Schmitt volt az egyetlen szimpatikus fideszes

2003.11.04. 11:05
Erőforrás-gazdálkodási elgondolások állnak az Orbán Viktor környezetében kitalált kommunikációs csoportok létrehozásának hátterében - tudta meg az Index. Az öt nevesített "kaszttal" tudatosítani akarják a Fidesz besorolt politikusaiban a közszereplésekben jól használható tulajdonságaikat. Az Index információi szerint azonban a párt több vezetője is megkérdőjelezte, hogy az előre címkézett megjelenési csoportok létrehozása javíthatja, vagy egyáltalán befolyásolhatja az eddig használt kommunikációs technikákat.
A csoportok összeállítása során Schmitt Pál volt az egyetlen az ellenzéki párt vezető személyiségei közül, akire ráillettek a párt szimpatikus politikusaira kialakított kategória ismérvei. A Fidesz-alelnöke mellett lényegében a pártelnök, Orbán Viktor is egymaga személyesítette meg az októberben létrehozott öt csoport egyikét, a "szimbolikus politikusokat".

Szerepkörök

A Fidesz a múlt hónap közepén jelentette be, hogy új kommunikációs stratégiája részeként nemcsak a szóvivőket, sajtósokat, tagozatvezetőket készíti fel a közszereplésekre, hanem a frakció tagjait és a párt ismert személyiségeit is. A "megjelenési csoportok" kialakítása során azonban nem média-továbbképzést kapnak a politikusok, hanem a meglévő tulajdonságaik tudatosításából kívánnak előnyt kovácsolni.

Meghatározott személyiségek
A Fidesz bejelentése szerint a "passzíválók" csoportja teszi fel a kormányoldalnak a nagy kérdéseket. Idetartozik többek között Répássy Róbert. Az Áder János vezette frakció alkotja a "kritikusok" tömegét. A "szakértő" csoport meghatározója a tervek szerint Matolcsy György, a "szimpatikusé" Schmitt Pál, a "szimbolikus politikust" pedig elsősorban Orbán Viktor pártelnök jeleníti meg.
Az Index információi szerint az Orbán Viktor tanácsadója, Habony Árpád által kitalált koncepciót a pártelnökség jóváhagyásával vezették be. Az Indexnek nyilatkozó Habony szerint a képviselők és pártvezetők a karakterüknek megfelelő besorolását nem merev kritériumrendszerként kívánják alkalmazni, hanem olyan "erőforrás-gazdálkodási módszerként", amely tudatosítva a politikusok személyiségének előnyös tulajdonságait lehetővé teszi, hogy a korábbiaknál is erősebben közvetíthessék a párt üzeneteit.

Passzívagresszív

A tervezet alapján a szimbolikus és a szimpatikus mellett létrehozták a kormánypárti politikusokat kérdésekkel támadó "passziválók", a tekintélyes szakpolitikusokat tömörítő "szakértők" és a frakció egészét lefedő "kritikusok" csoportját. Egyes csoportok az elmúlt hetekben már egy alkalommal összeültek. A kiszivárgott információk szerint a párt elnökségének jóváhagyása ellenére a Fidesz több vezető személyisége megkérdőjelezte a csoportok szükségességét, mert szerintük a koncepció nem befolyásolja a már eddig is kialakult szerepköröket.