Gyurcsány a szegénység ellen harcol

2005.10.15. 15:45
A Szegénységben Élők Első Találkozóján a parlament felsőházi termében Gyurcsány Ferenc bejelentette egy nemzeti szegénységellenes program kidolgozását, és beszédet mondott a szegénységről. Kósáné Kovács Magda is felszólalt, ő elmondta, hogy Luxemburgban szeretne szegény lenni.

A Szegénységben Élők Első Találkozója a Szegénységben Élők Európai Találkozójának magyar rendezvénye, amin részt vett a Magyar Szegénységellenes Hálózat (MSzH) gyűlésein kiválasztott, régiónként tizenöt szegénységben élő állampolgár is. Az MSzH az európai anyaszervezettel (European Anti Poverty Network) összehangoltan dolgozik, így mintegy hatvannyolc millió szegénységben élő uniós állampolgár képviseletében lépnek fel.

Göncz Árpád volt köztársasági elnök egészségügyi okok miatt nem jelent meg a konferencián, de egy körülbelül ötsoros levélben biztosította a résztvevőket támogatásáról. Gyurcsány Ferenc egy megnyitóbeszéddel kedveskedett az egybegyűlteknek, akik közt ott ült Ferge Zsuzsa, szociológus szaktekintély is Az MSzH színeiben.

Gyurcsány programot indít

Gyurcsány érzékletesen elmondta, hogy a szegénység a legfájóbb társadalmi betegség, ami beköltözik gondolatainkba, álmainkba, félelmeinkbe, és hogy maró fájdalma olyan, mint egy izzó tüske a köröm alatt. Beszélt arról, hogy az elmúlt tizenöt évben a különbség a társadalmi rétegek között, a kasztosodás egyre nagyobb, de a felelősség közös. "Mindenkinek megvan a dolga" - mondta.

Gyurcsány logikailag levezette a szegénység okait, és arra jutott, hogy sajnos ma már igenis számít az ember előremenetelében, hogy szegénységbe született-e vagy bele a lehetőségekbe. "Egyre kevesebb az olyan élettörténet, mint az enyém," - mondta - "hogy valaki a szegénységből indul, és húsz-harminc éve alatt hegyeket mászik meg. Mindenki belefagy, belezárványosodik a sorsába."

Ferge Zsuzsa igent mondott

A legégetőbb feladatnak a gyermekszegénység elleni harcot tartja. Hogy nehogy azt higgyék, hogy csak beszél, bejelentette, hogy Ferge Zsuzsa vezetésével megkezdték a Nemzeti Szegénységellenes Program kidolgozását a Magyar Szegénységellenes Hálózatra támaszkodva. A programnak szólnia kell arról, hogy miként lehet a legalapvetőbb életfeltételeket (lakhatás, az iskolába jutás, a napi legalább egy meleg étel, a tudás megszerzését biztosító intézményrendszer) mindenki számára biztosítani.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

EU-s ügy a szegénység

Kósáné Kovács Magda is szörnyülködve szólt a nagy méreteket öltő szegénységről, de hozzátette, hogy a mi mélyszegénységünk nagyon távol van az ún. afrikai szegénységtől. Az Európa Parlamenti képviselő beszámolt arról, hogy Brüsszelben például képtelenek megérteni a magyarországi romák helyzetét, nem értik, hogy nem elég csupán a foglalkoztatással törődni, mert sok helyen olyan alapvető feltételek nincsenek meg, mint a folyóvíz vagy az elektromos áram, és sokaknak olyan messze van az iskola a lakhelyüktől, hogy képtelenek bejárni. Kósáné szerint a szegénység az Európai Unió közügye kell, hogy legyen, és már meg is kezdték a felkészülést, hogy olyan tagállamokat fogadjanak, ahol bizony nem ritka az afrikai szegénység sem (Bulgária és Románia).

Kósáné feltette a költői kérdést, hogy vajon a száz lépés program meg fogja-e oldani ezt a problémát, majd egyből válaszolt is, hogy biztos, hogy nem. Kósáné Ferge Zsuzsa szavait, miszerint a szegénység hallgatag, továbbgondolva kijelentette, hogy fontos hallhatóvá tenni a szegénység hangját.

A parlamentet mennyire érdekli?

Gyurcsány és Kósáné beszédei után felszólalt az egri Farkas Zsuzsa a Szegényeket Támogató Alap (SZETA) képviseletében. Farkas Zsuzsa lassú, de kemény szavaival arra utalt, hogy a parlament nem foglalkozik eleget a témával. Példaként felvetette, hogy szerinte nem biztos, hogy sok politikus fejből meg tudná mondani az öregségi nyugdíjminimum összegét. A konferencián a beszédek után panelbeszélgetéseket és munkacsoportokat tartottak, amiken többek között a hajléktalanságról, a munkanélküliségről, a gyermekszegénységről és a fogyatékossággal élőkről tárgyaltak.

Ellenzik

Gyurcsány szegénységellenes programjának hírére a fideszes Harrach Péter szombat délután sajtóközleményt adott ki, ami szerint szánalmas, hogy egy milliárdos államfő a szegénységről beszél. Sérelmezte, hogy az elmúlt három évben nőtt a szegénység illetve azt, hogy a családtámogatási rendszer átalakításával a Gyurcsány-kormány pont a szegényeket és a nagycsaládosokat bünteti, és hogy a kormány megint csak nagy szavakkal és hosszú távú tervekkel dobálózik.