Gyengül a Fidesz, stagnál az MSZP

2004.09.21. 07:52
Gyengült a Fidesz a teljes lakosság körében. A visszaesést ellensúlyozta a bizonytalanok táborának növekedése, az utóbbi időben a szocialistákénál fegyelmezettebb szavazótábort kiépítő ellenzéki párt a szavazást biztosra ígérők körében még egy százalékkal növelni is tudta előnyét.
Valamelyest csökkent a Fidesz előnye a szocialistákkal szemben a választókorú lakosság körében, derült ki a Szonda-Ipsos legfrissebb felméréséből. A közvélemény-kutató cég a Népszabadságban közölt, szeptember 4-14 között készült felmérése szerint a teljes lakosság körében a Fidesz harminc, az MSZP huszonkét százalékos támogatottságot élvez. A választásokon részvételüket biztosra ígérő, pártot választani tudó válaszadók (a szavazókorú lakosság harmincnyolc százaléka) körében azonban egy százalékpontot nőtt az ellenzéki párt előnye.

Fegyelmezetlen szocialisták

A biztos választók ötvenhárom százaléka a Fideszt, harmincöt százaléka az MSZP-t támogatja. A parlamentbe jutásra a két nagy párton kívül az SZDSZ-nek van esélye, az MDF három százalékon áll.

A Szonda felmérése szerint viszonylag stabilnak mondható a Fidesz tábora. A párt az idén készült összes felmérésben a választókorú lakosság legalább harminc százalékának támogatását élvezte, szavazótáborúk kétharmada biztos választónak számít. A szocialisták szavazótáborának nagysága a közvélemény-kutató szerint az utóbbi hetekben nem változott, de részvételi hajlandósága romlott, az augusztusi 69 százalékról hatvan százalékra csökkent.

A baloldal erősödését érzik

Árulkodó, hogy míg a szocialisták alig négytizede gondolja pártját esélyesnek a 2006-os választások megnyerésére, a Fidesz szavazóinak kilenctizede biztos pártja sikerében. A kisebb pártok támogatói és a bizonytalanok ezzel szemben az MSZP erősödését és a Fidesz gyengülését érezték. A kis pártok támogatói körében kilencről tizenhét százalékra nőtt a szocialisták, hetvenketöről ötvennégyre csökkent a Fidesz sikerét jóslók száma. A bizonytalanok körében megduplázódott, tizennégy százalék a baloldali sikert várók száma. A Fidesz győzelmét a bizonytalanok 37 százaléka tartja valószínűnek.