A Political Capital visszavág

2007.07.31. 12:40
Plágiummal vádolta meg a Magyar Nemzetet a politikai elemzéseket készítő Political Capital (PC). Somogyi Zoltán és Szabados Krisztián cége szerint a lap más neve alatt jelentette meg a PC tanulmányának kopipésztelt részeit. A jobboldali napilap éppen hétfőn ironizált a cég tevékenységén, miután kiderült, hogy a Gazdasági Minisztérium is felkérte "beszédek megírására, prezentációk elkészítésére".

„Arról sajnos nem leltünk fel adatokat, hogy a szerződés beteljesedésekor mely GKM-vezető vált Somogyiék magyar hangjává” – viccelődött a Magyar Nemzet hétfői számában a főszerkesztő-helyettes a Political Capitallal (PC). D. Horváth Gábor cikke a címlapon hozta hírbe a politikai elemzéseket gyártó vállalkozást, miután rábukkant egy 2,8 milliós szerződésre a gazdasági tárca közbeszerzés nélküli megbízásai között.

A szerződés szerint a Political Capital idén elnyert megbízatása az volt, hogy a GKM vezetői számára készítsen beszédeket és prezentációkat. A Magyar Nemzet a szerződés tartalmi részleteivel nem foglakozott, viszont minősítő jelzőket aggatott az MDF-nek is dolgozó cégre. D. Horváth szerint Somogyiék cége piacpárti neokonzervatív szellemiségű, amely „egy tőről fakad a szintén nagyon független hirszerzo.hu internetes portállal”.

A Political Capital kedden közleményben jelezte, hogy a Magyar Nemzet 2007. július 23-i számában számos részletet ellopott az egyébként szabadon felhasználható tanulmányából. Berkes Péter neve alatt hosszasan, egész bekezdéseket vett át a lap Gyurcsány Ferenc politikai szerepléseinek és a kormány legitimitásának tavaly és idén megjelent elemzéseiből, amelyek többek között a Hírszerzőn láttak napvilágot.