SZDSZ-es igen a koalícióra

2006.05.28. 15:26
Igent mondott az SZDSZ vasárnapi rendkívüli küldöttgyűlése a szocialistákkal kötendő koalícióra. A zárt tanácskozáson többen kifogásolták, hogy a környezetvédelmi tárcát továbbra is Persányi Miklós vezesse.

Ellenszavazat nélkül, négy tartózkodás mellett mondott igent az SZDSZ vasárnapi rendkívüli küldöttgyűlése - amelyet általános mgelepetésre egy Leisztinger Tamás tulajdonában lévő szállodában tartottak - a szocialistákkal kötendő koalícióra. A liberálisok zárt ajtók mögött döntöttek a folytatásról, négy éve viszont még nyilvános ülésen vitatkoztak a koalíciókötésről. Az összesen 793 küldöttből 554-en regisztráltak, mondta el Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke a küldöttgyűlés utáni sajtótájékoztatón, ő három tartozkodó szavazatról tudott. Hozzátette, hogy bár volt vita, a kormányprogram egyértelmű támogatottságot kapott.

A liberálisok érdemi változásokat várnak a következő négy évtől, és úgy érzik, ennek megvalósításához vállalható kompromisszumokat kötöttek. "Az SZDSZ a garancia a reformok megvalósulására" - fogalmazott Kuncze. A koalíciós megállapodást a tervek szerint hétfőn írja alá a két koalíciós párt, a miniszterhelyettesek személyéről pedig csak a jövő héten születik döntés.

Magyar Bálint volt oktatási miniszter kormánymegbízottként az uniós fejlesztési pénzekért felelős testületet vezeti majd. Gyurcsány Ferenc pénteken kérte fel a miniszterelnökből és a miniszterekből álló fejlesztéspolitikai kabinet munkájában való részvételre, ahol Magyar Gyurcsány Ferencet helyettesíti majd annak távollétében. A humán infrastruktúra és az operatív programok területén közvetlen politikai felügyeletet is gyakorol majd, mondta Kuncze.


Idegenlégiósok a kormányban

A küldöttek a kormányprogram tervezetének egy május 24-ei verziója alapján mondtak igent a szocialistákkal való kormányzásra. A dokumentum azonban korántsem azonos azzal, amit Gyurcsány Ferenc kijelölt miniszterelnök kedden benyújt majd az országgyűlésnek, hiszen csak egy kivonatos anyagot kaptak meg a liberálisok. Kuncze szerint a dokumentumon hiába van 24-ei dátum az későbbi állapotokat tükröz, mivel az utolsó simításokat szombat este végezték el rajta. A küldöttek közül egyébként senki nem tartotta fontosnak, hogy a liberálisok javaslatainak hiányát számon kérje.

MSZP-SZDSZ: 8-3 - mi valósulhat meg az SZDSZ programjából, és mi nem?>>>

"Idegenlégiósok fogják az SZDSZ-t képviselni a következő ciklusban, de ebben nincs semmi rendkívüli, hiszen volt már olyan német futballcsapat, amelynek nem volt egyetlen hazai játékosa sem" - kommentálta viccesen a kormányba kerülő miniszterek névsorát, egy a pártvezetéshez közel álló személy.

A belső ellenzék leszalámizása

A zárt tanácskozásról Kuncze Gábor pártelnök nem informálta a sajtót, az Index azonban több, az eseményen részt vett küldöttől informálódott a vitában elhangzottakról. A várakozásoknak megfelelően nem kezdeményezte senki, hogy a küldöttek változtassanak az ügyvivői testület személyi döntésein, miszerint Kóka Jánost, Molnár Lajost és Persányi Miklóst delegálja az SZDSZ az új kormányba. A vitában azonban többen kifogásolták, hogy Persányi posztján maradhat.

Bauer Tamás arra buzdította a küldötteket, hogy mondjanak igent a koalícióra, viszont élesen bírálta Kuncze Gábor pártelnököt, amiért a liberálisok a belső ellenzéket leszalámizni próbálják, nem pedig kiegyezni velük. Szerinte nem az a kérdés, ki volna alkalmasabb miniszternek: Fodor azért nem lehetett miniszter, mert hosszú évek óta ő a vezető figurája a belső ellenzéknek.

A nyugati demokráciákban ez úgy szokás, hogy vannak viták, de akikkel korábban a viták zajlottak nem kiszorítják, hanem együttműködnek, nem leszámolósdit játszanak, mondta Bauer, aki szerint a Fideszre jellemző ez a mentalitás. "Véget kell vetni ennek a személyzeti politikának" - mondta zárt ajtók mögött az egykori parlamenti képviselő. Utalt arra, hogy míg az MSZP-nél például Gyurcsány Ferenc nem kiszorítani próbálta Szili Katalint - noha koránt sincsenek azonos platformon -, hanem újra parlamenti elnököt csinált belőle, addig Fodor Gábornak nem adták meg a lehetőséget, hogy környezetvédelmi miniszterként bizonyítson.


fotók: Huszti István

Maga tegez

Egy vidéki küldött magázódva vonta felelősségre Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter elmúlt években végzett tevékenységét, mire Pető Iván levezető elnök rendreutasította párttársát, miszerint a liberálisoknál a tegezés a módi. A bírálatot megfogalmazó szabad demokrata azt vetette Persányi Miklós szemére, hogy minisztersége óta nem igen képviselte pártját, meg sem jelent a rendezvényeiken, viszont arra talált időt, hogy a szocialistákkal kokettáljon.

Fodor Gábor ügyvivő is felszólalt a küldöttgyűlésen, leszögezve, hogy a személyi kérdések most nem számítanak, és ő igennel fog szavazni a koalícióra. A politikus szerint mindenkinek meg kell értenie, hogy ebben a ciklusban ötször-tízszer annyira kell dolgozni, mint eddig, hogy jóval markánsabban megjelenhessenek a liberális értékek. Úgy fogalmazott, az SZDSZ az egyetlen igazi rendszerváltó párt, amelynek a jogállamiság letéteményesének kell lennie.

Nem személyeskedtek

Kuncze Gábor többször is szólt a küldöttekhez, zárszavában bírálta Fodor Gábort és követőit, "amiért ők heti két órában eljátszák a belső ellenzéket", szervezik a sajtójukat, miközben ő napi 14-16 órákat dolgozik. Úgy vélte nem a sajtóban kell üzengetniük, ő ennél sokkal elegánsabb megoldásnak tartja, ha neki vagy a küldötteknek fogalmazzák meg az egyet nem értők álláspontjukat. Általános megdöbbenést keltett Kuncze Fodor elleni kirohanása, hiszen a küldöttgyűlésen volt ugyan vita, de nem volt személyeskedés.

Kuncze egyébként azért is Fodort tette felelőssé, hogy a környezetvédő szervezetek levelet intéztek hozzá, tiltakozva Persányi újabb minisztersége ellen. Fodor politikai tevékenysége szerinte abban merül ki, hogy a pártellenzék nevében nyilatkozik a sajtónak, miközben nem is dolgozik.