Kit szívat meg Ferenc és Viktor?

2008.03.14. 11:51
Hogy ne nézz teljesen hülyén, ha egy társaságban hozzá kellene szólnod. Hogy valaki fel merje tenni helyetted a legegyszerűbb kérdéseket. Hogy tudd, mi a téma. Ez itt a politikafóbok kiskátéja, az Index Szájbarágó.
Mi lett a népszavazás eredménye?
A 8 millió szavazásra jogosult állampolgár fele ment el szavazni. A vizitdíj, a tandíj és a kórházi napidíj eltörlésével 3,3 millióan értettek egyet. 600-700 ezren mondták azt, hogy maradjanak a díjak. Azt nem tudjuk, mit gondol az a négymillió ember, aki nem szavazott.
És ki győzött?
A Fidesz ezzel a népszavazással hatalmas nyaklevest adott a kormánynak, amely előkészítetlenül és társadalmi támogatottság nélkül végott bele a reformokba. Vannak országok, ahol ennél kevesebb is elég a lemondáshoz. A népszavazás üzenetét a legközérthetőbben az SZDSZ kampányfőnöke foglalta össze. Horn Gábor szerint a választók igazából azt mondták, hogy Feri, menj a picsába.
És erre a Feri nem mondta azt, hogy tudod mit, Gabi, menjél te a picsába?
Nem. Maradt a Gábor, és maradt a Feri is.
És mi volt a népszavazás tanulsága?
Több minden. A nép nem szeret fizetni. A nép nem szereti, ha a politikusok hazudnak neki. A nép még mindig azt hiszi, hogy az államkassza egy feneketlen zsák, amiből mindenkinek jut és jár pénz. A nép is lop a közösből, ha azt látja, hogy a politikusok is lopnak.
Most mi van a vizitdíjjal? Ha holnap elmegyek orvoshoz, már nem is kell fizetni?
De kell. Az országgyűlés hétfőn módosítja azokat a törvényeket, amelyek a díjak visszavonását lehetővé teszik. Áprilistól már nem kell fizetni.
Akkor hogy lehet, hogy a hódmezővásárhelyi haveromnak már a népszavazás utáni héten nem kellett fizetnie a rendelőben?
Az ottani kórház főigazgatója a népszavazás másnapján bejelentette, hogy ők már nem szedik be a pénzt. Azóta több önkormányzat is úgy döntött, hogy a háziorvosoknak inkább kifizetik a vizitdíjat, de a betegeknek már ne kelljen leperkálniuk a 300 forintokat.
De még el sem törölték. Akkor ezzel ők most megszegik a törvényt?
A jog szerint igen. Korábban például egy kunhegyesi fogorvos nem volt hajlandó beszedni a vizitdíjat, ezért meg is büntették 327 ezer forintra. Most már erre a kis időre valószínűleg nem lesznek büntetések, mert az nagy botrányt váltana ki.
Elég sötét volt a szavazófülkében, de arra azért emlékszem, hogy a kérdés úgy szólt: egyetértek-e azzal, hogy január 1-től töröljék el a díjakat. Akkor miért törlik már el áprilistól? Ezt megteheti a kormány?
Ilyenre még nem volt példa, így erről majd valószínűleg az Alkotmánybíróságnak kell állást foglalnia. A népszavazás szigorúan véve arra kötelezi az országgyűlést, hogy alkossa meg azokat a törvényeket, amelyek alapján 2009. január 1-től már nem kell vizitdíjat fizetni. Azt azonban semmi nem tiltja, hogy a népakaratot előbb teljesítsék. Nem tiltja a törvény például azt sem, hogy te a határidő előtt fizess be egy büntetést.
Azért csinálták, mert megijedtek a nép haragjától?
Egyfelől a népszavazás hatása így közvetlenül érzékelhető lesz. Azt ugyanis senki sem akarja megvárni, hogy az év végéig tömegesen tagadják meg a vizitdíj megfizetését. Másfelől viszont a kormány a díj eltörlésének előrehozásával akarja csőbe húzni a népszavazást indító ellenzéket.
Hogyan?
Azzal, hogy előrehozták a díjak eltörlését, egy háziorvosnak már áprilistól havi 100-200 ezer forinttal kevesebb pénze lesz, egy kórháznak pedig havi néhány millió eshet ki a költségvetéséből. Kinyilvánították azt is, hogy a költségvetésnek nincs módjában, a kormánynak pedig nincs szándékában pótolni a kieső bevételt.
