Orbán: Gyurcsánynak magával kell vinnie a csomagját

2006.09.19. 17:47
Az önkormányzati választás egyben népszavazás is lesz, s ha a választók elutasítják a kormány politikáját, Gyurcsány Ferencnek mennie kell a csomagjával együtt - mondta Orbán Viktor, aki szerint ezután egy szakértői kormánynak kell tovább vezetnie az országot. A Fidesz a békés tüntetőket támogatja, de az erőszakot elítéli, s szombaton megtartja nagygyűlését a Hősök terén.

„Hazug embert könnyebb utolérni, mint a sánta kutyát” – ezzel a mondattal kezdte sajtótájékoztatóját Orbán Viktor. A Fidesz elnöke a tüntetések hírére hétfőn brüsszeli programját megszakítva tért vissza Magyarországra.

Orbán szerint „nem lehetett tudni, mikor, de az biztos volt, hogy ez bekövetkezik”. A Fidesz elnöke Gyurcsány Ferencet „beteges hazudozónak” titulálta.

Népszavazás

"Nem kérünk sem a Gyurcsány-csomagból, sem a provokációkból, sem az erőszakból. Meggyőződésünk, hogy van más alkotmányos és demokratikus megoldás. Úgy hívják, hogy október elsejei választás" - fogalmazott a Fidesz elnöke.


Fotó: Huszti István

Orbán szerint az önkormányzati választás egyben népszavazás is lesz. Ha a választók elutasítják a kormány politikáját, az MSZP-nek nincs más választása, mint hogy menessze miniszterelnökét, akinek pedig „magával kell vinnie a csomagját”.

Orbán szerint ha ez bekövetkezik, nem pártkormányra van szükség, hanem egy korlátozott hatáskörű szakértői kormányra, amely továbbviszi az ország ügyeit.

Megtartják a szombati nagygyűlést

A Fidesz támogatja a békés tüntetőket és mindazokat, akiknek egzisztenciáját a megszorító csomag veszélyezteti, de az erőszakot elítéli, mert nem az autók, a rendőrök, a tűzoltók vagy egy épület tehet róla, hogy megszorításokat kellett bevezetni – jelentette ki a pártelnök.

Orbán rövid nyilatkozata után, amely lényegileg az elnökség által elfogadott állásfoglalás ismertetése volt, kérdésekre nem hagyva lehetőséget, távozott.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője még bejelentette: a megjelent téves hírekkel ellentétben a Fidesz megtartja szombati nagygyűlését a Hősök terén.