Ombudsmani vizsgálat a tüntetések kapcsán

2002.07.12. 12:40
Az elmúlt napokban megtartott demonstrációk kapcsán az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese hivatalból vizsgálatot indított pénteken. Takács Albert szerint egyes alapvető jogok - különösen a gyülekezéshez való jog és a szabad mozgáshoz való jog - értelmezése, érvényesítése és védelme a jogállam követelményei szempontjából bizonytalan, illetve ellentmondásos.
Takács Albert helyettes ombudsman szerint az elmúlt napokban - különösen július 4-én - olyan tömegdemonstrációkra került sor, amelyek eddig megfogalmazatlan kérdéseket vetettek fel több alkotmányos alapjoggal kapcsolatban.

Alkotmányos visszásság?

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese annak tisztázására, hogy a tömegdemonstrációkkal kapcsolatban a hatóságok tevékenysége a gyülekezési jog, illetve a szabad mozgáshoz való jog megvalósulása vonatkozásában okoz-e alkotmányos visszásságot, illetőleg ilyen alkotmányos visszásság közvetlen veszélye fennáll-e, hivatalból vizsgálatot indított pénteken.

A vizsgálat egyrészt annak tisztázására irányul, hogyan értelmezi a rendőrség a gyülekezési jogról szóló 1989. évi III. törvény 8. paragrafus (1) bekezdésének azon rendelkezését, hogy a bejelentéshez kötött rendezvény megtartása megtiltható, ha az a népképviseleti szervek vagy a bíróságok működését súlyosan veszélyeztetné, illetve a közlekedés rendjének aránytalan sérelmével járna.

Személyi és dologi feltételek a rendőrségnél

Takács ugyancsak tisztázni kívánja, rendelkezik-e a rendőrség azokkal a személyi és dologi feltételekkel, amelyek az alkotmányosan gyülekezési jogukat gyakorlók jogainak biztosítására, másfelől a gyülekezési jog törvénysértő gyakorlásának megelőzésére és következményeinek felszámolására szolgálnak.

A vizsgálat kiterjed arra is, milyen tartalommal és súllyal szerepel a rendőrség személyi állományának felkészítésében a gyülekezési jog gyakorlásával kapcsolatos ismeretek elméleti és gyakorlati oktatása. Választ kíván kapni továbbá arra, milyen tervek alapján biztosítja a rendőrség a közterületen tartott rendezvény időtartama alatt a közlekedés lehető legteljesebb zavartalanságát.