De ez szemétség. Hát nem erről szólt a népszavazás?
A cinikus válasz erre az, hogy a népszavazás a díjak eltörléséről szólt. Az nem volt benne, hogy ezt pótolni is kell. Ezzel a kormány valószínűleg azt akarja megmutatni, hogy a vizitdíj eltörlése milyen következményekkel jár, és az eltörlése mennyire átgondolatlan volt az ellenzék részéről. A kormány közben úgy mutatja fel magát, mint aki szigorúan ügyel a költségvetés egyensúlyára és semmilyen további kiadással nem ért egyet. Abba a helyzetbe akarják tehát most hozni a Fideszt és a népszavazást támogató orvosi kamarát, hogy ők mondják meg, honnan van pénz a díjak pótlására.
Ezzel miért kerülne nehéz helyzetbe a Fidesz?
Mert erre csak rossz választ lehet adni. Azt kellene például mondaniuk, hogy vegyenek el pénzt a mentőktől, a vakoktól vagy mondjuk csökkentsék a kórházi étkezés javítására adott pénzt, esetleg növeljék az adókat, a járulékokat. A Fidesz ezért inkább azt javasolta, hogy a hátralévő kilenc hónapra szükséges 15,8 milliárdot a Miniszterelnöki Hivatal igazgatási kiadásaiból, köztük a protokoll-keretből faragják le, jövőre pedig a szerencsejátékokból befolyó 41 milliárdnyi adóból pótolják a kieső vizitdíjat, kórházi napidíjat és a tandíjat.
És ez nem jó válasz?
Azért nem jó, mert a pénzügyminiszter rögtön rácsapott, hogy a játékadóból sporttámogatásokat, gyermekintézményeket, nyugdíjakat, önkormányzatokat, iskolákat és óvodákat finanszíroznak. Ha tehát ezt a pénzt el akarják költeni, akkor el kellene venni ezektől a nemes céloktól.
De miért az ellenzék mondja meg ezt? Ez nem a kormány dolga lenne?
De. A kormány kormányoz, tehát az ő felelőssége, hogy ezt a helyzetet rendezze, még ha nem is tetszik neki a népszavazás döntése. A vizitdíj elvonása nehéz helyzetbe hozhatja azokat, akik számoltak ezzel a pénzzel, például egy drága orvosi műszer árát kezdték el törleszteni. A kieső pénz egy átlagos praxis költségvetésének egynegyedét jelentheti, tehát bizonyos helyeken akár veszélybe is sodorhatja az egészségügyi ellátást.
Ez minden orvost érint?
Közvetlenül a 6800 háziorvost érinti. A kórházakban dolgozó orvosokat csak közvetve: ők a befolyó vizitdíjbevételből kaphattak volna jutalmat vagy fizetéskiegészítést.
És amúgy van pénz?
A kormány szerint ha a jelenlegi helyzetben találnak is pénzt, azt teljes egészében az adócsökkentés fedezetére kell fordítani, nem lehet osztogatni. Az eltörölt díjak pótlásához szükséges 41 milliárd forint azonban tényleg parányi tétel a költségvetésben, a 13 ezer milliárdos összkiadásnak mindössze 0,3 százaléka. A Kopint-Tárki elemzése emellett azt állapítja meg, hogy a tb-alapokban 2008-ban 200 milliárd forinttal több lesz a bevétel a tervezettnél, így ez megfelelő fedezet lehet a kieső vizitdíj és kórházi napidíj pótlására.
Ha tehát találnak pénzt, akkor az orvosok nem járnak rosszul?
Valószínűleg rosszul járnak, a díj eltörlése ugyanis azt jelentheti, hogy nagyjából visszaállnak a 2006-os, tehát a vizitdíj bevezetése előtti finanszírozási feltételekhez.
De azt hallottam, hogy a háziorvosoktól korábban elvettek egy csomó pénzt, és igazából csak azt fizettették vissza nekik a betegekkel.
Ez nem igaz. Annak idején a háziorvosok eszköz és ingatlantámogatását szüntették meg, amely összesen legfeljebb havi 75 ezer forint lehetett. A vizitdíjból ezzel szemben havi 100-200 ezer bevételük volt. Számolj.