagyta magát zsarolni

A volt miniszterelnök az interjú egy más részében "végtelenül büszkének" mondotta magát azért, hogy Magyarország sok mindenben az első volt (a kelet-európai szocialista országok között), mindenekelőtt az európai értékrend meggyökereztetésében. Horn szerint a magyar politika tanult az 1956-os eseményekből, bár kezdetben a szükség vitte rá a nyugati nyitásra. "A legrosszabb az oroszok stílusa volt: leereszkedő és durva. Kádár azonban kitartott amellett, hogy ilyen módon nem lehet az ország önrendelkezését korlátok közé szorítani. Nem hagyta magát zsarolni..." - mondta Horn Gyula az MSZMP néhai vezetőjéről.

Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető azt mondta, Horn Gyula volt miniszterelnök kitüntetésének megtagadásával nemcsak egy hetvenöt éves politikust bélyegeztek meg azzal, hogy ő az alkotmányos értékrendet veszélyezteti, hanem mindenkit, aki korábban rá szavazott.

Rossz oldal

Lendvai ugyanakkor úgy fogalmazott, 1956-ban Horn Gyula a rossz oldalon állt; nem a karhatalmistáknak volt igazuk, az elmúlt húsz évben viszont mindent megtett a demokratikus rendszerváltásért. Úgy vélte, ha egy egész életutat teszünk mérlegre, akkor Magyarország múltjában és jelenében nemigen akadna ember, akinek nincsenek történelmi tévedései.