Négy és fél millióért festették át Gyurcsány páncélautóját

2008.06.14. 16:36
A három új páncélozott biztonsági autóból egyet már használatba is vett a rendőrség. A páncélozott Audikkal a legfőbb közjogi méltóságokat és a Magyarországra érkező külföldi védett állami vezetőket szállítják.

A rendőrség három páncélozott Audit vásárolt biztonsági okokból közbeszerzési eljáráson kívül, az autók márciusban érkeztek hazánkba. A vételre a kormánytól illetve az Országgyűlés honvédelmi bizottságától tavaly szeptemberben kapott felhatalmazást a rendőrség. Daróczi Dávid kormányszóvivő szombaton elmondta, hogy a köztársasági őrezred már használatba is vette az egyiket, a miniszterelnököt szállító biztonsági autót.

A kormányszóvivő emlékeztetett rá, hogy a rendőrségnek eddig nem volt egyetlen olyan autója sem, amely megfelelt volna a biztonsági követelményeknek, ezért kénytelen volt bérelni egy páncélozott Audit, amivel szükség esetén a köztársasági elnököt, a miniszterelnököt, illetve a Magyarországra érkező külföldi védett vezetőket szállította.

A kormány azért biztosította tavaly ősszel a rendőrségnek a vásárláshoz szükséges pénzt, mert szakértők szerint olcsóbb és biztonságosabb is, ha az őrezred saját, nem pedig bérelt autókkal oldja meg a biztonsági feladatokat, magyarázta Daróczi.

A szóvivő tájékoztatása szerint takarékossági okokból használt autók beszerzésére kért ajánlatokat a rendőrség, az előírt műszaki és biztonsági feltételeknek pedig az Audi ajánlata felelt meg. Mivel mindhárom autó használt, több tízmillió forintot spórolt meg a rendőrség, közölte Daróczi Dávid.

A három autóból eddig egy állt ténylegesen szolgálatba, amelyet azonban előbb ugyanolyan színűre kellett festeni, mint a miniszterelnöki konvoj többi autóját. Ez rendőrszakmai kérdés, amibe a Miniszterelnöki Hivatalnak sincs beleszólása: biztonsági okokból fontos ugyanis, hogy az autók ugyanolyan színűek legyenek, mint a konvojban velük együtt haladó többi rendőrségi autó, hogy első pillantásra ne lehessen megállapítani, a védett személyt éppen milyen biztonsági fokozatú gépkocsival szállítják. Az átfestés költsége mintegy 4,5 millió forint volt, tette hozzá a szóvivő.

A kormányszóvivő felidézte, rendőrszakmai szempontok alapján a köztársasági őrezred dönti el, mikor van szükség biztonsági autóra a közjogi méltóságok, illetve a külföldi védett személyek esetében. Ezt az érintett vezető, tehát a miniszterelnök sem bírálhatja felül, hanem kötelessége alávetnie magát a rendőrség döntésének.

A Fidesz már márciusban, az első sajtóhírek után kifogásolta, elfogadhatatlan és felesleges pénzkidobásnak tartotta a kormány újabb autóvásárlását, és leginkább azt, hogy közbeszerzés és verseny nélkül rendelték meg a luxusautókat több száz millió forint értékben.