Petrétei a kormány elleni feljelentést hiányolja

2007.01.25. 11:44
Tudni szeretné az igazságügyi és rendészeti miniszter, hogy a fideszes politikusok korábbi nyilatkozatainak megfelelően feljelentették-e kormány tagjait. Ha nem, akkor ne vádaskodjanak, javasolta Petrétei József.

Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter levélben fordult a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség elnökéhez azzal a céllal, hogy megtudja, Orbán Viktor személyesen, vagy pártjának valamely politikusa tett-e feljelentést a kormány vagy annak valamely tagja ellen, tájékoztatott a kormányszóvivői iroda csütörtökön.

Emlékeztetnek rá, hogy a Fidesz elnöke, Orbán Viktor többször kifejtette a nyilvánosság előtt, hogy büntetőjogi felelősséget kell viselnie annak, aki a költségvetés adatait meghamisítja, és többször utalt arra is, hogy szerinte az elmúlt években ez megtörtént.

Feljelentéssel fenyegettek

Orbán Viktor több televíziós műsorban is utalt arra, hogy a miniszterelnök, valamelyik miniszter vagy az apparátus tagjai bűncselekményt követtek el. Legutóbb 2007 januárjában, egy lapinterjúban nyilatkozta, hogy a kormányzó pártok „közérdekű adatok bűncselekmény értékű meghamisításával nyerték meg a választást”. Áder János, a Fidesz országgyűlési képviselője pedig 2006. október 7-én pártja nagygyűlésén jelentette ki, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ellen büntetőeljárást kezdeményeznek közérdekű adatok visszatartása és meghamisításának gyanúja miatt. (Ez meg is történt, de az ügyészség nem idított nyomozást.)


Petrétei feljelentési kötelezettségre hivatkozik

A miniszter levelében felszólította az ellenzéki párt vezetőjét, hogy amennyiben korábbi nyilatkozataik ellenére eddig nem kezdeményeztek büntetőeljárást, és azt a jövőben sem tervezik, úgy a jövőben tartózkodjon az alaptalan vádak hangoztatásától. Petrétei szerint nagyon súlyos következményekkel jár, ha a nemzet egyik választott képviselője a kormány tagjait - megalapozatlanul - bűncselekmény elkövetésével vádolja.

"Az országgyűlési képviselőnek kötelessége a hatáskörében tudomására jutott bűncselekményt feljelenteni. Ha a végrehajtó hatalom ellenőrzésével összefüggésben bűncselekmény elkövetése jut a képviselő tudomására, akkor kötelessége megtenni a feljelentést" - írja Petrétei Orbánnak, és hozzáteszi, eddig a kormány egyetlen tagja ellen sem indult büntetőeljárás.