A magyarok többsége támogatja a sztrájkot

2007.11.21. 07:20
A magyarok 56 százaléka támogatja a szerdai sztrájkot, 52 százalékuk meg eredményes módszernek gondolja a munkabeszüntetéseket, derült ki a Medián a Népszabadság számára készült felméréséből.

Bár a kormánypártiak 81 százaléka elutasítja a sztrájkot, az ellenzékiek elsöprő és a pártot nem választók relatív többsége támogatja azt, így a teljes népesség körében a megkérdezettek 56 százaléka áll a munkabeszüntetők mellett. A felmérést a Medián végezte a Népszabadság felkérésére.

A felmérés érdekessége, hogy az adatok szerint, bár a kormánypártiaknak csak 16 százaléka támogatja a sztrájkot, 20 százalékuk tartja hatékony érdekérvényesítő eszköznek. Az ellenzékiek körében fordított a helyzet. Hiába támogatja 82 százalék a sztrájkolókat, csak 78 százalékuk gondolja eredményes módszernek a munkabeszüntetést. Így is, összességében a magyarok 52 százaléka szerint a sztrájk sikeres módja az érdekérvényesítésnek.

A felmérésből az is kiderült, hogy a szerdai sztrájkot jobban kommunikálták a szakszervezetek, mint például a keddi BKV-s munkabeszüntetést, amiről sokan nem is tudtak. A Medián mérése szerint a megkérdezettek 94 százaléka hallott a munkabeszüntetésről. A felmérés szerint az ezer fős minta ötven százaléka a sztréjkot jelölte meg napjaink legfontosabb közéleti eseményének, a második-harmadik helyen 22-24 százalékos említettséggel Kovács Ágnes doppingügye és az egészségbiztosító körüli koalíciós feszültség végzett.

A Medián kutatásának módszertanát nem ismertetik a Népszabadságban, a cikkből csak az derül ki, hogy ezer fős mintán, telefonos felméréssel készült a hét végén. Ilyen esetekben a hibaszázalék a megkérdezettek teljes körében négy százalék körüli szokott lenni.