Gyurcsány tudta, hol a határ, Petrétei csak KISZ-munkát végzett

2007.05.18. 15:24
A nyolcvanas években KISZ-titkárként Gyurcsány Ferenc is úgynevezett hivatalos kapcsolatnak számított, ő azonban nem működött együtt a titkosszolgálattal a Dialógus Mozgalom szétverésében, úgy ahogy mások tették - mondta Ungváry Krisztián történész az Élet és Irodalom című hetilapban megjelent cikkéről. Az ügyben szintén érintett Petrétei József azt mondta: “nyilván az akkori KISZ-munkát végeztem, de ebben az állambiztonsággal kapcsolatos feladatok nem tartoztak bele”.

"Az állambiztonság segítői között létezik egy olyan kifejezés, hogy hivatalos kapcsolat. Hivatalos kapcsolatok például az egyetemi KISZ- és párttitkárok. Elvileg egy ilyen hivatalos kapcsolat ugyanolyan munkát tud végezni, mint egy hálózati személy, azaz egy ügynök, de ez nem volt kötelező. (...) Vannak ezek az emberek, akik úgymond állásuk miatt hivatalos kapcsolattá válnak, de teljesen mást hoznak ebből a helyzetből ki: például Gyurcsány Ferenc nem hívogatja a vezetői tisztet, nem ír neki leveleket és még sok mindent nem csinál meg, amit mások megcsinálnak" - mondta Ungváry Krisztián.

Gyurcsány önkritikát gyakorolt

A történész az Élet és Irodalomban megjelent cikkében arról ír, hogy a nyolcvanas évek elején a Dialógus Mozgalommal szemben az állambiztonság csupán nyolc ügynököt tudott mozgósítani. A besúgások és megtorlás szempontjából azonban sokkal fontosabbnak bizonyult Walz János szt-tiszt és kilenc hivatalos kapcsolat, többek között Gyurcsány Ferenc kari KISZ-tikár, Petrétei József politikai munkatárs (jelenleg igazságügyi és rendészeti miniszter) és Kiss László, a jogi kar párttitkára (ma alkotmánybíró).

Ungváry Krisztián szerint a dokumentumok azt mutatják, hogy Gyurcsány Ferenc korábban igazat mondott azt állítva, hogy amikor egy pécsi elhárító tiszt felkereste őt, akkor közölte: nem hajlandó vele rendszeresen találkozni.