Vasárnap este lebontják a Kossuth téri kordont

2007.03.18. 21:20
Még le sem bontották a kordont, de már meg is jelentek a tüntetők a Parlament előtt. Az országos rendőrfőkapitány szerint, ha úgy alakul, lehet, hogy visszaállítják a kordont.

A Kossuth téri kordont a rendőrség vasárnap éjszaka lebontja, mondta az országos rendőrfőkapitány a közszolgálati televízióban vasárnap este.

"A kordont ma éjszaka lebontjuk, és mire Budapest lakossága a reggeli órákban elindul a lakásától dolgozni vagy bevásárolni, a kordon már nem lesz ott a Kossuth téren" - fogalmazott Bene László.

Hozzátette, keddre vannak bejelentett demonstrációk, "ettől a pillanattól kezdve lehet számítani arra, hogy ismét demonstrációk lesznek a Kossuth téren".

Bene László azt mondta, bízik abban, hogy mindenki tanult - a demonstrálók is - az elmúlt időszakból. A tüntetőkre utalva azt mondta, reméli, hogy "tisztában vannak azzal, hogy utcai randalírozással nem lehet problémákat megoldani".

"Lényeges, hogy a rendőrség felkészült, jobb, mint korábban volt, van önbizalmunk, vannak tapasztalataink", így teljesíteni tudjuk, amit az ország lakossága elvár, mondta.

Arra a kérdésre, miszerint elképzelhetőnek tartja-e, hogy a rendőrség visszaépíti a kordont, Bene László azt mondta, minden elképzelhető, de reméli, hogy nem kényszeríti arra a rendőrséget semmi, hogy ismét ezt a megoldást kelljen választani.

Már ott is vannak

Vasárnap este mintegy 25 tüntető jelent meg a budapesti Kossuth téren, árpádsávos zászlókkal, nagy részük azonban 23 óra előtt hazatért, mindössze néhányan maradtak a Parlament főbejárata előtt.

A megjelent tüntetők a még álló kordon közelében gyűltek össze. Egy részük a korábbi hónapokban megismert Kossuth téri tüntető, és a Batthyány-örökmécsestől ment át az Országház előtti térre.

Megjelentek a rendőrségi teherautók

Vasárnap késő este, 23 óra után pár perccel megérkeztek a Kossuth térre a Budapesti Rendőr-főkapitányság első teherautói, hogy a tavaly október 23-án az Országház körül felállított kordonokat, melyeket még az éjjel lebontanak, fölpakolhassák rájuk.

A kordonoknál mintegy másfél tucatnyi újságíró vár arra, hogy a rendőrség megkezdje a kettős fémkordonok lebontását.

A helyszínen tartózkodik Gonda László, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivője, aki az MTI tudósítójának azt mondta: nem szeretné, ha még az éjszaka spontán tüntetések kezdődnének a kordon lebontása után, mivel a rendőrség kedd délutántól hivatalosan engedélyezte számukra a kormányellenes tiltakozásokat az Országház parkolójában.

A Parlament körül, még a kordonokon belül egyenruhás rendőrök tíz méterenként párosával járőröznek.