Kondor átvizsgálta saját iratait az Állambiztonsági Levéltárban

2003.10.13. 10:44
Kondor Katalin átnézte a róla szóló titkosszolgálati iratokat. A Magyar Rádió elnöke hétfőn reggel vizsgálta át a Nemzetbiztonsági Hivatalból átszállított dokumentumokat.
Hétfőn az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatója, Gyarmati György társaságában Kondor Katalin, a Magyar Rádió elnöke átnézte a róla szóló titkosszolgálati dossziét. A levéltár titkárságán az Index kérdésére elmondták, hogy a rádióelnök a reggeli órákban érkezett az iratok megtekintésére. Az elmúlt napokban Kondor nem nyilatkozott a sajtónak, mikor kívánja átnézni a Nemzetbiztonsági Hivatalból átszállított dokumentumokat, bár sajtótalálgatások valószínűsítették, hogy a rádióelnök hétfőn ellátogat a levéltárba.

A Kondor-dokumentáció kutatása csak azt követően kezdődhet meg, ha az érintett is látta az anyagokat. Eddig öten kértek engedélyt a Népszavában nyilvánosságra hozott 6-os kartonhoz tartozó iratok tanulmányozására, amelyek bizonyíthatják vagy cáfolhatják az MR vezetőjének hálózati múltját. A Népszava nemrégiben közölte, hogy a birtokában lévő dokumentumok szerint Kondor Katalin 1974-től 1983-ig kapcsolatban állt az állambiztonsági szolgálat kémelhárításával. A rádió elnöke hamisnak nevezte a lapban közölt dokumentumot.

A rádió elnöke hétfőn átvette Gyarmati György főigazgató kérelmét, hogy nyilatkozzon: közszereplőnek tekinti-e magát, ha ugyanis igen, akkor a rá vonatkozó dokumentumok nyilvánosak.

Kondor Katalint nem érte meglepetés a levéltárban, hiszen Sipos Levente már korábban elmondta a sajtónak, mit találtak" - mondta Morvai Katalin, a Magyar Rádió szóvivője hétfőn az MTI-nek. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára - a titkosszolgálati iratok átadását ellenőrző háromtagú bizottság soros elnöke múlt héten elmondta, hogy pár oldalas iratanyagról, kartonokról van szó, amelyekben Kondor Katalin titkos megbízott minőségben szerepel. "A szakvélemény elkészülte, valamint Kondor Katalin hivatalos útjai befejeztével a rádió elnöke és szakértője közösen tart sajtótájékoztatót" - közölte a szóvivő. Kondor Katalin szerdán Erdélybe utazik, ahonnan hétfő este tér haza.

Korábban Kondor az Indexnek nyilatkozva jelentette be, hogy a titkosszolgálati iratokkal kapcsolatos ügyek vitelével egy szakértőt bízott meg. Információink szerint Bálint László, egykori állambiztonsági tiszt szintén részt vett az iratmegtekintésben. Mint emlékezetes Bálint politikai merénylettel vádolt egy ismeretlen autóst, aki szerinte egy nagyobb formátumú autóval több mint 100 kilométeres sebességgel tolta őt. A rendőrség szerint Bálint kis Polskijával közlekedve nézeteltérésbe keveredett valakivel, aki ezt követően üldözőbe vette Kondor szakértőjét.