Piroska
-11 °C
-2 °C

Kordonbontás után szabad a tüntetés a Kossuth téren

2007.03.18. 15:19
Keddtől számítva hét hétig minden este tüntetni fog a kormány ellen a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 a Kossuth téren, az Országház előtti parkolóban. A rendőrség hétfőn lebontja a kordont, a tüntetők bejelentését tudomásul vette. Az MNB 2006 a hétfőn kialakuló esetleges spontán tüntetésektől előre elhatárolódik.

A rendőrség tudomásul vette a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 kormányellenes tüntetését, amelyet a Parlamentet körülvevő kordon lebontását követően keddtől április 30-ig minden nap megtartanának az Országház előtti parkolóban, közölte vasárnap délután Gonda László, a szerveződés ügyvivője, és ezt a BRFK is megerősítette.

Március 20-tól, keddtől április 30-ig minden este fél hat és fél tíz között demonstrálhatnak az Országház előtti parkolóban, a hangosítást a főbejárat lépcsőjére helyezhetik, de azt csak hattól kilencig használhatják.

A kormányellenes tüntetés szombati bejelentésekor a részletekről jegyzőkönyvben állapodtak meg, így vállalták, hogy sátortáborozást és italozást nem engedélyeznek, mozgó WC-ket állítanak fel, a füves területet sem használják, és kormányellenes tüntetésük mindvégig megőrzi békés jellegét.

Hétfőn bontás

Bene László országos rendőrfőkapitány péntek délelőtt sajtótájékoztatón jelentette be, hogy kockázatelemzést követően, várhatóan hétfőn a rendőrség lebontja a Kossuth téren tavaly októberben felállított kordonokat. Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője vasárnap délután megerősítette: a Parlament körüli kordont hétfőn, napközben lebontja a rendőrség, amennyiben a jelenleg is folyó kockázatelemzés aggály nélkül befejeződik.

Gonda László ezzel kapcsolatban azt mondta, amennyiben hétfőn lebontja a rendőrség a kordont, aznap nem tartanak tüntetést az Országház előtt, és az ott esetleg spontán alakuló tüntetéshez sem csatlakoznak, mivel ők "törvényes kereteken belül" kívánnak tiltakozni a kormány ellen, tiltakozásukat az Aulich utca elején, a Batthyány-örökmécsesnél folytatják addig tovább.

Húsz hét kordon mögött

A Parlament előtt múlt év szeptember 17-én kezdődtek a kormányellenes tüntetések, miután kiszivárgott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök balatonöszödi kormányülésen elhangzott beszéde. A rendőrség tavaly október 23-án hajnalban az 1956-os forradalom 50. évfordulójára készülve kiürítette a Kossuth teret és kordonokkal vette körbe, majd a folyamatos rendbontások miatt később kettős kordont építettek ki a Parlament körül.

A kordon törvényességét a Fidesz és civil szervezetek is többször megkérdőjelezték. A legnagyobb ellenzéki párt frakciója február 2-án, egy általuk polgári engedetlenségnek nevezett akció keretében egy részét el is bontotta, a rendőrség azonban rövid időn belül helyreállította, és a fideszes képviselők ellen szabálysértési feljelentést tettek.