A jogvédők szerint a magyar rendőrség még mindig cigányellenes

2004.05.26. 16:18
Az Amnesty International szerint magyarországon az élet minden területén diszkrimináció éri a romákat, a rendőrök pedig egyenesen cigányellenesek. A rendőrök szerint ők nem előítéletesebbek, mint a társadalom, egyébként pedig a korábbiakhoz képest már változtak.
Az Amnesty International 2004. évi jelentése szerint Magyarországon még mindig jellemző a romák diszkriminációja, különösen a rendőrségnél erős a cigányokkal szembeni előítélet, valamint gyakran megsértik a menedékkérők és az elmeszociális otthonokban élők emberi jogait is - közölte a szervezet magyarországi vezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Előítélet az élet minden területén

A romák továbbra is előítéletekkel szembesülnek az élet minden területén, például az egészségügyi ellátásban, a munkavállalás során és a lakáskérdésekben - számolt be az emberi jogi szervezet jelentésének magyarországi vonatkozásairól Fodor Márk.

"Úristen, ennyien vannak"

A terror elleni hajsza a szabadságjogok ellen hat
A nemzetközi jog jelenleg működő rendszerét fél évszázados történetében még nem érte olyan kitartó támadás, mint amilyent a terror elleni háború címén most indítottak ellene - áll az AI éves jelentésében. A Report 2004 minden eddiginél súlyosabb bírálattal illeti Washington és London iraki politikáját. Az elemzés szerint az Egyesült Államok által "hajszolt globális biztonságpolitika vak és elvtelen ... feláldozza az emberi jogokat a belbiztonság oltárán, tetszés szerinti időben és helyen alkalmaz megelőző csapásokat, ezzel azonban sem biztonságot, sem szabadságot nem teremt".
A jelentés példaként említi az egri kórházat, ahol külön kórteremben helyezték el a várandós roma asszonyokat, továbbá azt, hogy októberben a Pest megyei Piliscsaba később felfüggesztett aljegyzője az ott élő romák számával kapcsolatban tanúk szerint állítólag azt mondta: "Úristen, ennyien vannak, kár, hogy Hitler nem velük kezdte".

Fodor Márk hangsúlyozta, a jelentés szerint a rendőröknél továbbra is erős maradt a romaellenes előítélet, ugyanakkor a romákat megalázó bánásmód miatt a gyanúsított rendőrtisztek ellen ritkán sikeres a vádemelés, és azok, akiket elítéltek, rendkívül enyhe büntetésben részesültek, ami elbátortalanította az áldozatokat attól, hogy jelentsék a visszaéléseket vagy panaszt nyújtsanak be.

A jelentés a rendőrök előítéletével kapcsolatban példaként említ egy valkói esetet, ahol 2003 júniusában egy roma férfit igazoltatása után a rendőrök bántalmaztak, s ezt követően a feldühödött helyi romák egy csoportja kapákkal, kaszákkal támadt a rendőrökre.

Aggályos eljárás a menekültekkel

A jelentés szerint a menekültek közösségi szállásain és a befogadóállomásokon némi javulás történt, mégis továbbra is aggályos a menedékkérők őrizetbe vételének gyakorlata és az, hogy nincs rendszeres monitoring, amely során kiderülne, hogy mire számíthatnak a menedékkérők, és hogy milyenek valójában a közösségi szállások és a befogadóállomások.

Az Amnesty azt is aggályosnak találta, hogy sok magyar elmeszociális otthonban előfordul, hogy a szellemi fogyatékkal élőket rácsos ágyban tartják, annak ellenére, hogy a szakemberek szerint a megalázó, embertelen módszer jogsértő és szakmailag is elfogadhatatlan, ezért sérti a nemzetközi emberi jogi törvényeket éppúgy, mint a gondozás szakmai elveit.

A rendőrség szerint ők nem inkább

A rendőrségen semmivel nem nagyobb az előítélet, mint a társadalomban - jelentette ki az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a jelentésre reagálva. Garamvölgyi elmondta, a rendőrségen nincs nyilvántartás az elkövetők roma voltáról, mint ahogyan arról sem, hogy mennyi roma származású rendőr szolgál a testületben. "Sajnos az Amnesty International nem változtatja meg a véleményét, nem veszi figyelembe a változást" - jelentette ki a rendőrség szóvivője.