Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

Nem minden SZDSZ-esnek tetszik a koalíciós megállapodás

2006.05.27. 00:13
Bár megszületett a döntés, hogy kiket delegál az SZDSZ a következő kormányba, az Index információi szerint a kormányprogramra még mindig nem mondott egyértelmű igent az SZDSZ. A párt küldöttgyűlése vasárnap hagyhatja jóvá a koalíciós megállapodás tervezetét. A liberálisok szeretnék addig elérni, hogy olyan szimbolikus ügyek, mint a drogfogyasztás büntetőjogi szankciójának kiiktatása, vagy a regisztrált élettársi kapcsolat elismerése egyáltalán belekerüljön a dokumentumba.

Vasárnap tartja az SZDSZ azt a rendkívüli küldöttgyűlését, amelyen a párt küldöttei igent mondanak a szocialistákkal kötendő koalícióra. A tanácskozást ezúttal zárt körben tartják, noha négy éve a nyilvánosság előtt zajlott vita arról, kössenek-e koalíciót az MSZP-vel vagy sem. A testület lényegében formailag hagyja jóvá a koalíciókötést, mert a vasárnapi tanácskozás előtt lényegében eldőlt, hogy mely tárcákat kapják a szabad demokraták, és hogy kik lesznek, kik nem lesznek miniszterek. (Magyar Bálint önként fújt visszavonulót.) Ráadásul hétfőre már ki van tűzve a koalíciókötés időpontja, és az ígéret szerint a kaolíciós kormány programját ekkor nyújtja be a parlamentnek Gyurcsány Ferenc kijelölt miniszterelnök is.

A külügy nem kellett

A szabad demokraták ügyvivői csütörtökön este döntötték el, hogy nem tartanak igényt a felajánlott külügyi tárcára, és a gazdasági, valamint az egészségügyi tárca mellett ők akarják tovább felügyelni a környezetvédelmi minisztériumot.

Arról, hogy Kóka János és Molnár Lajos legyen a gazdasági, illetve az egészségügyi miniszter, nem volt nagy vita, a környezetvédelmi tárca irányításáért azonban hárman is ringbe szálltak: a regnáló miniszter, Persányi Miklós, az informatikai tárcától búcsúzni kényszerülő Kovács Kálmán, illetve a belső ellenzék vezetőjének tartott Fodor Gábor. A Hírszerző információi szerint a második körben, amikor már csak Fodor és Persányi mérkőzött, az állatkert igazgatójából miniszterré lett tárcavezető győzött 7:5-re. Az értékelések szerint azért, mert a pártvezetés úgy gondolta, bárki legyen miniszter, csak Fodor ne.

Nem SZDSZ-esek a liberális miniszterek

"Egyetlen régi SZDSZ-es sem lesz tagja az új kormánynak" - értékelte a helyzetet lesújtóan egy szabad demokrata prominens. Általános nézet a pártban, hogy hiába tette Magyar Bálint gazdaggá még a Horn-kormány idején Kóka Jánost, Kóka azért Gyurcsány Ferenc embere. Ezért tartanak például attól, hogy a jövő márciusi tisztújításon átveheti a pártelnöki posztot, mert attól félnek, hogy ebben az esetben Gyurcsány és Kóka a szocialisták fiókpártjává tenné a liberális pártot. Molnár Lajossal szemben abból fakad ellenérzés, hogy nem ős-SZDSZ-es, Persányi Miklóssal pedig azért van némelyeknek fenntartása, mert észrevehetetlen, sohasem volt SZDSZ-es, és legendásan jó kapcsolatok ápol egyes szocialista lobbicsoportokkal.


A három miniszter

Mindezek figyelembevételébel sem várható, hogy az SZDSZ vasárnapi küldöttgyűlése felülbírálná a párt ügyvivőinek csütörtöki személyzeti döntéseit. Egyes vélemények szerint jó, ha a küldöttekhez egyáltalán eljut, hogy volt valami vita a környezetvédelmi miniszterről. Arra nem számítanak forrásaink, hogy felülírják az ügyvivők döntését, miután például az idő rövidsége miatt képtelenség volna megszervezni bármiféle lázadást.

Mozgástér nincs

Legalább a demokráciára látszatára adott eddig az SZDSZ, kommentálták szabad demokrata politikusok azt, hogy a vasárnapi küldöttgyűlés előtt még a küldöttek sem ismerhetik meg a kormányprogram-tervezetének jelenlegi verzióját, illetve a koalíciós szerződés tervezetét sem. Több megkérdezett valószínűsítette, hogy nem vesz részt a szavazáson, mert nem akar szavazógépként funkcionálni.

A liberális képviselők már ismernek valamit

A kormányprogram tervezetét kiosztották a szabad demokraták kétnapos velencei frakcióülésén, de a tanácskozás után vissza is vették a párt húsz parlamenti képviselőjétől a hatvanoldalas dokumentumot. A tervezettel - információink szerint - nem voltak elégedettek a képviselők, mert hiányoztak belőle a liberálisok számára szimbolikusnak tekinthető vállalások, mint például a drogfogyasztás büntetőjogi következményének eltörlése vagy a regisztrált élettársi kapcsolat bevezetése. Utóbbinak azért volna különösen nagy jelentősége, mert nem tenne különbséget a házastársak és a regisztrált élettársak között, ami az egynemű párkapcsolatok törvény előtti elismerését eredményezné. A szabad demokratáknak azért is kulcskérdés, hogy ez a néhány dolog belekerüljön a szövegbe, mert ebben az esetben azt kommunikálhatnák, hogy legalább valami bekerült a kormányprogramba a szabad demokraták vállalásai közül.

Budapest-vita

A liberálisok azt is kifogásolják, hogy a kormányprogram vonatkozó fejezetében mindössze annyi szerepel: a központi régióról, azaz Budapestről és az agglomerációról külön törvény rendelkezik majd. A régóta szorgalmazott önkormányzati kétszintűség eltörtlését is hiányolják. Nem támogatják azt sem, hogy Budapest és az agglomeráció külön-külön régióba kerüljön, valamint hogy Pest megye is önálló régiót alkosson. A liberálisok azt pártolnák, ha nem választanák külön Budapesttől az agglomerációt.

Úgy tudjuk, mind a kormányprogram-tervezetről, mind a Budapest-törvényről az utolsó pillanatig egyeztetnek a koalíciós pártok.  • Eladnék
  • Hírek